Sabtu, 31 Julai 2010

oh wifi

dah lama aku tak update blog nie. bukan malas, nak kata sibuk study pun tak. tapi nie dsebabkan wifi kat asrama teramat lah teruk. aku pun tak pasti nape. tapi bila tanye mpp, diorang cakap yang serve tak dapat nak support ramai sangat orang yang online. tu tak campur lagi dengan yang download movie. padahal umk dah bayar rm100k sebulan untuk servis nie. tapi tu pun tak memadai.

mungkin kene bayar sejuta kot baru ok.huhu skang nie aku kat dewan kuliah 3, nak gune wifi terpakselah mengorbankan masa tidur yang berharga nie. 

bnyak bende aku nak cerita sebernya. tentang aku. kawan2. program2. mcm2 lah.

just for my self......korang jgn bace.hehe

betol lah kalu putus cinta ni...kita akan jadi amat kreatif.huhu

Bila rindu
Bila rindu ku tatap potret wajahmu
Kini berlalu sudah cinta-cintaku
Tangis di kalbu
 Terus merindu
Kuseru namamu dianginan lalu
Bila rindu ku tatap potret wajah mu (chorus suara latar)x2

Bila ku renung bulan diawan
Nampak wajahmu terbayang2
Manisnya senyum hati tertawan
Nak peluk gunung xsampai tangan

Chorus

Aku berpahut diranting hutan
Jiwa merajuk bagai dicincang
Ku takut jujur hati mu tuan
Rupanya tepuk sebelah tangan

Chorus

Ku tanam padi Lalang berisi
Ku tabor budi budi tak jadi
Kini sendiri mengikut hati
Terus mencari sinar pelangi

Chorus

Ku sangka panas sampai ke petang
Rupanya lemas dek hujan datang
Kini kau bebas membuat pilihan
Bagaikan unggas terbang diawan

Chorus

Cintaku karam dilaut tepi
Kena gelombang patah kemudi
Kasih dan saying tiada lagi
Hancur harapan tinggal lah mimpi

Chorus


Ahad, 25 Julai 2010

10 budak hitam

Sepuluh budak hitam
Main tepi jalan
Satu kenalah langgar
Budak hitam tinggal sembilan
Sembilan budak hitam
Main di atas papan
Satu sudahlah jatuh
Budak hitam tinggal lapan
Lapan budak hitam makan sangat gelojoh
Satu senak perutnya kini tinggal tujuh
Tujuh budak main pula tanam-tanam
Satu sudah lemas tinggallah enam hey…
Enam budak hitam
Makan buah kurma
Satu tertelan biji
Budak hitam tinggallah lima
Lima budak hitam
Main lompat-lompat
Satu patah kakinya
Budak hitam tinggallah empat
Empat budak hitam
Main biji saga
Satu termasuk di hidungnya
Budak hitam tinggallah tiga
Tiga budak hitam
Usik orang tua
Satu kena belangkung
Budak hitam tinggallah dua
Dua budak hitam main pula lempar batu
Satu jenduh kepalanya kini tinggal satu
Satu budak hitam sangat pula susah hati
Dia tak mahu makan lalu mati


penah dengar tak lagu ni? sebenarnye sume orang tak tahu citer sebenar budak hitam nie. ape yang orang tahu budak hitam yang last tu mati.sebab keseorangan dan susah hati. padahal tak. mula2 budak hitam tu memang susah hati apabila dia dah keseorangan. tapi lame kelamaan dia sedar, ramai lagi kawan2 yang menyokong dia. yang sentiasa memberi semangat dan nasihat, budak hitam tu dah mempunyai sebab kenapa dia perlu teruskan hidup...................

dia selamat...
dia tak mati....
malahan hidup dia menjadi lebih bermakna dan gemilang...


