Sabtu, 13 November 2010

demam :(

assalamualaikum....
korang ape kabar ari ni? sihat? aku tak berape sihat aku demam + sakit kepala + cirit + tansion nak exam
dan untuk segment mood aku pada hari ni :

mood hari ni : 100% feeling bad

T-T-T-T-T-T-T

Selasa, 9 November 2010

nak tulis ape?

assalamualaikum :(
ari ni tak tahu nk tulis ape...ok lah kite mule dgn "MOOD HARI NI"

mood hari ni : baru bngun tido jadi muke tak bermaya + rambut kusut masai + menyesal bab bazirkan masa keemasan ini untuk study + tertekan ngan masalah laptop + lapar, tapi tak leh makan bab budget minggu n dh lari jauh + tekanan exam

tapi keseluruhan aku tetap melalui saat2 bahagia bab kawan-kawan aku selalu mari bilik aku :) aku sekang ni tengah exam. leteh gak oo bende ni..haha

ade follower ngadu blog aku lembap, aku punperasan jugak. jadi aku pn try la buang 2-3 aplikasi, ingat dhlaju dah tapi lembap jugak. dh xbleh buang dh, sayang hahaha.. 
sekang n aku sedang berjimat. bab aku lari budget. biasanya aku seminggu rm50 jer. tapi semenjak 2 minggu n jauh lari. aku pn heran. tak tahu beli ape teruk betol "~

k lah.. ak cau dulu :)
wassalam

Jumaat, 5 November 2010

"KONTEST GAMBAR PALING LUCU"





terima kasih kat saudari noie sebab sudi jemput INSAN masuk kontez n. jadi untuk memenuhi syarat2 masuk kontez n, insan pilih gambar "ultraman 3 sekawan mnewaskan raksaksa" hehe..




ni sume anak2 saudare insan :)
yang baju puteh tu "ultrawomen hannan"
yang tak pakai tu "ultrawomen faqihah"
yang lelaki tu plak "ultraman muaz"

kisah bermula pada suatu pg yang indah. ketika itu raksakse "ayoh su" bersiap nak pergi kerje kat pejabat raksakse sedunia.. "ayoh su" pun pakai la semart2 sebagai raksakse.. ulraman ngn ultrawomen mase tu tido lagi.... nyenyak betol.... :) jadi raksakse "ayoh su" pun berjalan terhenjut2 bb tak nak gerak ultraman ngn ultrawomen. kalu terjage alamat masalah lah :)

jalan punyer jalan. alkisahnyer pintu "gua raksakse" ni kalu bukak mesti menghasilkan satu bunyi yang amat nyaring dan amat dikenali ramai. bukak ner pintu raksakse terus pegi bersalam ngn ummi raksakse yang juge merupakan nenek ultaraman dn women. lepas tu raksaksa "ayoh su" berlari dgn kelaju kilat untuk turun tangge..tibe.....

"ayoh suuuuuuuuuuu".. alamak ultraman telah terjage... masalah akan melande :0
jeng...jeng...jeng...

ultraman pun berkate "ayoh su nok g kijo ko"?

dgn berat hati raksaksa "ayoh su" menjawab "yer"

lantas mereka bertiga menggunakan kuasa jeritan "beli coklat!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
tidak...................... raksakse gelisah..

raksakse tak sanggup beli kn coklat,sbb xade duit. lalu raksakse pun kate. "ayoh su rela mati"..
"fire lah"

lalu mereka pun fire menggunakan jurus masing2... tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 saat kemudian....


tak ade ape2 pun berlaku kat raksaksa.....??? ala raksaksa kuat sangat sampai tak terase fire ultraman..
jadi terpakse jugak la raksaksa belikan coklat tu untuk ultraman dan ultrawomen :(


-the end-

Selasa, 2 November 2010

aku sayang kengkawan aku sbnarnyer...

assalamualaikum :)

dalam exam pn smpat lagi aku post entry huhuhu.. i love be a blogger :)

aku minta maaf yer bab tulis entry mengarut hari tu. bukan sengaje mungkin mase tu tertekan sebab banyak lagi tak belajar. aku sayang kawan2 aku sebenarnyer, aku sayang mereka kerana ALLAH. aku tak penah membenci mereka kecuali seorang (aku benci dengan perangai gedik nyer. die lelaki tapi lembut. nnti lah ade mase aku cerite k)

kalu macam marah tu biase la kan. orang kate sedangkan lidah lagi tergigit kan :). maaf yer kawan2 sebab aku terkate bende yang tak sepatutnyer.

blog ni aku anggap sebagai tempat untuk meluahkan perasaan. sebab tu banyak mengarut hahaha..
sebab tu la hari ni aku kehilangan seorang follower :( dulu ade 25 orang, sekarang 24 jer.. sedih jugak bila dia tinggalkan aku. tapi tak ape kiter tak leh pakse org kawan dengan kite. dan aku yakin kamu semua yang masih kekal ni semuanyer ikhlas untuk berkawan ngn kau kan..

walaupun blog aku ni mengarut tapi korang tetap setia dengan aku. aku dah tak tahu macam mana tunjukkan penghargaan aku kat korang.. hanye leh ungkapkan terima kasih dengan setulus hati.

sayang korang semua..

mood hari ni : gembire bb dpt jwb paper bi + rindu fatimah + leteh study (relek dulu main game :) + keyang (makan mkn nasi goreng pataya) + sedih bb hilang sorang follower

tadi aku exam paper BI, relek jer sbb senang jer :P jadik masuk dewan dengan ceria la. aku pun ambik seat no.8 mmg meje aku la. mase exam nak mula aku nampak fatimah datang, tup..tup.. duduk depan aku. biasanyer meje die kat depan. tapi kali ni betol2 depan aku. aku jadi kaget. tak tahu nak cakap ape. aku yang ceria dan bising tadi tibe2 jer jadi senyap.

masa jawap soalan pun kejap2 tengok kat dia. jadi hilang konsentrasi. haha tapi alhamdulillah aku leh jawap seadanya. harap2 dapat A lah yer :) amin

luse lagi payah MINERALOGY aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!

tak susah tapi bnayk haha...setakat ini aje lah mlm ni..aku nk pi solat isyak jap. pastu nak study..hehe..ke stido? :P

salam

Selasa, 26 Oktober 2010

"Red Ribbon Under the Sea Contest win Fuji Underwater Camera now!!!"


nape aku nak menang sangat camera fuji ni?
sebabnya (baca mcm nujum pak belalang) :-

1>> camera ni mahal dan berbaloi untuk dimenangi


2>> sebagai pelajar GEOSCIENCE aku memang amat memerlukan camera ni untuk dibawak ke field. mane la tau kan mase tngah syok2 cari fosil tak pun ambik speciment tibe2 hujan..jadi aku mmg amat memerlukannyer.



3>> aku tak ade pun camera,kalu nak ambik gambar kene guna camera hp yang amat kabur dan tak jelas. i realy need a new camere. :(
 tngok, kabur giler....

4>> lebih menyenangkan. org kate beli HP pintar senang sbb sume ade dlm satu gadjet.tapi sebenarnya tak. sbb function tak mencukupi dan susah nak kendalikan. aku mmg experience dlm hal yang menyulitkan ni.


5>> tapi aku ni jenis yg daring sikit. mana tak nyer sbb nk ambik gambar kat pantai aku sanggup bwk HP masuk pantai.hahaha kalu jatuh tak kan nayer?? gambar tak leh ambik, HP pun rosak!
ambik gambar pun posing2 pening eden...

best giler ar kalu dapat camera ni. gambar power..kalis air... orang kate memang mantop..hahaha kalu aku menang camera n, first pic aku ambik adalah gambar dalam kolam tepi kolej kediaman aku hahaha..nk tengok yang ade kat dalam tu. bb aku pernah tngok 2-3 org india memancing dalam kolam sekang-kang kera dan takat betis tu. nak siasat sikit. mana la tau ade ikan jaws. :P

ok lah aku nak study plak ni minggu depan dah exam. arap menang la nyer..
salam

lupe lak aku nak tag :-
  1. sachi
  2. cik gold 




100 check list untuk geoscientist sejati

if you want to be a true geologist you must done all this 100 check list

 The geologist's 100 things memento, from Geotripper.

