Rabu, 21 April 2010

ape iTU faLsafah ilmu?

didalam hidup ini kite sentiase menghadapi masaalah yang perlukan diselesaikkan. amasalah itu bleh dibhagi kepada 2 :-
 1. masalah sementara
 • sosial
 • ekonomi
 • politiik
 1. masalah abadi
 • kenapa kita hidup
 • kemana destinasi yang akan kita tempuhi
falsafah kehidupan manusia menceritakan tentang maksud dan pengertian kehidupan. ia merupakan suatu pandangan hidup yang berhubung kait dgn nilai sesuatu yang dianggap bernakna dan bijaksana.

semua org berfikir, tetapi bukan semua adalah falsafah. sesebuah pemikiran itu hanya akan menjadi falsafah apabila ia difikirkan secara integral,holistik, dan keritikal.

aristotal memperkenalkan perkatana episteme yang membawa maksud ilmu pengetahuan peringkat tertinggi. dari sini lah lahirnya cabang ilmu yang dipanggil epitimologi ilmu (kajian tentang kewujudan ilmu itu sendiri).

falsafah ilmu membincangkan tentrang kewujudan ilmu beserta batasan2 sesyatu ilmu tersebut, dan bagai mana ilmu itu diaplikasikan didalam kjehidupan.

menurut pengertian al-attas tentang falsafah ilmu, beliau menambah baik pengertian fakruddin al-razi. dimana beliau mengatakan :- jika ilmu itu dirujuk kpd Allah sebagai pemilik segala ilmu maka ia (ilmu) merupakan sesuatu ketibaan maksud tentang sesuatu kedalam diri seseorang. dan jika ia merujuk kpd manusia sebagai pentafsir, maka ilmu itu adalah ketibaan diri kepada makna tentang kepada sesuatu.

dr. noor hisyam (pensyrah umk) mengatakan falsafah ilmu itu adalah pemikiran secara integral,holistik dan kritikal untuk mencari jawapan kepada masalah abadi..

falsafah ilmu boleh dibahagi kepada 3 bahagian yang utama;-
 1. epistemologi ilmu
 2. metafizik/ontomologi
 3. aksiologi
epistimologi membicarakan tentang kewujudan ilmu itu. metafizik ataupun ontologi membicarakan tentang kewujudan sesuatu yang tidak dapat dilihat dilihat dengan mata kasar seperti kewujudan tuhan, pahala, syurga, neraka dan bermacam2 lagi. manakala aksiology pula membicarakan tentang nilai, tentang akhlak, tentang perbuatan manusia.

didalam bahasa yunani falsafah disebut philosophy. yang mana ia terdiri dari dua patah perkataan philo dan sophos ataupun sophia.
 • philo = cinta
 • sophos@sophia = kebijaksanaan

0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.