the end

Jumaat, 23 Julai 2010

aku masih lagi melihat dia

entah la. macam mana dia boleh lupekan aku begitu senang jer. ak dah cuba untuk melupakan dia. tapi tak boleh, hati ni sentiasa rindu kan dia. tadi dia baru balik dari wakaf che yeh, ikuti program seed. dia turun jer bus kat depan umk aku dah dapat detect dia.walaupun xade lampu kat situ,walaupun jauh.tapi dari jendela tingkap ku, aku nampak dia jelas. aku ikuti langkah dia..langkah demi langkah, aku nampak bagaimana dia mengenyeh mata nya. mungkin mengantuk,letih pusing2 wakaf che yeh. aku ikuti dia sampai lah bayangan dia lenyap di balik bangunan block asrama..

kenapa susah untuk hati ini melupakan dia? kenapa susah hati ini untuk membenci dia? kenapa jantung ini berdengup kencang apabila berhadapan dengan dia. kenapa? kenapa?

ya ALLAH bantu lah hamba mu ini..tunjukilah hambamu ini jalan yang benar..

Isnin, 19 Julai 2010

T-T

sedih rasanyer bila syafik kata fatimah tersangat lah happy dalam kelas. nampaknyer aku jer yang masih teringatkan dia. aku jer yang masih rindukan dia. rasa macam aaku dipermain kan. memang pun.bila dia dah puas dengan aku, dia tinggal macam tu jer. haha... aku plak mcm perempuan, dia tu laki. habis madu sepah dibuang. haha

satu jer yang aku tak sanggup tengok, bila dia couple dgn orang lain. aku yakin benda tu akan berlaku. macam mana lah aku nak bertahan dalam suasana tu. macam mana lah aku nak teruskan kehidupan ku. ya ALLAH.. menyesalnya aku. aku dah jauh tersimpang dari jalan mu..

aku tak sedih, tapi hati ni sakit sangat. sakit yang amat. what should i do ya ALLAH...

Rabu, 14 Julai 2010

hidup mesti diteruskan..

bila kite syg sangat kat orang tu kita akan rasa amat dan teramat sedih apabila kehilangan nya. mcm ak sekarang, bila fatimah dah mintak nak clash, aku sangat2 sakit hati. rase mcm aku dipermainkan.

betol lah kata ulama'. bila kita sayangi sesuatu selain dari ALLAH. maka kita akan mengalami 3 kesengsaraan -
1)kesengsaraan untuk memiliki sesuatu itu
2)apabila kita memiliki sesuatu yang disayangi, kita akan takut kehilangan sesuatu itu
3)apabila benda yang disayangi itu hilang kita akan merana kesakitan

tapi bila kita mencintai ALLAH kita akan memperolehi 3 kebahagiaan-
1)kita akan bahagia, kerana apabila selangkah kita cuba mendekati ALLAH, sepuluh langkah dia akan mendekati kita
2)apabila kita sudah mulai mencintai ALLAH dgn sepenuhnya, ALLAH tidak akn sekalu-kali meninggalkan kita bahkan seluruh alam duniawi dan ukhrawi mencintai kita.
3)cinta ALLAH tidak ade penamatnya. ia tidak akn berakhir denagn kematian.bahkan disediakan syurga yang berkekalan selama2nya.

so yang mane pilihan mu? sementara atau abadi?

Selasa, 13 Julai 2010

aku dah xade ape2 dgn fatimah lagi...

';l[]
pol'[8y539678940564`2865475t43756982754329874593msbculidfgv'pVGSDABsdgfl;qkfrzwjlsdnfvsdgvkfdsjngkldsjflkdsjfvklcdsbv;sdfvd
421teuwgedjewd
4p2u424y2i4628427452745275427542854285428542754278542754274527542754274
24ui2ohrejwqbdsvdnbcsadhfwkdgwlgfrwljrfgwrfwurgfwuort281

Isnin, 12 Julai 2010

couple :'(

kenapa kite bercoupel?