1. See an erupting volcano
2. See a glacier [Alaska] [Iceland from the air]
3. See an active geyser such as those in Yellowstone, New Zealand or the type locality of Iceland [Yellowstone.]
4. Visit the Cretaceous/Tertiary (KT) Boundary. Possible locations include Gubbio, Italy, Stevns Klint, Denmark, the Red Deer River Valley near Drumheller, Alberta.
5. Observe (from a safe distance) a river whose discharge is above bankful stage
6. Explore a limestone cave. Try Carlsbad Caverns in New Mexico, Lehman Caves in Great Basin National Park, or the caves of Kentucky or TAG (Tennessee, Alabama, and Georgia
7. Tour an open pit mine, such as those in Butte, Montana, Bingham Canyon, Utah, Summitville, Colorado, Globe or Morenci, Arizona, or Chuquicamata, Chile.
8. Explore a subsurface mine.
9. See an ophiolite, such as the ophiolite complex in Oman or the Troodos complex on the Island Cyprus (if on a budget, try the Coast Ranges or Klamath Mountains of California). [Maybe?]
10. An anorthosite complex, such as those in Labrador, the Adirondacks, and Niger (there's some anorthosite in southern California too).
11. A slot canyon. Many of these amazing canyons are less than 3 feet wide and over 100 feet deep. They reside on the Colorado Plateau.
12. Varves, whether you see the type section in Sweden or examples elsewhere.
13. An exfoliation dome, such as those in the Sierra Nevada. [Yosemite.]
14. A layered igneous intrusion, such as the Stillwater complex in Montana or the Skaergaard Complex in Eastern Greenland.
15. Coastlines along the leading and trailing edge of a tectonic plate
16. A gingko tree, which is the lone survivor of an ancient group of softwoods that covered much of the Northern Hemisphere in the Mesozoic.
17. Living and fossilized stromatolites (Glacier National Park is a great place to see fossil stromatolites, while Shark Bay in Australia is the place to see living ones)
18. A field of glacial erratics
19. A caldera [Yellowstone]
20. A sand dune more than 200 feet high
21. A fjord
22. A recently formed fault scarp
23. A megabreccia
24. An actively accreting river delta
25. A natural bridge [Natural Bridges National Monument, Utah]
26. A large sinkhole
27. A glacial outwash plain [Germany]
28. A sea stack [Lookin out my window!]
29. A house-sized glacial erratic [Lassen]
30. An underground lake or river
31. The continental divide [3: Rockies, Appalachian, Alps]
32. Fluorescent and phosphorescent minerals
33. Petrified trees
34. Lava tubes [Lava Tubes National Park!]
35. The Grand Canyon. All the way down. And back. [Only from the rim.]
36. Meteor Crater, Arizona, also known as the Barringer Crater, to see an impact crater on a scale that is comprehensible.
37. The Great Barrier Reef, northeastern Australia, to see the largest coral reef in the world.
38. The Bay of Fundy, New Brunswick and Nova Scotia, Canada, to see the highest tides in the world (up to 16m)
39. The Waterpocket Fold, Utah, to see well exposed folds on a massive scale.
40. The Banded Iron Formation, Michigan, to better appreciate the air you breathe.
41. The Snows of Kilimanjaro, Tanzania,
42. Lake Baikal, Siberia, to see the deepest lake in the world (1,620 m) with 20 percent of the Earth's fresh water. [My dream, I WISH!]
43. Ayers Rock (known now by the Aboriginal name of Uluru), Australia. This inselberg of nearly vertical Precambrian strata is about 2.5 kilometers long and more than 350 meters high
44. Devil's Tower, northeastern Wyoming, to see a classic example of columnar jointing
45. The Alps.
46. Telescope Peak, in Death Valley National Park. From this spectacular summit you can look down onto the floor of Death Valley - 11,330 feet below.
47. The Li River, China, to see the fantastic tower karst that appears in much Chinese art
48. The Dalmation Coast of Croatia, to see the original Karst.
49. The Gorge of Bhagirathi, one of the sacred headwaters of the Ganges, in the Indian Himalayas, where the river flows from an ice tunnel beneath the Gangatori Glacier into a deep gorge.
50. The Goosenecks of the San Juan River, Utah, an impressive series of entrenched meanders.
51. Shiprock, New Mexico, to see a large volcanic neck
52. Land's End, Cornwall, Great Britain, for fractured granites that have feldspar crystals bigger than your fist.
53. Tierra del Fuego, Chile and Argentina, to see the Straights of Magellan and the southernmost tip of South America.
54. Mount St. Helens, Washington, to see the results of recent explosive volcanism.
55. The Giant's Causeway and the Antrim Plateau, Northern Ireland, to see polygonally fractured basaltic flows.
56. The Great Rift Valley in Africa.
57. The Matterhorn, along the Swiss/Italian border, to see the classic "horn".
58. The Carolina Bays, along the Carolinian and Georgian coastal plain
59. The Mima Mounds near Olympia, Washington
60. Siccar Point, Berwickshire, Scotland, where James Hutton (the "father" of modern geology) observed the classic unconformity
61. The moving rocks of Racetrack Playa in Death Valley
62. Yosemite Valley
63. Landscape Arch (or Delicate Arch) in Utah
64. The Burgess Shale in British Columbia
65. The Channeled Scablands of central Washington
66. Bryce Canyon
67. Grand Prismatic Spring at Yellowstone
68. Monument Valley
69. The San Andreas fault
70. The dinosaur footprints in La Rioja, Spain
71. The volcanic landscapes of the Canary Islands
72. The Pyrennees Mountains
73. The Lime Caves at Karamea on the West Coast of New Zealand
74. Denali (an orogeny in progress)

76. The giant crossbeds visible at Zion National Park
77. The black sand beaches in Hawaii (or the green sand-olivine beaches)
78. Barton Springs in Texas
79. Hells Canyon in Idaho
80. The Black Canyon of the Gunnison in Colorado
81. The Tunguska Impact site in Siberia
82. Feel an earthquake with a magnitude greater than 5.0.
83. Find dinosaur footprints in situ
84. Find a trilobite (or a dinosaur bone or any other fossil)
85. Find gold, however small the flake
86. Find a meteorite fragment
87. Experience a volcanic ashfall
88. Experience a sandstorm
89. See a tsunami
90. Witness a total solar eclipse
91. Witness a tornado firsthand. (Important rules of this game).
92. Witness a meteor storm, a term used to describe a particularly intense (1000+ per minute) meteor shower
93. View Saturn and its moons through a respectable telescope.
94. See the Aurora borealis, otherwise known as the northern lights.
95. View a great naked-eye comet, an opportunity which occurs only a few times per century [I've seen the Northern Lights and one of the spectacular comets of the 1990's at the same time. Possibly the most amazing thing I've ever witnessed.]
96. See a lunar eclipse
97. View a distant galaxy through a large telescope
98. Experience a hurricane
99. See noctilucent clouds
100. See the green flash


if you had done all this you can call yourself as a true geoscientist. 


source : http://geologimalaysia.blogspot.com/

Rabu, 13 Oktober 2010

weee~~~

mood pagi ni = happi + ceria +segar + berselera

why?
had found the solution

for what?
love story

how?
forget everyting that she had done. and start thinking that we just a friend..

when?
from today

who?
all especialy fatimah

aku gak gembira bb umi pun dah sihat dah........alhamdulillah

Selasa, 12 Oktober 2010

cinta seorang lelaki...

assalamualaikum... celamat pagi (,")

sejuk betol duk dalam library ni. sekang ni aku duk umah, bab umi tak berape sihat. dia demam sikit. oleh kerana aku satu-satunya anak yang duk paling dekat ngn umah jadi aku la ynag bertanggungjawab jaga kesihatan umi (doakan umi cepat sembuhyer..). rupa-rupanya ada hikmah jugak aku masuk umk (uni malaysia kelantan) bleh jugak jengok2 umi yang berseorangan kat umah.

sekarang ni umi dah beransur sihat, tapi tak la 100%. aku pagi ni sebenaqnyer ade kelas. pagi2 lagi aku  terpaksa tinggalkan umi bersendirian untuk menuntut ilmu kat umk. sampai jer kat kelas, aku tengok tak sde orang. try cuba call hadi. dia cakap kelas batal.. nape lah tak sampai maklumat kat aku. kalu dulu sde jugak informer..sekarang dah tak dah. huhu

so nak balik umah petang ni ade kelas lagi. jadi melepaklah kat library yang sejuk membeku ni. ingat nak study bb exam dah dekat, tapi melekat pulak kat blog ni hahaha...i love blogging :) tapi sampai hati mereka tak bagi tahu aku..sedih T_T siapa lah aku bagi mereka kan?...kan?..

mood pagi ni : sedikit sedih + kesejukan + kelaparan (walapun dah makan kat umah) + lepas post ni nak study dah 

bila bercerita bab cinta seorang lelaki aku ada teringat suatu pepatah
     "cinta sang ayah hanya sampai ditangga, tetapi cinta sang ibu dibawa mati"
cinta seoarang lelaki yang bergelar suami dan ayah@bapa ini hanya ketika isteri dan anak2 didepan mata jer, bila dah pegi kerje, anak dan isteri dah tak ada kat depan mata cinta tu dah tak ada.. dah habis..
betol ker??


pendapat pertama
 betol...lelaki mmg macam tu sebab tu lah ALLAH dah bagi kelonggaran kat lelaki untuk kawin 4.. tatapi..dengan bersyarat :- 

i) Mampu memberi nafkah asas seperti pakaian dan makan minum.
ii) Mampu menyediakan tempat tinggal yang wajar.
iii) Mampu menyediakan kemudahan asas yang wajar seperti pendidikan dan sebagainya.
iv) Sihat tubuh badannya dan tidak berpenyakit yang boleh menyebabkan ia gagal memenuhi tuntutan nafkah zahir yang lain.
v) Mempunyai kemampuan dan keinginan seksual.

 dan yang paling penteng pastikan jika berpoligami tak akan menimbulkan kekacauaan dalam rumah tangga..

