Jumaat, 7 Mei 2010

selangkah ke oversea atau over river?

semalam aku pergi oversea....huhu tapi org kelantan panggil over river. "SUNGAI GOLOK" tu la name tempat aku pergi.

sebenarnye semalam kawe aku ajok gi derak ke rantau panjang cari travelling beg nok masuk hutan ari ahad ni. aku pun on jer la, bab aku pun tak penah sampai rantau panjang sebelum ni. namo jah ore kelate.huhu.. aku gi naik moto honda buruk aku tu jah la. kawe aku tu dio naik SS, sedap dio mecut depe. aku ni gak abih pedal minyok aku pulas. tapi terkejuut jgk sbb dio kato moto aku sampai 100km/j.. hebat jugak moto buruk aku tu huhu.

bilo sampai Rantau Panjang dio ajok g thailand.. doh la perasaan gembiro kali pertamo sampai di Rantau Panjang tok hilang lagi tamboh pulok dengan nok gi thailand...subhanallah....gembire berganda...huhu
tapi risau jugok benar, maklumlah thailand ni tempat ore bunuh ore. tapi tok kawe aku kato tok apo sbb sampai sano sepupu dio nok mari ambik. aku pun on jer la. peluang ni bilo lagi nok thailand..huhu

lepas tu kami pun lintasi sempadan iaitu sungai golok dgn menaiki sampan yang kene bayar RM1 seorang. sungai tu kecik jah..sene gilo gi thailand ni.. ore siam panggil sungai golok dgn sebutan kolok. lepas lintas tu daftar  namo di pos pengawal.tinggal i/c ambik surat kebenaran. mulo2 suasano serupo kelate lagi. dgn rumohnyo lorongnyo saling tok tumpuh atas banggol (belake masjid muhammadi-sungai budur). sampai jah situ sepupu kawe aku sampai.dio naik skuter. aku 3 ore. rogo jah, naik 4 ore sebuoh moto huhu. tapi tu biaso jah sbb sano ado aku tengok 6 org satu moto. serupo iklan grand livina. huhu.. thailand ni dio pelek. topi keledar tok wajib,moto naik 6 ore so moto dalam banda tu mcm biaso. doh la road tax bayar sekali sehayat moto jah..sedap2

lepas tu sepupu kwn aku tu bwk kami balik rumoh adik dio. mrk lah hok jadi tour guide kami. dio bowok kami naik moto. dalam perjalanan nok gi rumoh adik dio baru aku beraso suatu kelainan..antara thailand dgn kelantan. aku nok cerito mulo2 pasal jalan dio,kalu jalan rayo antaro bandar menghubungi bandar dio tar.dlm bandar pun tar jugok. tapi bilo masuk kampung (rural area), jalan dio simen jah. meme tok seleso lah. paham-paham lah kan jalan tok rato.

bilo masuk bandar aku perasan kalu moto hok parking dekat dngan bank atau pejabat kerajaan sumo keno angkat sit. aku tanyo adik sepupu kwn aku tu bakpo dio angkat sit, rupo2nyo dio takut ado ore letiok bom.

sumo moto kat thailand aku tengok moto baru sajo. tok guno pun moto buruk. moto EX5 aku pun ore tok guno di thailand. mereko guno wave.huhu..hebat2. dan banyok jugok antaro mereko guno sekuter ala-ala comel tu. kalu kat sini takdok ore nok beli pun. tapi sano meme laku...

aku bnceng moto dengn adik spupu kwn aku. kwn aku 2 ore lagi naik moto dengan sepupu dio. bayang masuk bandar bowok moto bonceng 3ore doh la tok paka topi...subhanllah aku meme raso janggal..

aku cukup bertuah sbb buleh tengo perayaan ore cino. dio panggil pesta dewi ... tok ingat doh namo dewi tu.. meme dio  buat perarokan mcm taipusam. denagn mercunnyo..meme menakjubkan. dio ikat buluh jadi mcm bumbung rumoh. dio pun lilit buluh tu dgn mercun cino hok panje tu. lepas tu dio ankat guno kren. lepastu peserte perarakan pun duduk bowoh mercun tu sambil usung patung dewi dio. dio pun pasang mercun tu..bunyi....subhanallah....bingit telingo. peserte pun menari..aku tok nampok lagu mano dio menari sbb asap mercun tebal sangat. buleh kato setiap penjuru jalan dio akan  uat lau tu.. subhanallah sesat sengoti..

0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.