1)  memerlukan seseorang yang dipercayai untuk meluahkan segala masalah
2)  merangka masa depan
3)  menghiburkan ketika sedih
4)  berkongsi kegembiraan
5)  pendorong
6)  menemani kita dikala sunyi
7)  memberi pendapat apabila kebuntuan


kalu kita bercouple tapi tak dapat semua ni wat ape lagi couple? xade maknenye......

aku dapat gaji...hurrrrrrey...........

gile2 bola...



adoi la.... gare2 sebijik bola, sotong yang dipuja2.
name : paul
umur : entah dah tua kot..
tempat tinggal : sea life center, oberhausen  kat german
kemahiran : menilik

kalu korang nak tahu si paul ni dah digunakan untuk meneke bola dari piala duni 2008 lagi. mase tu die tekaan die salah 2 kali jer. jadi lepas kire2 peratus kebetulan tekaan beliau adalah sebanyak 86% dh A' plus dah tu..huhu

nak jadikan cerita betapa bangang nyer orang jerman. sampai profesor kat german tu kaji pasal si paul tu. die toss kan coin pastu paul pun teke. bukan calang2 profesor. dari oxford, cambrige mcm2 lagi lah.

mengarut betul org eropah nie. mcm la dah tak ade bende lain die nak kaji. sampai si paul yang tak berakal tu diambik jadi objek.

nak kate kerje bodoh mereka tu profesor. nak kate mereka cerdik buat bende bodoh...

pelek2..

Euro 2008
Opponent↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Poland group stage 8 June 2008 Germany 2–0 Correct
 Croatia group stage 12 June 2008 Germany[2][20] 1–2 Incorrect
 Austria group stage 16 June 2008 Germany 1–0 Correct
 Portugal quarter-finals 19 June 2008 Germany 3–2 Correct
 Turkey semi-finals 25 June 2008 Germany 3–2 Correct
 Spain final 29 June 2008 Germany[2] 0–1 Incorrect
World Cup 2010
Opponent↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Australia group stage 13 June 2010 Germany[29] 4–0 Correct
 Serbia group stage 18 June 2010 Serbia[29] 0–1 Correct
 Ghana group stage 23 June 2010 Germany[29] 1–0 Correct
 England round of 16 27 June 2010 Germany[30] 4–1 Correct
 Argentina quarter-finals 3 July 2010 Germany[23] 4–0 Correct
 Spain semi-finals 7 July 2010 Spain[31] 0–1 Correct
 Uruguay 3rd place play-off 10 July 2010 Germany[32] 3–2 Correct

perlawanan akhir 2008

Teams↓ Tournament↓ Stage↓ Date↓ Prediction↓ Result↓ Outcome↓
 Netherlands vs.  Spain World Cup 2010 final 11 July 2010 Spain[33] 0-1 (A.E.T) Correct

T-T..

kan betol...skang ni my girlfriend dh makin menjauhi diri dari ku...
aku ajak makan semalam lepas kelas bi.  dia tolak, katenyer dah janji ngn kwn baik dia.
aku mintak nak jumpe sekejap blah mlm pun. tak leh, ade hal katenyer..
sedih jgk rasenyer. mmg sedih la T-T. ak msg "good nite" pn x balas2. skang n ak mcm dh x kenal siape awek ak yang sebenarnyer.

dia dah mcm xcintakn aku lagi. ak rase die akan kekalkan xakan bercakap dgn ak sampai bile2. ak mmg xboleh tahan ngn perangai dia. wat pe bercinta kalu terus mmbisu mcm tu..wat pe berkasih kalu kalu mate pun xnak pandang? ye...dia dah xcintakan ak lagi..

patut lagi kah aku pakai cincin ni.?
patut lagi kah aku simpan surat cinta kami?
patut lagi kah aku simpan lilin yang kek hari jadi yang kami sambut berdua dahulu?
kat siape ak nak berikan bear nie?

sakitnyer bile org yang kite sayangi menjauhi kite.
sakityer bile org yang kite sentiasa luahkan perasaan sudah tidak mampu lagi mendengar luahan hati kite.
tak ape lah sayang..hidup n mesti dtruskan jugak..no matter what, no matter how...as long as ALLAH give me life..i will keep smiling and laughing although my heart bleeding.

shyyyy....don't tell anyone...this our secret....