pendapat kedua 

ini pengalaman aku sendiri llah..sebagai mana yang kawan2 sume tahu. aku dah break-up ngan fatimah. sepatutnya kalu betul lah pepatah tu aku sekarang dah boleh lupakan dia. tapi kebenaran adalah sebaliknya.. aku masih lagi teringatkan dia. bila nampak kawan sekelas cube nak mengorat dia hati ni jadi sakit..sakit yang teramat..tengok dia pun dah buat aku gundah gulana.

kenapa susah bagi aku untuk melupakan dia, banyak dah aku buat.. tapi hati ni masih kat dia.  entah lah..aku pun tak tahu dah nak buat macam mana. susah oo bilaa couple nagn budak sekelas..tiap2 hari jumpa..asal kelas jer jumpa dia..asal kelas jer jumpa dia.... nyesal tak dengar nasihat akak2 ngan umi.. kawan aku pu ade nasihat jugak dulu..tapi... nak wat macam mana perkara dah jadi. aku pun dah berjanji ngn diri sendiri xakan ulangi lagi kebodohan ini. 

rasa macam nak tangguh sem jer.. tak nak sekelas dengan dia..tapi tu nampak sangat lari masalah kan.. pengecut.. tapi aku dah bingung....tak tahu nak buat apa lagi...

aku pun dah tak tahu lagi cinta ku ini berlandaskan apa..iman..nafsu..atau apa ..

memang menyesal tak sudah...what should i do...how could i concentrate on my study...betul lah umi cakap.. cinta masa belajar ni pemusnah masa hadapan..

bijK pandai ada mengatakan:- 
                                 "barang siapa yang mencintai dunia ini akan melalui 3 kesengsaraan
  1. sengsara untuk mendapatkan apa yang dicinta
  2. sengsara untuk mengekalkan cinta apabila diperolehi (takut kehilangan)
  3. sengsara apabila cinta itu pergi.. 
kenapalah kita memilih cinta yang tak akan kekal abadi ini padahal ada cinta yang kekal mewangi..
alangkah bodohnya manusia yang terperangkap dalam jerangkap samar percintaan yang tidak diredoi ini..

alangkah bodohnya..alangkah bodohnya...

nasihat ibu diketepi..
amarah kakak dianggap rintangan percintaan yang suci..
padahal seemuanya adalah tipu duniawi..
menyesatkan insan-insani..


 alangkah bodohnya..alangkah bodohnya...
dulu kasihan untuk melepakan diri..
berpegang tegoh dek pepatah diminati..
ikan dipancing jangan dilepasi..
nanti ikan mati..
sakit membawa diri..
tapi sekarang siapa disakiti..
ikan melepasi diri..
sang pemancing kaku tangan dilukai..
dek sirip yang menajami..


alngkah bodonya..alangkah bodonya..
kasihankan ikan takut mati..
tapi tangan pula dilukai..
bukan luka sahaja menzahiri..
tetapi ia menjalar bernanah melarati..


alangkah bodonya..alangkah bodohnya..
sampai bila harus begini..

 alangkah bodohnya..alangkah bodohnya

Ahad, 10 Oktober 2010

bila sakit baru ingat ALLAH?

assalamualaiku~~~ camat malam sume :))

aku rase ngntuk sangat malam ni. letih bab ari ni bnayk sangat aktiviti. banyak tau.
  • 7am-2pm =  innirace MPC
  • 2-3pm      = balik tumah
  • 3-5.30pm = pegi rumah klong
  • 5.30-7.15pm = mengurut (main topic to night)
  • 10pm            = balik asmara
  • sekang ni tengah wat slide untuk present pagi 8.30 pagi esok
tengok jadual aku hari ni penuh kan. baju innorace pagi tadi masih ku pakai. korang tahu ape tu innorace? aku pun tak tahu haha..
apa yang akau tahu
  • dianjurkan oleh MPC (tak tahu ape maksud dia :P)
  • hadiah tempat pertama rm1000. 2nd rm900. 3rd rm800 -------> 10th rm200
  • 148 buah pasukan
  • 1 pasukan 5 ahli
  • dapat baju free, makan free dan cup cake free
  • point pertama kene reka sesuatu ngn alatan yang telah disediaakan
memang mencabar lah, kelu2 yang dia bagi buat kami semua kepenatan. dah la ade puzzle kene sediakan. nasib baik yang tolong jaga point tu kawan2 aku. so jawapan dapat dengan mudah.hahaha
alhamdulillah.

kite orang kene jalan sejauh 5.5km sambil perhatikan clue2 disekeliling dan jawap puzzle. penat weh. macam nak @#$%.. nauzubillah. tapi yang penting kiteorang enjoy. yang tak enjoy nyer, kite orang just sagu hati jer. :((((( hanya dapat hamper kecik. macam kecewe la jugakkan. tapi ok la dapat hamper dari tak dapat ape2.

rekaan kretife kite orang ni macam biasa jer. tak lah berape kretife, tapi still ok. kami buat tempat simpan bill 4in1. ok la.huhuhu

pastu balik rumah dan tumpang klong pegi rumah dia. klong yang bawak kereta huhu. klong tu jenis penakut. aku tngok masa bawak kereta tegak jer badan macam tak bernafas. pegang stering kemas giler. bila sampai tarific light dan free gear. dia lepas nafas (mengeluh) macam terlepas suatu bebanan yang besar hahahaha. chaiyok kak long~~~~~~~~~

mood malam ni : letih + penat + sakit urat + nak tido + essingment jahat

bab ari ni pasal bila sakit baru la ingat kat ALLAH, ni dah memang dah jadi kebiasaan kat semua manusia. dalam bahasa arab manusia itu adalah insan, yang kata dasarnya adalah nasia = lupa. memang ALLAH menjadikan manusia ni pelupa.

macam aku sendiri, bila sihat lupe kat ALLAH, solat pun cangkul. tapi bila dah kene musibah, contoh terbaru ni jatuh kuda memang dah tak berharapkan siapa2. hanya pada ALLAH tempat berharap. tu la sebabnya ALLAH turunkan musibah kat kita agar kita selalu mengingatinya.

ALLAH bukanyer zalim, sesuka hati jer nak sakitkan kita. tapi bila ALLAH sakitkan kita tu tandanya DIA sayangkan kita. DIA tak nak kita terus hanyut dibuai mimpi duniawi, dia nak kita mengingatinya.

jadi berbaik sangka lah kat ALLAH (think +ve) jangan cepat melatah dengan mengatakan ALLAH tinggalkan aku, ALLAH dah tak sayangkan aku, ALLAH saja nak kenekan aku. nauzubilllah, jangan mudah melatah bila menghadapi masalah dan musibah. kita kene tahu dan memahami bahawa rahmat ALLAH mendahului murkanya. sebanyak mana pun kita wat maksiat kat dunia ni ALLAH tak akan jatuhkan hukuman direct kat kita ummat muhammad. ALLAH akan tangguhkan pembalasan itu diakhirat kecuali durhaka kepada kedua2 orang tua.

maka tadi apabila telah dimomokkan kat ummi ("tok nikoh la mung" hahaha) aku pun pegi umah tukang urut, abg ipar yang bawakkan. habis seluruh badan aku dia urut. best kot macam spa. hahaha dia kata aku "medu" atau bahasa standard nye adalah gasterik. memang betul pun, dokter pun ade cakap gak. aku bagi dia rm20. tersenyum pakcik tu puas. pakcik tu cakap aku tak ade ape2, tak mati pucuk lagi hahahaha. ye..... boleh kawin~~~~~alhamdulillah..terima kasih pakcik :)

p/s
so kepada blogger2 perempuan yang belum kawin lagi saya bukak kembali tawaran diri hahahah.... :P baru ni dah tutup kejap. alhamdulillah semuanya dah kenbali normal.

gurau jer ye....

aku bimbang nnti tua makin melarat jer. nanti baru umur 40 dah bongkok macam umur 80. nauzubillah. kalu aku sendiri sakit macam mana aku nak jaga umi. so aku kene kuat dan sihat.........
bab kawin ok la kau serah kat umi, kaida ngn klong. carikan aku seorang isteri yang solehah yer. aku tak mengharapkan yang terbaik, sebab aku snediri pun bukannyer seorang yang baik. kan ALLAH dah cakap awal2 lagi lelaki yang baik untuk peremppuan yang baik. apa aku nak hanya lah seoarang isteri yang sejuk mata aku, ummi, kida, klong memandang. dengan melihat dia hati aku menjadi tenang tu belum lagi dengar suara dia. subhanallah....

wahai bakal isteri ku, yang belum ku jumpa
belum ku kenal
ayuh la sama2 kita berubah,
ayuh la sama2 kita bertaubat dan memohon keampuanan dari NYA yang esa
agar rumah tangga kita bahagia.....
amin...

kepada bakal isteri ku diluar sana...
aku akan berusa mencintai ALLAH dengan sepenuhnya agar lahir dari NYA cinta ku kepada mu...

Khamis, 7 Oktober 2010

bila wanita bersolek

assalamualiakum..selamat pagi blooooger.. :)

baru aku tahu macam mana cara aku study, baru aku tahu macam mana syakir study. aku yakin, aklu aku kekalkan macam ni aku akan menjadi antara orang yang akan berjaya dunia da akhirat.. caranya macam mana?

