Khamis, 20 Mei 2010

Aku beli hp baru

Alhmdllh..ak tlh beli hp baru. Mahal la jgk,tp ak xakn beli doh hp lain.sblum ak krje. N ak post n ikut hp ak ha.ha ado wifi.hu.hu

nok beli hanset...nok beli handset

entah la 2-3 hari ni aku jadi kemponan nak beli hp...ha.ha.
tok tahu la nyo mari angin kok mano..duit tak dok tapi nafsu nok ko handset. mano la nok cari duit ni.. kalu nok kiro mme banyok akunnok paka duit ni...ibrahim2...mu ni mme cari masoaloh betul...

suksis lagi

adoi tak habis2 nagn suksis ni..huhu
bagi aku yang paling best kami diajar cara menggunakan kompas dan pete. aku dah pandai dah nak bace pete..insyallah kalu aku diletak ditengah2 hutan dgn dibekalkan makanan dan minuman secukupnye dan selembar pete topografi ngn sebijik kompas...insyallah aku akn jumpe jalan balik...
aku ni org cop gile jawatan..entah la, aku pun tak tahu kenape. aku jadi takut nk angkat tangan,aku jafi takut kalu nk jadi ketua.. padahal aku yakin aku dapat buat bende tu dngan baik. aku ni tak ade karisma... mcm mane lah kau nak berubah.. org kate kene ade matlamat hidup.. semalam aku dah buat..insyallah..........
jdi yang terbaik...hua...hua....

suksis

dah lama aku tak tulis blog ni. bukan sebab sibuk tapi xade line internet da...huhu

minggu lepas aku baru balik dari latihan luar suksis kat huatan lipur bukit bakar. mmg best tapi, kami ni mcm dimanje kan sangat. kalu first batch ari tu makan masak sendiri, mandi paling banyak pun sekali tiga hari. kami kali ni makan katerin, hari2 mandi bersabun plak tu. kelakar tul....

kami berkhemah selama seminggu disana tepi sungai..sdap....huhuhu

kebanyakan hari kami dengar syarahan jer.dia ajar pasal peperangn, mcm mane nak hadapi peperangan tu, tindakan kite utk menyelamatkan diri dan rakan2 disekeliling. die tekankan semangat patriotik dlm diri kami. semua tenga pengajar kami tu dari batalion 8. polis hutan. mrk pernah menyertai peperangan melawan komunis. mereke mmg berpengalaman. duk dlm hutan berbulan2. sebut jer haiwan ape sume mrk dh makan...
antara yang paling penting mrk trap kan ke dalam diri kami adalah.."stand too~~musuh dihadapan". bile dengar jer letupan terus menjerit dan meniarap. activity tu mmg memenatkan. mane tak nye sampai pukul 3 pagi pun pasang mercun jugak.. tengah tidor sedap2 terjage dengar letupan..terpakse lah bangun pergi meniarap..leteh betul..tp sepatutnye smbil meniarap sambil memerhati kalau2 ade musuh..kami sambil meniarap sambil tidur hahaha...

Jumaat, 7 Mei 2010

selangkah ke oversea atau over river2

tok ingat nok cerito.. kalu tempat kito tiang api bentuk bulat.. tapi tempat dio bentuk 4 segi.. plek kan? aku raso dio nok jimat kos. kalu nok buat bulat ac uan lagi. mahal la..pastu tali api yang dio sambung dari tiang api kerumah besar mcm tali api grit national...besar bapok..huhu

sepupu kwn aku tu bowok kami gi cari bare2. aku jumpo tali pinggang polis yang tebal tu RM 19 jer. kat sini RM30.. subhanallah terkejut aku...beli!!!!!!!!!
tapi sbb gi secare mengejut, jadi tok tahu nok beli gapo. sano bare2 askar..polis..sene jah nok buleh..kalu nok menyamar tu sene sangat.. bahayo betul.

aku perati kedai2 buku..buku lucah pun banyok..huhu tapi aku tok berani nok tengok lamo2 takut Allah tok jago aku duk thailand... jadi budok baik meta..huhuhu

lebih kure 3 jam la ku di thailand. alhamdulillah selamat kembali pulang ke malaysia...huhu
nasihat aku nok g thailang baco doa bnyok, tawakkal ko Allah,jgn pasang niat jahat. bilo masuk kedai nok beli ucapkan "SAWADDIKAP........" insyaalh muroh...huhuhu

selangkah ke oversea atau over river?

semalam aku pergi oversea....huhu tapi org kelantan panggil over river. "SUNGAI GOLOK" tu la name tempat aku pergi.

sebenarnye semalam kawe aku ajok gi derak ke rantau panjang cari travelling beg nok masuk hutan ari ahad ni. aku pun on jer la, bab aku pun tak penah sampai rantau panjang sebelum ni. namo jah ore kelate.huhu.. aku gi naik moto honda buruk aku tu jah la. kawe aku tu dio naik SS, sedap dio mecut depe. aku ni gak abih pedal minyok aku pulas. tapi terkejuut jgk sbb dio kato moto aku sampai 100km/j.. hebat jugak moto buruk aku tu huhu.