Ahad, 11 Julai 2010

new chapter...

hari ni bermula bab baru dalam hidup ku. takut jugak nok hadapi sem baru nie. macam2 lah awek, subject baru, pensyarah baru, kawan2.sem n lagi banyok cabaran yang harus aku tempuhi. untuk tempuhi cavaran tu ak langsung xade persedian yang lengkap. dah la dlm cuti hidup aku amat lara. terumbang ambik dek tiuupan angin nafsu ngn bisikab syaitan. berape kal;i solat ak tinggal. sedih jugak lah. bukan sedih jugak, tapi amat menyedikan.

ape la persediaanku untuk menempuhi cabaran yang mendatang nie. semalam baru aku sedar....betapa telah ak tersesat dari jalan yang benar. aku nak kembali kepangkuan-NYA.

azan subuh dah mendayu..
sedih pulak rase di kalbu.
mane taknye dah lame aku tak menyembah-MU.
ketika mane kokokan ayam berlagu.
aku kembali kepada MU..

assolatukhairum minannaum...

bangun aku dari lamunan, syitan membelenggu...
akan ku gagahkan diri menundukkan nafsu..
 ya RAB bantunilah aku...
aku ingin kembali kejalan-MU..



jom solat subuh kat surau umk......... :p

Jumaat, 9 Julai 2010

israk me'raj..

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://moeflich.files.wordpress.com/2008/08/prophet_letter-to-the-heraclius-of-rome.jpg&imgrefurl=http://syukranview.wordpress.com/2010/02/25/maulidur-rasul-koleksi-pusaka-rasulullah-saw/&usg=__Sg_zeLpq-LiNi7-GtRZkfN-2GaE=&h=672&w=920&sz=62&hl=en&start=1&sig2=-96jiNqsa-GwRcgQ71er3Q&itbs=1&tbnid=bTgLyj9lNf1taM:&tbnh=107&tbnw=147&prev=/images%3Fq%3Dsurat%2Brasulullah%26hl%3Den%26tbs%3Disch:1&ei=jeM2TJO4NYeksQOmrpykAQesok 27 rejab. ia merupakan suatu tarikh keramat bagi kite semua sebagai hamba ALLAH. pada malam 27 rejab baginda MUHAMMAD S.A.W telah di bawa israk (berjalan pada waktu malam) dari masjidilharam, mekah ke masjidilakso,palestine. selepas itu nabi s.a.w telah di me'rajkn (naik kelangit yang tertinggi iaitu sidratulmuntaha) pule kelangit untuk menerima kefarduan solat daripada ALLAH  sebagaimana yang telah kite ketahui dan maklum.

saya tak nak bercerita tentang kisah perjalanan nabi s.a.w, kerana kite selalu mendengar perihal cerita tentang perjalanan baginda s.a.w. bagai mana baginda s.a.w menaiki burak, berjumpa dengan pelbagai keadaan yang menggambarkan keadaan ummat baginda di akhirat nanti. bagaimana rasulullah menebalkan muke meminta agar ALLAH mengurangkan fardu sembahyang dari 50 sehingga menjadi 5 rokaat atas nasihat nabi isa alaihiwassalam semata2 untuk unmat baginda yang tercinta iaitu kita semua..