1-jgn tidor, study sampai tertido

sebabnya : bila kita buat mcm ni percaya lah kita akan terbangun awal...


2-pastikan nota sentiasa berada didalam genggaman

sebabnya : bila bangun tido terus rujuk nota masa otak tngah fresh lagi


3-jangan hasad, sebaliknya berkongsi ilmu

sebabnya : bila hasad aku akan jadi kere sumbang dan pintu ilmu akan tertutup

mood pagi ni : segar + ceria + sihat + berkalut wat slide utk present pagi ni jgk + puas (entah nape, mungkin bab jumpa cara study kot. alhamdulillah)


ok lah kita masuk bab bila wanita bertudung yer....
bagi aku wanita tu adalah secantik-cantik hiasan yang ALLAH jadikan kat muka bumi ni. tengan wajahnya yang ayu, rambut yang ikal, tubuh yang *tut (paham2 lah yer) jari2  yang runcing, kaki yang halus... memang ALLAH jadikan ciptaan wanita ni sebegitu, untuk menjadi hiasan dan tarikan di dunia. sebab tu lah secara fitrahnya lelaki tertarik kepada makhluk yang bernama wanita ni.

tapi kenapa wanita ni tak bersyukur dengan pemberian ALLAH ini? ataupun mereka tidak perasan akan pemberian ALLAH ini?

kenapa aku kata macam ni. kerana kebanyakan wannita yang aku jumpa termasuk EX aku suka sangat mekap. kalu nipis tu ok la sekadar pakai lipbump ngn conditionr. boleh la diterima lagi bab keasllian wajah ru masih terserlah lagi. tapi bila dah tambah dengan LIPSTIK merah menyala, PEMERAH PIPI, EYE SHADOW macam trafik light, CABUT & TOREH kening. kecantikan semula jadi yang ALLAH berikan telah hilang. yang tinggal hanya lah bahan2 kimia jer.

anda jangan terlalu hipokrit, sesetengah tempat hipokrit diperlukan tetapi bagi aku kalu bab mekap2 ni tak payah la. cuba bayangkan suatu kisah :-

tersebut lah kisah suami isteri yang baru diijabkabulkan, pada malam pertama sang suami berkata2           
                           "beruntung abang berkahwin ngn sayang cantik...."
sang isteri 
                           "ehek...ehek...abang~~ngde2~~"
sambil menepuk paha suami dengan rakus. maka malam tu macam biasa lah. bangun pagi nyer dengan penuh kasih dan sayang pada pagi pernikahan yang pertama sang suami bangun dan menyelak rambut yang terjurai menutupi muka sang interi yang tercinta. apabila menyelak rambut isterinya itu lantas cuba diciumnya dahi sang isteri. tiba....allaaaaaaaaaaaaaaaahuakbar............ pub sang suami jatuh terkulai dengan nafas yang terakhir..

nape? sebab mekap yang sang isteri pakai semalam dah meleleh seluruh muka sebab semalam *paham2 la yer. gincu terhirut sanpai ke kening. eyeshadow lak sampai ke dagu. mana tak meninggal?

nasihat aku, nak bermekap ok. tapi berpada2 lah yer. dalam islam pun kalu bermekap lebih2 ni tak dibolehkan, kalu bahasa kasar haram. nape? sebabnya awk nak tunjuk kat sape? kecantikan isteri hanya untuk suami, kalu dalam rumah pakai maskara macam hantu lapir tapi kuar rumah mekap tebal melangit tu nak tujuk kat sapa? kat suami atau orang ramai? menunjuk2 ape hukumnyer? bukan kah berdosa?

berdosa bukak kah neraka?

aku tak layak nak nasihat sapa-sapa. tapi pandai-pandai lah bawak diri yer. 

kerana diri-mu begitu berharga

Isnin, 4 Oktober 2010

horse riding = sakit

semalam aku tunggang kuda, kalu sebelum ni aku naik kuda padi-A tapi semalam aku aku try naik kuda siam-A. subhanallah, dah la tinggi, bekeng gilo (garang betol). kalu orang lalu kat tepi mesti angkat kaki nak teranjang. nak naik atas diapun kene panjat stabel (kandang) dulu.

alkisahnya bila aku nak naik 1st aku panjat la stable tu, bila panjat aku kene duduk mencangkung. pastu muaz bawak kuda tu plan2 tugas aku kene lompat atas kuda tu. aku mula2 teragak-agak jugak, takut siot. menatang kuda siam-A bukannyer kecik macam kuda padi. tapi lepas 2-3 kali muaz heret dekat aku, aku pun lompat atas belakang die. baru jer punggung aku mencecah belakang dia, die tonggeng aku, melayang2 terlambung ke udara pastu jatuh macam nangka busuk daa..

jatuh punggung dulu. mase tu tak sakit lagi. bila jatuh aku macam tak percaya  jer, aku duduk jer kat atas taik kuda. syakir cakap nasib baik muaz wat lari kude.kalu tak dah arwah aku kene pijak. alhamdulillah aku masih hidup lagi. kalu mati kat situ macam mana la nasib aku, entah neraka atau syurga.

lepas bangun aku macam tak puas hati giler bab kude tu pedajal aku macam tu. aku pun mintak muaz tarik sekali lahi kuda tu. kali ni aku terus naik. mula2 dia nak tonggeng jugak syakir pun cakap " heng paut tengkok die" aku cepat2 paut. sikit lagi nak melambung, tapi kali ni alhambdulillah...hurrey~~~~~~~~~
padan muko mu kudo...aku buleh naik doh mu..hahaha

pusing 2-3 kali, aku tak berapa pandai lagi kawal die, tapi yang penting aku dah boleh naik.huhuhu bila naik baru la paham muaz cakap "kude ni mcm kete, ade kancil, ade merchedis". mmg bila naik aku boleh rase perbezaannya. sngat selese, punggong pun tak sakit sangat. lembut jer cara dia jalan. maaf la weh tak leh upload gambar, laptop aku fail.....

nasihat aku kat korang, kalu nak naik kude atau buat ape2 baru, belajar dulu ngn orang yang berpengalaman. aku sebenarnya dah tanye muaz tapi die lupe nak cakap.. sakit saje punggung aku.. tapi aku tak salah kan die, dah aku nak naik tanggung la sendiri.

sebenarnya aku pun takut ni. takut jadi ape kat aku pada masa hadapan. sebab kuda punggung ni tempat sensitive. boleh bawak mati ooooooo....bukan takat mati kehidupan, tapi mati pucuk gak....takut2 
arap2 aku ok jer...insyallah..bantu lah hamba MU ini.

tapi sume tu tak mematahkan semangat aku untuk tegakkan sunnah nabi muhammad ini...ALLAHUAKBAR

mood pagi ni : sakit buntot + ceria + lengoh badan + lapar (sebab tak bangun sahur)

Ahad, 3 Oktober 2010

DiGi iPhone 4 Life


nak iphone4 dari DiGi~~
hidup ni tak lengkap tampa iPhone4 disisi..
hidup ni tak ceria tampa iPhone4 digenggami..
hidup ni tak sempurna tampa iPhone4 menemani..
hilang sudah warna-warni dunia ini...
hilang entah dimana..tampa iPhone4 dari DiGi..
maka berilah aku sebijik menjadi kekasih hati..
oh..iPhone4 dari DiGi...

MPI + letih + penat + malu + pengalaman baru + banggo = alhamdulillah

alhamdulillah dengan berakhirnya malam sinfoni khasih tadi maka tamat la sudah minggu penghayatan islam 2010. penat la jugak minggu ni. walaupun banyak kesilapan yang berlaku, dan aku aku laku kan sengaja atau pun tak aku tetap berbangga dan berterima kasih kat semua yang terlibat. tadi bnyak aku ambik gambar kawan2.nak upload tapi sayang tak leh. ingat nak tujuk kat korang sume. tapi tak ade rezeki la nampaknyer.


mood malam ni = mengantuk + letih + longlai + puas hati + gembire + malas nak gi kelas esok


maaf la yer, bnyak lagi aku nak tulis entry ni. tapi tak larat lah. layan peminat-peminat UNIC tadi buat aku penat jer.huhu

aku tengok penonton lelaki tak ade ape2 pompuan sampai yang kelihatan nak nangis tengok UNIC depan mata hahaha. aku rasa kalu UNIC kenyit mata cikit jer kat die mesti terus rebah dan pengsan. nape la budak2 ni memuja mereka sampai macam tu. padahal dia pun same ngn kita. tak ade lebihnya. 

mata dah ngntuk...nanti aku sambung esok2 ek..............