bilo sampai Rantau Panjang dio ajok g thailand.. doh la perasaan gembiro kali pertamo sampai di Rantau Panjang tok hilang lagi tamboh pulok dengan nok gi thailand...subhanallah....gembire berganda...huhu
tapi risau jugok benar, maklumlah thailand ni tempat ore bunuh ore. tapi tok kawe aku kato tok apo sbb sampai sano sepupu dio nok mari ambik. aku pun on jer la. peluang ni bilo lagi nok thailand..huhu

lepas tu kami pun lintasi sempadan iaitu sungai golok dgn menaiki sampan yang kene bayar RM1 seorang. sungai tu kecik jah..sene gilo gi thailand ni.. ore siam panggil sungai golok dgn sebutan kolok. lepas lintas tu daftar  namo di pos pengawal.tinggal i/c ambik surat kebenaran. mulo2 suasano serupo kelate lagi. dgn rumohnyo lorongnyo saling tok tumpuh atas banggol (belake masjid muhammadi-sungai budur). sampai jah situ sepupu kawe aku sampai.dio naik skuter. aku 3 ore. rogo jah, naik 4 ore sebuoh moto huhu. tapi tu biaso jah sbb sano ado aku tengok 6 org satu moto. serupo iklan grand livina. huhu.. thailand ni dio pelek. topi keledar tok wajib,moto naik 6 ore so moto dalam banda tu mcm biaso. doh la road tax bayar sekali sehayat moto jah..sedap2

lepas tu sepupu kwn aku tu bwk kami balik rumoh adik dio. mrk lah hok jadi tour guide kami. dio bowok kami naik moto. dalam perjalanan nok gi rumoh adik dio baru aku beraso suatu kelainan..antara thailand dgn kelantan. aku nok cerito mulo2 pasal jalan dio,kalu jalan rayo antaro bandar menghubungi bandar dio tar.dlm bandar pun tar jugok. tapi bilo masuk kampung (rural area), jalan dio simen jah. meme tok seleso lah. paham-paham lah kan jalan tok rato.

bilo masuk bandar aku perasan kalu moto hok parking dekat dngan bank atau pejabat kerajaan sumo keno angkat sit. aku tanyo adik sepupu kwn aku tu bakpo dio angkat sit, rupo2nyo dio takut ado ore letiok bom.

sumo moto kat thailand aku tengok moto baru sajo. tok guno pun moto buruk. moto EX5 aku pun ore tok guno di thailand. mereko guno wave.huhu..hebat2. dan banyok jugok antaro mereko guno sekuter ala-ala comel tu. kalu kat sini takdok ore nok beli pun. tapi sano meme laku...

aku bnceng moto dengn adik spupu kwn aku. kwn aku 2 ore lagi naik moto dengan sepupu dio. bayang masuk bandar bowok moto bonceng 3ore doh la tok paka topi...subhanllah aku meme raso janggal..

aku cukup bertuah sbb buleh tengo perayaan ore cino. dio panggil pesta dewi ... tok ingat doh namo dewi tu.. meme dio  buat perarokan mcm taipusam. denagn mercunnyo..meme menakjubkan. dio ikat buluh jadi mcm bumbung rumoh. dio pun lilit buluh tu dgn mercun cino hok panje tu. lepas tu dio ankat guno kren. lepastu peserte perarakan pun duduk bowoh mercun tu sambil usung patung dewi dio. dio pun pasang mercun tu..bunyi....subhanallah....bingit telingo. peserte pun menari..aku tok nampok lagu mano dio menari sbb asap mercun tebal sangat. buleh kato setiap penjuru jalan dio akan  uat lau tu.. subhanallah sesat sengoti..

Rabu, 5 Mei 2010

Habis exam doh.....

alhamdulillah....abis doh exam. bilo abis exam raso gembiro, bilo pikir tok payoh stady doh. tok payoh pege buku. tapi bilo keesokan hari, raso sunyi pulok, raso kesunyiaan. raso macam nok stady semula.
hari last aku exam paper chemistry, padahal aku tok leh jawab dengan elok paper tu. tapi bilo abis exam jadi gembiro..huhu.. sebab habis exam sumo masoaloh lupo meta..meta jah la..huhuhuhu

Selasa, 4 Mei 2010

esok last...

alhamdulillah.....syukur kepada Allah..esok aku dah last exam. paper paling berat,kimia. nape aku kate berat?
semestinye kerana 4 jam kredit. memang gile lah. dah la aku lemah tahap dewa19 kimia ni. tapi nasib baik, ore tino aku tu rajin, beleh jugok aku tumpang dio.. dio hok duk ajar aku, petang tadi. tahu la jugok sedikit sebnyok kimia ni. tadi balik jer berguru dengan die,terus jer tengok kuch2 hota hei....huhuhuhu 3 jam setengah kot..
aku ni merapu sungguh. lepas ni nok solat isyak, nok tengok buku sikit....insyaalah...tolong la aku ya Rabbul A'lamin.....

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.