di sini akan sy  ingin bercerita tentang kejadian yang berlaku selepas peristiwa israk dan mekraj. dikhabarkan selepas RASULULLAH berhijarah ke madinah dan membentuk kerajaan baru disana. Baginda mule2 sekali mengutuskan surat kepada kerajaan2 besar pada ketika itu,diantaranya adalah HERCULES RAJA ROMAWI.
 surat rasulullah kepada herkules
pada suatu ketika abu jahal telah berdagang ke wilayah rom dengan rombongan2nye yang terdiri dari arab quraish. setelah mendengar khabar berita tentang rombongan pedagang arab dari mekkah ini. hercules telah mengambil peluang untuk bertanya rombongan tersebut tentang perihal lelaki yang bernama MUHAMMAD BIN ABDULLAH yang berani menghantar surat kepada beliau. lalu hercules memanggil rombongan tersebut mengadapnya di istana.

beliau berkata "siapa diantara kamu adalah ketua bagi rombongn ini?"

lalu abu jahal pun datang mengadap lalu memperkenalkan diri kepada hercules.

hercules brtitah "ceritakan kepadaku tentang seorang yang membawa agama baru di mekkah, jika kamu semua (ahli rombongan) mendapati dia (abu jahal) menipu, maka beritahu aku. akan ku penggal kepalanya."

abu jahal menjadi sereba salah. bagaimana dia ingin menceritakan hal yang sebenar walhal dia menentang anak saudaranya itu mati-matian. jika dia menceritakan hal yang buruk2 tentang anak saydaranya itu takut2 nanti ada antara ahli rombongan yang bersuara mengatakan dia berbohong.

setelah lama berfikir beliau teringat tentang dakwaan anak saudaranya itu, bahawa baginda berisrak dari masjidilharam, mekkah ke masjidilaqso,palestin hanya dalam satu malam.

"wahai hercules yang agung. anak saudara ku itu adalah seorang yang penipu dan bercakap besar. masakan dia mendakwa dia mampu israk dari masjidilharam ke masjidlakso hanya mengambil masa satu malam." abu jahal tersnyum lebar kerana dia yakin bahawa abu hercules akan membenci MUHAMMAD.

setelah itu rombongan dagang quraish balik. lalu seorang pendeta yang merupakan penjaga masjidilaqso (ketika itu palestin dibawah naungan kerajaanRom) datang mengadap.

"wahai hercules yang agung. aku merupakan penjaga masjidilaqso, setiap malam aku lah yang akan menutup semua pintu dan jendela masjiddilaqso. tapi pada suatu malam, ketika aku ingin menutup pintu masjid, kudapati pintu itu tidak boleh ditutup. telah ku usahakan dengan pelbagai cara namun juga tidak boleh. pada hematku mungkin akan datang seorang yang agung kemasjid pada malam itu. firasat ku benar, kerana pada pagi keesokkan harinya kudapati terdapat lubang pancang haiwan (bekas tempat menambat haiwan tunggangan. itu merupakan lubang pancang burak yang dipancang oleh malaikat jibril) disisi pintu yang tidak dapat ku tutup semalam. dan aku yakin MUHAMMAD adalah orang yang mengunjungi masjid pada malam itu."

hercules termenung panjang. lalu beliau bertitah. beta yakin MUHAMMAD adalah utusan akhir zaman, oleh itu beta ingin berdamai dengannye."

selesai hercules bertitah, para pembesar bangun dan berkata " kami tidak bersetuju..adakah tuanku sudah gila? bagaimana kerajaan Rom yang merupakan kerajaan terkuat didunia, wilayah takluknya luas terbentang dari timur ke barat ingin berdamai dengan seorang lelaki yang tiada apa2 itu?"

lalu mereka beramai2 berarak keluar dari dewan mengadap.

hercules tampa berlengah bertitah agar pengawal menutup pintu. lalu bertitah untuk menenangkan keadaan "bertenang menteri2 ku, aku hanya ingin menduga kamu semua. sebanarnya aku amat2 membenci lelaki yang bernama MUHAMMAD itu."

selepas itu baru lah menteri ROM kelihatan tenang. dan bersyukur kerana herkules tidak sesat. lalu herkulas mengupal dan melempar surat daripada RASULULLAH itu..

selepas RASULULLAH mengetahui tindakan hercules, BAGINDA S.A.W mendoakan kehancuran ROM. dan nyata doa BAGINDA dimakbulkan ALLAH. pada zaman pemerintahan khalifah umar...kerajaan ROM mampu ditumbangkan.