Sabtu, 2 Oktober 2010

termungkir janji

hehe.. aku dah janji ngn diri sendiri tak nak main FB ngn BLOG selama sebulan ni, bab nak study. tapi susah bila kita nak tinggalkan apa yang selalu kita lakukan. boleh tu boleh tapi kene ade istiqomah yang tinggi dan mendalam.. tu yang susah, tapi kalu sape2 dapat istiqomah dia lah orang yang bakal menggapai kejayaan dunia dan akhirat.

mood hari ini = bosan + tak tahu buat ape + mcm memerlukan seseorang untuk bermeseg (tak tahu sape)

semalam aku tolong Jt wat program nasyid, abg shah suruh aku jadi MC. aku pun sanggup lah sebab nak cube pengalaman baru katekan. sebelum ni dah pernah tapi dah tersangat lame aku tak jadi MC. bace doa tu biase, tapi MC ni susah cikit.. die kene prtah bercakap dan tak terkongkong ngn skrip. biasenyer kene spontan jer. malam tadi berdiri jer kat depan otak tibe2 jadi blank..hahaha malu2.

tapi semalam best sebeb majlis tu kite2 jer yang datang. tak ade orang luar kire tak malu sngat lah....wink**

semalam 3 kumpulan yang masuk bertanding aiman (wakil fasa), al-naim (wakil FTKW) dan Annajatussalam2 (ftk). semua best tapi ade la kesilapan cikit, tapi impak dia besar. macam kumpulan fasa, pengadil tak formal cakap dieorang silap pilih solo. tapi intro diorang fuh...meremang bulu roma... tapi aku yakin mereka ni boleh digilapkan lagi...agar mereka akan bersinar suatu hari nanti.

pasal DJ plak, aku ni sebenarnya tak pandai ngn bende alah ni. aku tak berbakat. ko tahu, hadi jadi Dj sehari terus dapat peminat. bb hadi pandai....aku kureng cikit.tapi tak ape, sume ni adalah pengalaman.

malam nie kiteorang ade wat nasyid, jemput UNIQ.. kire event besar gak ar.. aku jadi ajk cedere hati jer. but still new to me.. takat nie jer la ye..nnti post lagi..

nak upload gambar sebenarnyer. tapi tak leh, entah laptop aku ade masalah....sedih :(

Rabu, 29 September 2010

DiGi iPhone 4 Play

bile cakap pasal iPhone ni kite mesti ingat ipod. tujuan mereka sama jer. nak dengar lagu, ade satu perisian ia itu la dia
iTunes App Store..
menatang ni penuh ngan lagu yang korang leh download. mmg best tahap gaban lah. dah la kat dalam ni korang lah simpan korang nyer backup lagu. kalu iPhone korang hilang ker...kene curik ker..korang jangan risau pasal lagu2 korang yang korang kumpul bagai nak rak tu......biasanya kalu peminat lagu, dia akn frust menonggeng bab sume lagu hilang. susah kot nak kumpul sume tu.
so...ape lagi jom ber iPhone bersama DIGI>>>

Selasa, 28 September 2010

iam in mission--------------------------possible mission-----------------------------------

assalamualaikum...
saya ibrahim bin ghazali, mengisytiharkan. mulai malam ini saya akan mengubah mood. dari mood://lagho kepada mood://study.

oleh itu saya akan berhenti dari {blogging}{facebooking}{tengok movi}{lemah-longlai}{tido awal}{duk sajo}
{berbual-bual}

ok the end~~~~~~~~~~~~~

DiGi iPhone 4 Real

mane tak best nyer...bile cerite pasal G ni. iphone4 ni 4G.
korang tahu tak ape makne 4G ni?
maksudnya korang leh gune internet lebih laju dari broadband korang.
maksudnya korang leh download ape saje dengan pantas..
maksudnye korang leh penuhkan blog korang ngn entry2 giler..
maksudnya korang leh komen sume FB kengkawan korang sampai penuh.
maksudnya korang akan fail exam sbb asyik sangat ngn iphone ni...
 T-T...hehe

jadi baik korang jgn masuk pertandingan ni..bagi jer aku menang..hua..hua..hua

Sabtu, 25 September 2010

adakah kite sedar?

Seperti yang kite ketahui... Negara kite  nie banyak tugu.... Antara yang famousnya ialah 
Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut  kat langkawi dan sebagainya.. Tahukah  kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti  wilayah persekutuan telah mengeluarkan fatwa bahawa segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram.... ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga adalah haram.. Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2 boleh dikenakan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!

Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. . Mufti tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu... Maka pihak atasan telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja... tiada tindakan undang2 yang boleh diambil...

Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik... Beliau berkata... 'bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang   itu...' dan kata beliau lagi... ' walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita
'redha' atau tidak melakukan apa2, berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik...'

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa  syirik ini ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... 'Menurut kamus dewan... indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna
sebenar ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam.. '

Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik... Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara...

Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawa mana2 undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh   Allah.

Kata beliau seterusnya.. ..
Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...

1.
Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.

2.
Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.

3.
Mereka yang berdiam diri .

4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM

 HUDUD ITU
ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM)


 
Dengan ini selesailah tanggungjawab aku


Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN yang dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :

1) AL-IMAN

2) AL-WASAYA

3 ) AL-TAJASU

4) DANAL-MUSLIMOON


Jangan sesekali layari laman web ! www.thequran. com<
http://www.thequran .com / > (Father Zakaria) kerana segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat Islam seramai yang mungkin!!!




Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....
jika sebaliknya.. .
nauzubillah. ..


copy dari http://www.alinaclover.com 

Rabu, 22 September 2010

thanks alot sachi...your present close to my heart :)


sachi.... hadiah ini  betol2 bermakna bagi diri ku..
bila ku pusing kuncinya... dan dengar musicnya..... hati ku menjadi sayu..
apatah lagi bila melihat mereka berpisah hati ini menangis syahdu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
disaat aku sedih merindu..
hadiah sachi datang ubati hatiku..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
ia begitu dekat dengan hati ku..
pandai sungguh pilihan mu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
menghiasi meja ku... tempat ku bersendu..
tempat ku bersyahdu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
terima kasih padamu kawan ku..
akan ku simpan hadia mu..

hadiah mu ini dekat dihati ku....


Selasa, 21 September 2010

orang kate...

orang kate aku ni serious.
orang kate aku ni tak sporting.
orang kate aku ni membosankan.
orang kate aku ni berlagak.
orang kate aku ni perasan smart.
orang kate aku ni tak open minded.
orang kate blog aku GLOOMY..

perangai aku memang dah tak dapat nak ubah. aku memang macam ni. dah 20 tahun aku terdidik ngn perangai ni. nak ubah dalam sekelip mata tak leh. slow-slow nanti aku cube k :).

tapi pasal blog gloomy tu boleh diubah. nantikan insanlemoh versi ke-2. HUHUHU...HAHAHA...HUHUHU
(dah macam orang utan da... ;P)

Jumaat, 17 September 2010

kerana cinta..dia kecewe..kerana kecewa dia MURTAD????

ya ALLAH aku bersyukur kepada-MU walaupun hati ku patah.
walaupun aku dikecewakan oleh si dia.
tapi engkau masih berikanku rahmat mu.
engkau masih bukak kan aku pintu rahmat mu.
aku bersyukur kehadrat MU ya RABBI..

terkejut aku baca ni kat blog http://kuasarakyatperak.blogspot.com/ ..mmg sangat menakutkan..

kerana putus  cinta.
hilang sudah segan pada NYA.
sanggup menduakan pencipta alam maya
menukar agama jadi pilihannya
kerana apa?
kerana putus cinta.....

Khamis, 16 September 2010

LAPAR~~~~~~~~~

laparnye rasa.....,,.
mane tak nye semalam aku makan pagi jer, balik asmara ingat nak buat assingment, lepas siap baru la nak makan. tapi assingement tak buat-buat pun, jadi tak dapat makan. pagi tadi aku paksa kan diri jugak buat assingemant sebab lapar sangat. ni baru satu siap, english. bleh la pergi makan huhuhuhu....

jam 1110, 16 september 2010 >>> siap assingment 1 english (jom makan makan)

___________________________________________________________________________________

ALHAMDULILLAH...kenyang makan nasi ayam goreng ngn air cedol =RM 4.30
jom tido ...ZZZZZZjam 1349
arg....best dapat tido tengah hari (qoilullah) tido :) bangun. solat zohor. ingat nak pegi jamuan hari raya kat kompleks purnama. tapi pegi semua dah licin. aku pun pegi la beli kuih raye yang dah nak habis tempoh. tapi masih elok. beli biskut kering sama macam badan aku ni, pastu beli minyak rambut =RM11.50.
pastu aku g beli ais, dahaga kot. nak minam air sejuk cikit =RM0.70
balik asmara suh faris campakkan botol air, nak isi air =RM0.90

jam 1530
siap assingment hubungan etnik. tunggu nak gabung ngn budak2 ni jer.
jadi beleh la rehat jap..tunggu azan zohor berkumandang.

___________________________________________________________________________________

jam 1827
aku baru balik dari kebun AGRO PARK kt belakang tu. letih gak main ngan pokok-pokok tu. tapi best sangat, ye la sebelum aku balik rumah pokok tu kecik lagi. tapi tadi aku pegi dah membesar dah. rasa amat gembira bab macam dah berbudi dengan tanah. tak harapkan balasan mahupun pujian. aku gembira sangat.

tapi kat belakang tu bahaya sikit. semalam govindren nampak ade ular tedung. arap la ular tu baik kan. ok aku nak mandi ni....

