Jumaat, 9 Julai 2010

israk me'raj..

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://moeflich.files.wordpress.com/2008/08/prophet_letter-to-the-heraclius-of-rome.jpg&imgrefurl=http://syukranview.wordpress.com/2010/02/25/maulidur-rasul-koleksi-pusaka-rasulullah-saw/&usg=__Sg_zeLpq-LiNi7-GtRZkfN-2GaE=&h=672&w=920&sz=62&hl=en&start=1&sig2=-96jiNqsa-GwRcgQ71er3Q&itbs=1&tbnid=bTgLyj9lNf1taM:&tbnh=107&tbnw=147&prev=/images%3Fq%3Dsurat%2Brasulullah%26hl%3Den%26tbs%3Disch:1&ei=jeM2TJO4NYeksQOmrpykAQesok 27 rejab. ia merupakan suatu tarikh keramat bagi kite semua sebagai hamba ALLAH. pada malam 27 rejab baginda MUHAMMAD S.A.W telah di bawa israk (berjalan pada waktu malam) dari masjidilharam, mekah ke masjidilakso,palestine. selepas itu nabi s.a.w telah di me'rajkn (naik kelangit yang tertinggi iaitu sidratulmuntaha) pule kelangit untuk menerima kefarduan solat daripada ALLAH  sebagaimana yang telah kite ketahui dan maklum.

saya tak nak bercerita tentang kisah perjalanan nabi s.a.w, kerana kite selalu mendengar perihal cerita tentang perjalanan baginda s.a.w. bagai mana baginda s.a.w menaiki burak, berjumpa dengan pelbagai keadaan yang menggambarkan keadaan ummat baginda di akhirat nanti. bagaimana rasulullah menebalkan muke meminta agar ALLAH mengurangkan fardu sembahyang dari 50 sehingga menjadi 5 rokaat atas nasihat nabi isa alaihiwassalam semata2 untuk unmat baginda yang tercinta iaitu kita semua..

di sini akan sy  ingin bercerita tentang kejadian yang berlaku selepas peristiwa israk dan mekraj. dikhabarkan selepas RASULULLAH berhijarah ke madinah dan membentuk kerajaan baru disana. Baginda mule2 sekali mengutuskan surat kepada kerajaan2 besar pada ketika itu,diantaranya adalah HERCULES RAJA ROMAWI.
 surat rasulullah kepada herkules
pada suatu ketika abu jahal telah berdagang ke wilayah rom dengan rombongan2nye yang terdiri dari arab quraish. setelah mendengar khabar berita tentang rombongan pedagang arab dari mekkah ini. hercules telah mengambil peluang untuk bertanya rombongan tersebut tentang perihal lelaki yang bernama MUHAMMAD BIN ABDULLAH yang berani menghantar surat kepada beliau. lalu hercules memanggil rombongan tersebut mengadapnya di istana.

beliau berkata "siapa diantara kamu adalah ketua bagi rombongn ini?"

lalu abu jahal pun datang mengadap lalu memperkenalkan diri kepada hercules.

hercules brtitah "ceritakan kepadaku tentang seorang yang membawa agama baru di mekkah, jika kamu semua (ahli rombongan) mendapati dia (abu jahal) menipu, maka beritahu aku. akan ku penggal kepalanya."

abu jahal menjadi sereba salah. bagaimana dia ingin menceritakan hal yang sebenar walhal dia menentang anak saudaranya itu mati-matian. jika dia menceritakan hal yang buruk2 tentang anak saydaranya itu takut2 nanti ada antara ahli rombongan yang bersuara mengatakan dia berbohong.

setelah lama berfikir beliau teringat tentang dakwaan anak saudaranya itu, bahawa baginda berisrak dari masjidilharam, mekkah ke masjidilaqso,palestin hanya dalam satu malam.

"wahai hercules yang agung. anak saudara ku itu adalah seorang yang penipu dan bercakap besar. masakan dia mendakwa dia mampu israk dari masjidilharam ke masjidlakso hanya mengambil masa satu malam." abu jahal tersnyum lebar kerana dia yakin bahawa abu hercules akan membenci MUHAMMAD.

setelah itu rombongan dagang quraish balik. lalu seorang pendeta yang merupakan penjaga masjidilaqso (ketika itu palestin dibawah naungan kerajaanRom) datang mengadap.

"wahai hercules yang agung. aku merupakan penjaga masjidilaqso, setiap malam aku lah yang akan menutup semua pintu dan jendela masjiddilaqso. tapi pada suatu malam, ketika aku ingin menutup pintu masjid, kudapati pintu itu tidak boleh ditutup. telah ku usahakan dengan pelbagai cara namun juga tidak boleh. pada hematku mungkin akan datang seorang yang agung kemasjid pada malam itu. firasat ku benar, kerana pada pagi keesokkan harinya kudapati terdapat lubang pancang haiwan (bekas tempat menambat haiwan tunggangan. itu merupakan lubang pancang burak yang dipancang oleh malaikat jibril) disisi pintu yang tidak dapat ku tutup semalam. dan aku yakin MUHAMMAD adalah orang yang mengunjungi masjid pada malam itu."

hercules termenung panjang. lalu beliau bertitah. beta yakin MUHAMMAD adalah utusan akhir zaman, oleh itu beta ingin berdamai dengannye."

selesai hercules bertitah, para pembesar bangun dan berkata " kami tidak bersetuju..adakah tuanku sudah gila? bagaimana kerajaan Rom yang merupakan kerajaan terkuat didunia, wilayah takluknya luas terbentang dari timur ke barat ingin berdamai dengan seorang lelaki yang tiada apa2 itu?"

lalu mereka beramai2 berarak keluar dari dewan mengadap.

hercules tampa berlengah bertitah agar pengawal menutup pintu. lalu bertitah untuk menenangkan keadaan "bertenang menteri2 ku, aku hanya ingin menduga kamu semua. sebanarnya aku amat2 membenci lelaki yang bernama MUHAMMAD itu."

selepas itu baru lah menteri ROM kelihatan tenang. dan bersyukur kerana herkules tidak sesat. lalu herkulas mengupal dan melempar surat daripada RASULULLAH itu..

selepas RASULULLAH mengetahui tindakan hercules, BAGINDA S.A.W mendoakan kehancuran ROM. dan nyata doa BAGINDA dimakbulkan ALLAH. pada zaman pemerintahan khalifah umar...kerajaan ROM mampu ditumbangkan.

0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.