Khamis, 8 Julai 2010

alhamdulillah...................
akhirnya, siap jugak rak buku yang aku beli tadi. bangge kot buleh pasang. hehehe
sekarang ak boleh berbangga kos ade bende alah ni. pasang sendiri tu.....

ak nak bagi tau satu rahsia kat korang. tapi jgn la pulak korang kecoh2 nyer..bilik aku ade bende ni-
                            
                                                                   




peti sejuk..hua..hua.. giler hebat. alhamdulillah, rezeki Allah.. bende ni pun ade-

 

                                                                   tempat iron baju. alhamdulillah aku bersyukur sangat. arap2 pihak kolej kedian tak ambik balik bende2 ni sume huhu...jgn dengki, berdosa..huhu

balik umk dah...

cepat tol cuti 2 bulan ni. rase mcm 2 minggu jer. tapi tak la terase sedih sngat sebab aku pun duk kelatan.huhu
bile tengok dlm FB ngn blog ramai kawan2 bersedih bab dah nak start semester baru.aku rase jealous la plak.
entah la nape? mungkin sbb aku tak terase sedih bile start sem  baru.

dah rase macam sekolah menengah. mane tak nye dekat sangat nagn rumah. mungkin Allah nak aku temankan umi kot. tak ape lah, yang penting menuntut ilmu kan?

tak sabar2 plak nak jmpe dengn kekasih hati..fatimah...dah lame tak jumpe die. mcm mane la reaksi die bile jumpe aku ? mungkin dingin mcm sem lepas..

ya allah takut nyer aku.. arap2 sem ni dia boleh menerima aku dengan baik...

Rabu, 7 Julai 2010

nak masuk contez "great moment with parent" contez by sachi asukai....





hai sachi.. i want to joint the contez cos i think i can win the prize that u offer (...hua..hua...mcm yakin yakin giler kan (",). )
dis becouse i love my parent with all my heart. this pic was taken by my sis, bcos of dat she not in the pic..huhu
iam just 11 years old when this pic was taken. dis pic become the  most valueble pic in my life, becouse dis is de last pic ummi & ayah together. actually i had lost the pic :p.  but yesterday may sis had upload it on facebook. (timo kasih kak da). bile ayah dah kawin 3 n dah lame die x balik umah. bukan die tak nak balik, tapi umi tak bagi die balik. biase lah pompuan, bile die disakiti oleh org yang die sayangi, hatinyer akn terluke.. dan die akan lakukan ape saje utk mengubati hati yg terluke tu, dgn menyakiti org yg disayanginyer..sebenarnyer die syg sangat kat ayah (so it's true that "women is more complicated than a time machine") ... i don't know what will happend to my family. although iam feel angry to my dad couse had destroyed our family, but deeply in my heart iam miss him so much. i hope one day Allah will soften umi heart to accept ayah and his other wife (ape plural wife?). i hope my family will be bahagia kembali mcm dalam gambar tu..amin

p.s--
this pic was taken at taman perbendaharaan tengku anis...
ak nampak cubby sikkit dlm gambar tu kan...kan bagus kalu skang pun ak cubby mxm tu T-T.
budak laki yang pakai baju merah tu sepupu aku..dulu die tinggal nagn kami.skang die blajar kat uia.ambik law..
malu sebenarnyer nak citer pasal bende ni...tapi yang penteng i want to show u how iam love my family..my parent.. although they had destroyed our happines ..
the moral we can learn here is no matter how bad our parents are, who ar them, dey ar still our parent & we should love them with all our heart. terutamenye mak kite...... ...
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.