Rabu, 15 September 2010

buat asssingment...

raya dah habis dah. kat kelantan 3 hari jer raya, bukan macam kat negeri-negeri selat sebulan ..(lama giler kan)
bila raya habis baru lah aku sedar, bnyak lagi assingement tak buat. aduh tertekan jiwa ini, dah la banyak. kalu aku masih kat rumah nampaknya tekterbuat lah. so kene wat anjakan tempat. perlu ade suasana yang nampak ciri2 study. kat mane?

tak lain tak bukan asmara. jom balik asmara, dan buat sume asinggment. caiyokk..

Khamis, 9 September 2010

pantun dipagi hari~~

pungguk termenung dihujung jendela
            nantikan bulan jatuh keriba
apalah nasib diri yang duka
            tunggukan kasih tak kunjung tiba



terbang merpati terbang lah tinggi
           terlalu tinggi ditimpa hujan
merana sungguh sakitnya hati
           cinta ditolak ketepian



adat merpatih membujur lalu
           adat bendahara bulat bergolek
alangkah hati pilu rasanya
           cintha dihati ditolak adik



panjat gunung bersama awang
           panjat tinggi sampai ke puncak 
kenapa hati masing terbayang
          sedangkan cinta sudah ditolak?



ya ALLAH engkau lah tuhan pencipta cinta.
ku mohon pada-MU leyapkan lah segala cinta yang berada dihatiku.
lenyapkan lah cinta kepada dunia. kepada kekasih. kepada saudar. rakan dan taulan. juga ibu bapa.
tinggalkan hanya cinta ku kepada MU.
kerna, apabila seorang hamba yang hina lagi dina mencintai TUHANnya yang maha esa, tinggi lagi perkasa.
maka dengan sifat maha penyayang dan pengasihnya DIA akan memasukkan cinta-NYA kedalam hati hambanya yang hina itu.
maka cintha itu akan tersebar kesekeliling nya. tampa mengenal musuh teman mahu keluarga. 
cinta itu akan kekal dan mewangi kerana cinta TUHAN tiada ketepian.
aku cintha pada-MU TUHAN...

Isnin, 6 September 2010

sejarah telah diubah.........

Aku lah wangsa yang bermaksud Harimau, hari ini aku dikenali sebagai Melayu dari rumpun Siam Islam..waris aku berasal dari Yunan. Sedarlah bangsa aku bahawa Melayu dahulunya bukanlah bangsa yang lemah dan malas. Sedarlah bahawa dalam bahasa Siam yang masih dipertuturkan di Kedah (bukan bahasa Thai) Merong itu bermaksud Naga Laut, Maha itu pembesar dan wangsa itu, bangsa harimau (puak tentera). 
Ini jelas merujuk kepada simbol naga Maharaja China Dinasti Tang ketika itu iaitu Sai Tee Sung. Maharaja Sai Tee Sung telah diislamkan oleh utusan baginda Rasulullah SAW, Saad bin Waqas dalam tahun 650 masihi lalu menghantar cucunya, Raja Merong Mahawangsa untuk menyebarkan islam di Nusantara. Maka islam lah kita hari ini dari tarikh itu, lebih bertamaddunlah kita orang-orang Yunan yang di gelar 'fei' oleh Maharaja China di nusantara ini.Hari ini kita bukan lagi 'fei', tapi Melayu.


sebenarnya apa yang telah kita pelajari sekarang ini adalah merupakan suatu sejarah yang telah diubah. daru turun temurun lagi. sejak dari zaman tersebarnya islam kepelusk dunia. apakah kita tahu bahawa siam itu adalah suatu bangsa yang beragama islam? cuba lah baca di link ini. apa yang kita pelajar dan ketahui adalah suatu cerita yang direka oleh penjajah. untuk apa? untuk membuatkan kita lupa asal kita yang agung dan hebat. asal agama kita yang sangat agung.

adakah anda ketahui naga, bunga teratai adalah suatu lambang islam pada suatu zaman yang lampau? semua ini akan membuka minda anda. mengajar anda siapa anda yang sebenarnya. betapa agungnya islam yang anda semua anuti. penjajah ini telah berpakat untuk menjatuhkan islam.

tapi mereka tahu islam akan bangkit suatu hari nanti, jadi mereka bunuh semua sejarah kita. yang boleh diangkut mereka bawa pulang ke negara mereka. yang tidak boleh diangkut mereka musnahkan. sehingga masjid pada zaman dahulu kita katakan candi.

terima kasih http://sejarahnagarakedah.blogspot.com/ 
kerana telah menyedarkan aku tentang sejarah silam bangsaku yang agung. kenapa harus aku terus bersedih kerana ditinggalkan oleh seorang perempuan? 


ya ALLAH bantu lah hamba-MU ini...
buanglah segala cinta yang berada dihati ini terhadap dunia. tinggalakn hanya cinta kepada MU, TUHAN sekalian alam. apabila cinta itu hanya untuk TUHAN pencipta cinta. maka TUHAN itu akan memasukkan cinta-NYA yang agung kedalam hati hamba-NYA itu. dan cinta itu akan tersebar kepada orang yang berada disekelilingnya. amin~~



cit...patut pun TV3 tarik balik iklan tu~~~

korang baca la sendiri kat link

akhirnya TV3 terpaksa akur (tahniah blogger&facebooker)

tak sangka kuasa bloggers dan juga facebookers (bravo...bravo...) akhirnya TV3 telah akur untuk menarik balik PROMO RAYA 2010 yang dikaitkan dengan iluminati aritu. baru jer dewan pemuda pas mane entah nak hantar bantahan dah tarik balik. tak ape la kali kita bantah lagi. kita tengok la macam mana pulak iklan yang baru nak buat nie.

tapi sempat pulak mereka nak buat yang baru padahal raya 3 hari lagi. aku rasakan TV3 dah tahu orang akan protes PROMO RAYA tu jadi dia dah sediakan yang lagi satu. jeng2~~~~~~~ wallahua'lam..
"anda mampu mengubahnya" wink..wink

Ahad, 5 September 2010

bila LELAKI dan PEREMPUAN lunch :)

Lelaki
1. Terus pegi kedai
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan
1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang, cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke??tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi?sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik"
30. Sampai depan kaunter “berapa?"
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
34. Bayar.Berdiri masukkan duit baki
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa.Duduk. .
40. Alamak.Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan0 tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tgk orang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

No wonder women are more complex than men emotionally (aku copy kat link)

seronok bace blog org lain..;)

yang paling tak leh blah aku jumpa gambar nie :-

hebat kan, malaysia boleh beb~~~~~  beruntung leh tinggal kat malaysia nie, semua boleh. tudung + skirt boleh, judi pun jadi halal, iklan raya luminati kat tv3...korang wajib baca tau. best sesangat.

Sabtu, 4 September 2010

budak cina kene belasah?

kenapa? bagaimana? siapa?

ramai yang kata kejadian ni berkait rapat dengan isu namawee vs pengetua vs amno @ isu cina masuk surau @ isu nama ALLAH????

semua ni berlaku sebab kegoan masing2 menegakkan ideology masing2. PR cara dia, UMNO cara dia. mangsa nya rakyat. dalam hal ni umno cuba menambat hati penyokong melayu, bila sesuatu kejadian isu yang berkait rapat dengan budaya adat atau pun agama UMNO bangkit dan cuba menjadi juara rakyat walaupun dia sendiri tak tahu ape yang sebenarnya berlaku. bila satu2 isu tercetus boleh kata semua pemimpin UMNO masuk paper nak bagi komen masing2. padahal ilmu agama kureng.

pastu jadi lah salah faham disitu. tindakan mereka bukan mereda kan keadaan tapi membangkit kan lagi amarah rakyat terhadap kaum lain. bagai menyimbah minyak petrol kedalam api. sepatutnya mereka serahkan hal ni kepada yang pakar bukan berdasarkan ilmu sendiri yang cetek. kalu kail panjang sejengkal jangan diduga lautan luas.

tapi tu lah kenyataanya dunia akhirzaman ni. pemimpin diangkat dari golongan yang jahil (agama). jadi ini lah yang terjadi. agama dipergunakan. bukan menggunakan agama.

UMNO kata kerusi melayu kat parlimen semakin berkurangan jadi mereka nak bersatu dengan PAS. bila pas tolak mereka menunding jari kat PAS pulak xnak berbincang. sepatutnya mereka sedar kenapa kerusi melayu kat parlimen berkurangan.

semua ni kerana mereka jugak yang pandai2 pecahkan kawasan parlimen 2004 tu kenapa? kawasan padat penduduk melayu dipecahkan sehingga mejoriti melayu telah hilang. depa pun letak la calon MCA ngn MIC.
pastu tempat yang padat penduduk melayu sendiri mereka pi letak MIC macam kat hulu selangor..mana tak kurangnya kerusi melayu?

yang PAS pulak nape tolak ajakan UMNO? mula2 aku pun rasa macam PAS ni bodoh sombong dan terlalu menyimpan dendam. tapi bila ku pikir2, memang releven tindakan PAS. UMNO kata nak bergabung, tapi setiap hari hentam PAS dalam akhbar. mane la PAS nak bergabung, UMNO ni pun satu lagi bodoh. dan bila aku kaji dieorang punya matlamat dan teras perjuangan memang tersangtlah berbeza.

UMNO = memperjuangkan melayu
PAS= memperjuangkan islam

ni la teras kepada perpecahan UMNO dan PAS. dasar perjuangan. bila dah dasar perjuangan berbeza macam mana nak bergabung.

mungkin  korang marah kalu aku kata UMNO tak memperjuangkan islam. tapi ini lah hakikat. katakan lah dia nak memperjuangkan islam tapi tak bleh sebab MCA ngan MIC tak bagi, jagan lah pulak menghalang dan memandang rendah usaha kerajaan kelantan nak melaksanakan islam.

macam kes hukum HUDUD 1990, bulan sembahyang, dinar emas. sekalipun tak leh menunjukkan sokongan yang padu  jangan la plak kutuk berbakul2..

nanti mengundi tahun depan aku nak undi PAS la plak. korang macam mana?

Selasa, 31 Ogos 2010

merdeka!!!!

malam nie aku selak anggota suksis kene la bertugas, kene berkawal. bukan untuk ape, tapi untuk memeriahkan lagi majlos jer. malas jugak tapi baik pergi bab dapat gaji huhu. walaupun hanya dikira  2 jam, aku nak jgak. bab jam bertugas aku tak sampai 250 pun. kalu nak dapat tauliah kene ade 628 jam bertugas, mane la nak cari 4++ jam lagi. tu la, hari jumaat orang turun kawad kiter membute jer huhuhu...

Khamis, 26 Ogos 2010

sedih....sedih...sedih.....

tadi aku jumpa ngan fatimah. aku jumpa dia ngan sorang lelaki, tapi kali ni bukan lelaki yang ari tu. yang ini orang lain pulak. mula-mula aku rasa sedih, tapi skang nie aku rasa menyesal plak couple dengan dia.

aku sekarang ni menanggung malu yang amat, semua orang dah tahu yang aku dah tak couple ngan dia lagi. dan sekarang ni dia dah mula keluar ngan lelaki lain. sampaikan pegawai latihan suksis aku pun tahu. ya ALLAH mana la nak letak muka nie.

aku mohon ampun kepada mu Tuhan, kerana aku pernah berpaling dari rahmat mu. aku ingin kembali ya ALLAH. aku ingin bertaubat dan amat menyesal atas segala tindakan aku yang lalu.

tegal kan lah hati ini ya Allah, moga aku dapat mengharungi dugaan mu ini.

kenape kene berpolitik kalu tak boleh??

hari ni aku rasa amat tertekan sekali. first bekas awek aku ajak pegi jumpe penasihat akademik same2. aku pun kate ok. tup2 dia tinggalkan aku macam tu jer. ok la aku tak terasa sangat. tapi ada la sikit terkilan dihati. first tekanan.

lepas tu aku pun masuk la bilik PA sorang-sorang, mula-mula aku tak tahu nak cakap ape. jadi aku start ngan bende paling simple. perkenalkan who am i. pastu aku ambik jurusan apa? pastu aku cerita la yang aku sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

aku :  saya sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

dia  :  kan kelab renang ni khusus untuk orang cina sahaja?

aku :  tu la sbb nya saya tak masuk. bulan puasa ni malam-malam ingat nak beribadah.solat terawih ker,baca    al-quran ker.

aku :  saya sebenarnya tak berapa setuju dengan kelab nie dr. kenapa mereka hanya dengan kaum mereka? nampak sangat perkauman disitu.

dia  :  tu la kalu awk nak tahu. bangsa cina tak pikir pun pasal bangsa lain. mereka hanya pikir pasal bangsa meraka. tu macam dalam exco kerajaan negeri kelantan, annuar tan. (aku plek nape kuar pasal kerajaan negeri lak)

aku :  oooo...yang exco kebudayaan dan pelancongan tu?

dia  :  dia bukannyer pikir sangat hal orang melayu. dia pikir macam mane nak bantu kaum dia jer. biar la dia tu islam pun. (terkejut kot bile die ckp mcm tu)

aku :  (aku pun try la sokong ape dia cakap) betol lah dr. macam dulu kan, setiap bulan puasa kerajaan negeri wat khemah besar-besaran kat stadium wat solat terawih. dulu ade satu company cina sponser. puluh2 ribu jugak...

dia  :  (dia pun potong aku cakap) tu rasuah la tu.

aku :  lepas habis jer bulan romadhon mereka mintak sesuatu dari menteri besar. tapi tok guru tak bagi. ape yang saya nampak kerajaan negeri ambik ape yang orang bagi, tapi tak bagi ape yag orng tu mintak. (bangge kot aku dapat cakap mcm tu kat dia)

aku :  (aku cepat2 potong ape dia cakap xnak lanjutkan lagi perbualan nie..mengarut jer) tu kan frem gambar yang hezry buat..(sambil aku tunjuk kat frem yang hezry buat kat die)

lepas tu dia cakap pasal isu kafir mengkafir la pulak...

dia  :  orang cina bersatu demi bangsa. tapi pas ape? berbaik dengan DAP tapi mengkafirkan UMNO?

ape korang nak espect aku jawab??

aku :  aku un cakap, apa yang saya nampak, pas sebenarnya mencari platform untuk sebarkan islam. bila dia nampak parti rakyat merupakan satu platform yang sesuai untuk menyebarkan islam, pas pun bergabung ngn pakatan tu untuk memudah kan lagi untuk menyebarkan islam. tengok bile karpal singh kata "kalau nak buat hukum hudud langkah mayat saya dulu". pas pun kate yang dia tak akn bersama dengan pakatan kalu macam tu. sampaikan Anwar sendiri datang berbincang denagn tok guru.

die :  boleh percaya ke anwar tu??

aku dah tak ingat ape aku jawab kat dia.

nasib baik ade budak sedang menunggu kat luar. aku pun kuar la.. dengan hati yang membare.. perlu ker die sentuh hal politic? kalu AUKU dibuat untuk mengelak pelajar bercakap hal politik.jangan la cakap hal politik dengan pelajar. ni die plak yang timbulkan.

mentality seorang anak melayu bergelar mahasiswa

seorang anak melayu yang bermantelity kan kayu, bila dah masuk universiti mereka akan bawak budaya kekayuan mereka jugak. aku baukan nak keritik sape2, tp nie untuk renungan kita bersama.

sepatutnya bila dah melangkah ke gerbang ilmu ni kita harus berubah. tinggalkan semua budaya kekayuan yang kita amal kan kat kampung tu, kita perlu melakukan anjakkan paradigma. bukannya berderama, mahupun berlakon sebagai seorang mahasiswa padahal hakikatnya mantelity ini masih lagi terperangkapp dek kekayuan yang masih menebral.

macam kat sini, masuk jer waktu orang bersahur budak2 umk akan berbalas mercun..ulang sekali lagi berbalas mercun bukan pantun ngan pengunjung setia kopitiam kat sebelah, yang kwn aku tengok semua bertaraf ayah2. tapi aku tak kisah sangat, mereka tu bukannya belajar tinggi pun, tapi kita nie. kita bergelar mahasiswa, kenapa kita nak ikut mereka ini yang sudah pasti bermantelitykan kayu?

sepatutnya kita pandai menggunakan otak untuk berfikir. bukan hanya ikutkan hawa dan nafsu. mentality kayu nie bukan saje main mercun jer. tetapi semua yang membawa kearah sesuatu yang tidak berfaedah. macam main mercun, tengok "blue" mengumpat, melepak 4-5 jam, berdating, membute (tidor),tak studi -etc-

aku tak ckp kat org lain, aku pun same mantelity kekayuan tu amat susah nak di buang. tapi sampai bila nak terus kekal sebagai kayu. aku cadangkan marila kita mulai tumbuh, keluarkan putik2 daun yang menghijau. kita perlu berubah. kita perlu mencuba untuk menogkah arus, membelah badai, mendaki ganang.... untuk menggapai impian..emmm

memang susah..tapi insyallah akan berjaya. Allah pun akui kesusahan ni. cune tengok terjemahan surah al- insyirah....

~wassalam~

Sabtu, 31 Julai 2010

oh wifi

dah lama aku tak update blog nie. bukan malas, nak kata sibuk study pun tak. tapi nie dsebabkan wifi kat asrama teramat lah teruk. aku pun tak pasti nape. tapi bila tanye mpp, diorang cakap yang serve tak dapat nak support ramai sangat orang yang online. tu tak campur lagi dengan yang download movie. padahal umk dah bayar rm100k sebulan untuk servis nie. tapi tu pun tak memadai.

mungkin kene bayar sejuta kot baru ok.huhu skang nie aku kat dewan kuliah 3, nak gune wifi terpakselah mengorbankan masa tidur yang berharga nie. 

bnyak bende aku nak cerita sebernya. tentang aku. kawan2. program2. mcm2 lah.

just for my self......korang jgn bace.hehe

betol lah kalu putus cinta ni...kita akan jadi amat kreatif.huhu

Bila rindu
Bila rindu ku tatap potret wajahmu
Kini berlalu sudah cinta-cintaku
Tangis di kalbu
 Terus merindu
Kuseru namamu dianginan lalu
Bila rindu ku tatap potret wajah mu (chorus suara latar)x2

Bila ku renung bulan diawan
Nampak wajahmu terbayang2
Manisnya senyum hati tertawan
Nak peluk gunung xsampai tangan

Chorus

Aku berpahut diranting hutan
Jiwa merajuk bagai dicincang
Ku takut jujur hati mu tuan
Rupanya tepuk sebelah tangan

Chorus

Ku tanam padi Lalang berisi
Ku tabor budi budi tak jadi
Kini sendiri mengikut hati
Terus mencari sinar pelangi

Chorus

Ku sangka panas sampai ke petang
Rupanya lemas dek hujan datang
Kini kau bebas membuat pilihan
Bagaikan unggas terbang diawan

Chorus

Cintaku karam dilaut tepi
Kena gelombang patah kemudi
Kasih dan saying tiada lagi
Hancur harapan tinggal lah mimpi

Chorus


Ahad, 25 Julai 2010

10 budak hitam

Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan
Sembilan budak hitam
Main di atas papan
Satu sudahlah jatuh
Budak hitam tinggal lapan
Lapan budak hitam makan sangat gelojoh
Satu senak perutnya kini tinggal tujuh
Tujuh budak main pula tanam-tanam
Satu sudah lemas tinggallah enam hey…
Enam budak hitam
Makan buah kurma
Satu tertelan biji
Budak hitam tinggallah lima
Lima budak hitam
Main lompat-lompat
Satu patah kakinya
Budak hitam tinggallah empat
Empat budak hitam
Main biji saga
Satu termasuk di hidungnya
Budak hitam tinggallah tiga
Tiga budak hitam
Usik orang tua
Satu kena belangkung
Budak hitam tinggallah dua
Dua budak hitam main pula lempar batu
Satu jenduh kepalanya kini tinggal satu
Satu budak hitam sangat pula susah hati
Dia tak mahu makan lalu mati


penah dengar tak lagu ni? sebenarnye sume orang tak tahu citer sebenar budak hitam nie. ape yang orang tahu budak hitam yang last tu mati.sebab keseorangan dan susah hati. padahal tak. mula2 budak hitam tu memang susah hati apabila dia dah keseorangan. tapi lame kelamaan dia sedar, ramai lagi kawan2 yang menyokong dia. yang sentiasa memberi semangat dan nasihat, budak hitam tu dah mempunyai sebab kenapa dia perlu teruskan hidup...................

dia selamat...
dia tak mati....
malahan hidup dia menjadi lebih bermakna dan gemilang...


the end

Jumaat, 23 Julai 2010

aku masih lagi melihat dia

entah la. macam mana dia boleh lupekan aku begitu senang jer. ak dah cuba untuk melupakan dia. tapi tak boleh, hati ni sentiasa rindu kan dia. tadi dia baru balik dari wakaf che yeh, ikuti program seed. dia turun jer bus kat depan umk aku dah dapat detect dia.walaupun xade lampu kat situ,walaupun jauh.tapi dari jendela tingkap ku, aku nampak dia jelas. aku ikuti langkah dia..langkah demi langkah, aku nampak bagaimana dia mengenyeh mata nya. mungkin mengantuk,letih pusing2 wakaf che yeh. aku ikuti dia sampai lah bayangan dia lenyap di balik bangunan block asrama..

kenapa susah untuk hati ini melupakan dia? kenapa susah hati ini untuk membenci dia? kenapa jantung ini berdengup kencang apabila berhadapan dengan dia. kenapa? kenapa?

ya ALLAH bantu lah hamba mu ini..tunjukilah hambamu ini jalan yang benar..

Isnin, 19 Julai 2010

T-T

sedih rasanyer bila syafik kata fatimah tersangat lah happy dalam kelas. nampaknyer aku jer yang masih teringatkan dia. aku jer yang masih rindukan dia. rasa macam aaku dipermain kan. memang pun.bila dia dah puas dengan aku, dia tinggal macam tu jer. haha... aku plak mcm perempuan, dia tu laki. habis madu sepah dibuang. haha

satu jer yang aku tak sanggup tengok, bila dia couple dgn orang lain. aku yakin benda tu akan berlaku. macam mana lah aku nak bertahan dalam suasana tu. macam mana lah aku nak teruskan kehidupan ku. ya ALLAH.. menyesalnya aku. aku dah jauh tersimpang dari jalan mu..

aku tak sedih, tapi hati ni sakit sangat. sakit yang amat. what should i do ya ALLAH...

Rabu, 14 Julai 2010

hidup mesti diteruskan..

bila kite syg sangat kat orang tu kita akan rasa amat dan teramat sedih apabila kehilangan nya. mcm ak sekarang, bila fatimah dah mintak nak clash, aku sangat2 sakit hati. rase mcm aku dipermainkan.

betol lah kata ulama'. bila kita sayangi sesuatu selain dari ALLAH. maka kita akan mengalami 3 kesengsaraan -
1)kesengsaraan untuk memiliki sesuatu itu
2)apabila kita memiliki sesuatu yang disayangi, kita akan takut kehilangan sesuatu itu
3)apabila benda yang disayangi itu hilang kita akan merana kesakitan

tapi bila kita mencintai ALLAH kita akan memperolehi 3 kebahagiaan-
1)kita akan bahagia, kerana apabila selangkah kita cuba mendekati ALLAH, sepuluh langkah dia akan mendekati kita
2)apabila kita sudah mulai mencintai ALLAH dgn sepenuhnya, ALLAH tidak akn sekalu-kali meninggalkan kita bahkan seluruh alam duniawi dan ukhrawi mencintai kita.
3)cinta ALLAH tidak ade penamatnya. ia tidak akn berakhir denagn kematian.bahkan disediakan syurga yang berkekalan selama2nya.

so yang mane pilihan mu? sementara atau abadi?

Selasa, 13 Julai 2010

aku dah xade ape2 dgn fatimah lagi...

';l[]
pol'[8y539678940564`2865475t43756982754329874593msbculidfgv'pVGSDABsdgfl;qkfrzwjlsdnfvsdgvkfdsjngkldsjflkdsjfvklcdsbv;sdfvd
421teuwgedjewd
4p2u424y2i4628427452745275427542854285428542754278542754274527542754274
24ui2ohrejwqbdsvdnbcsadhfwkdgwlgfrwljrfgwrfwurgfwuort281

Isnin, 12 Julai 2010

couple :'(

kenapa kite bercoupel?

1)  memerlukan seseorang yang dipercayai untuk meluahkan segala masalah
2)  merangka masa depan
3)  menghiburkan ketika sedih
4)  berkongsi kegembiraan
5)  pendorong
6)  menemani kita dikala sunyi
7)  memberi pendapat apabila kebuntuan


kalu kita bercouple tapi tak dapat semua ni wat ape lagi couple? xade maknenye......

aku dapat gaji...hurrrrrrey...........

gile2 bola...



adoi la.... gare2 sebijik bola, sotong yang dipuja2.
name : paul
umur : entah dah tua kot..
tempat tinggal : sea life center, oberhausen  kat german
kemahiran : menilik

kalu korang nak tahu si paul ni dah digunakan untuk meneke bola dari piala duni 2008 lagi. mase tu die tekaan die salah 2 kali jer. jadi lepas kire2 peratus kebetulan tekaan beliau adalah sebanyak 86% dh A' plus dah tu..huhu

nak jadikan cerita betapa bangang nyer orang jerman. sampai profesor kat german tu kaji pasal si paul tu. die toss kan coin pastu paul pun teke. bukan calang2 profesor. dari oxford, cambrige mcm2 lagi lah.

mengarut betul org eropah nie. mcm la dah tak ade bende lain die nak kaji. sampai si paul yang tak berakal tu diambik jadi objek.

nak kate kerje bodoh mereka tu profesor. nak kate mereka cerdik buat bende bodoh...

pelek2..

Euro 2008
Opponent↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Poland group stage 8 June 2008 Germany 2–0 Correct
 Croatia group stage 12 June 2008 Germany[2][20] 1–2 Incorrect
 Austria group stage 16 June 2008 Germany 1–0 Correct
 Portugal quarter-finals 19 June 2008 Germany 3–2 Correct
 Turkey semi-finals 25 June 2008 Germany 3–2 Correct
 Spain final 29 June 2008 Germany[2] 0–1 Incorrect
World Cup 2010
Opponent↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Australia group stage 13 June 2010 Germany[29] 4–0 Correct
 Serbia group stage 18 June 2010 Serbia[29] 0–1 Correct
 Ghana group stage 23 June 2010 Germany[29] 1–0 Correct
 England round of 16 27 June 2010 Germany[30] 4–1 Correct
 Argentina quarter-finals 3 July 2010 Germany[23] 4–0 Correct
 Spain semi-finals 7 July 2010 Spain[31] 0–1 Correct
 Uruguay 3rd place play-off 10 July 2010 Germany[32] 3–2 Correct

perlawanan akhir 2008

Teams↓ Tournament↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Netherlands vs.  Spain World Cup 2010 final 11 July 2010 Spain[33] 0-1 (A.E.T) Correct
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.