Selasa, 31 Ogos 2010

merdeka!!!!

malam nie aku selak anggota suksis kene la bertugas, kene berkawal. bukan untuk ape, tapi untuk memeriahkan lagi majlos jer. malas jugak tapi baik pergi bab dapat gaji huhu. walaupun hanya dikira  2 jam, aku nak jgak. bab jam bertugas aku tak sampai 250 pun. kalu nak dapat tauliah kene ade 628 jam bertugas, mane la nak cari 4++ jam lagi. tu la, hari jumaat orang turun kawad kiter membute jer huhuhu...

Khamis, 26 Ogos 2010

sedih....sedih...sedih.....

tadi aku jumpa ngan fatimah. aku jumpa dia ngan sorang lelaki, tapi kali ni bukan lelaki yang ari tu. yang ini orang lain pulak. mula-mula aku rasa sedih, tapi skang nie aku rasa menyesal plak couple dengan dia.

aku sekarang ni menanggung malu yang amat, semua orang dah tahu yang aku dah tak couple ngan dia lagi. dan sekarang ni dia dah mula keluar ngan lelaki lain. sampaikan pegawai latihan suksis aku pun tahu. ya ALLAH mana la nak letak muka nie.

aku mohon ampun kepada mu Tuhan, kerana aku pernah berpaling dari rahmat mu. aku ingin kembali ya ALLAH. aku ingin bertaubat dan amat menyesal atas segala tindakan aku yang lalu.

tegal kan lah hati ini ya Allah, moga aku dapat mengharungi dugaan mu ini.

kenape kene berpolitik kalu tak boleh??

hari ni aku rasa amat tertekan sekali. first bekas awek aku ajak pegi jumpe penasihat akademik same2. aku pun kate ok. tup2 dia tinggalkan aku macam tu jer. ok la aku tak terasa sangat. tapi ada la sikit terkilan dihati. first tekanan.

lepas tu aku pun masuk la bilik PA sorang-sorang, mula-mula aku tak tahu nak cakap ape. jadi aku start ngan bende paling simple. perkenalkan who am i. pastu aku ambik jurusan apa? pastu aku cerita la yang aku sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

aku :  saya sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

dia  :  kan kelab renang ni khusus untuk orang cina sahaja?

aku :  tu la sbb nya saya tak masuk. bulan puasa ni malam-malam ingat nak beribadah.solat terawih ker,baca    al-quran ker.

aku :  saya sebenarnya tak berapa setuju dengan kelab nie dr. kenapa mereka hanya dengan kaum mereka? nampak sangat perkauman disitu.

dia  :  tu la kalu awk nak tahu. bangsa cina tak pikir pun pasal bangsa lain. mereka hanya pikir pasal bangsa meraka. tu macam dalam exco kerajaan negeri kelantan, annuar tan. (aku plek nape kuar pasal kerajaan negeri lak)

aku :  oooo...yang exco kebudayaan dan pelancongan tu?

dia  :  dia bukannyer pikir sangat hal orang melayu. dia pikir macam mane nak bantu kaum dia jer. biar la dia tu islam pun. (terkejut kot bile die ckp mcm tu)

aku :  (aku pun try la sokong ape dia cakap) betol lah dr. macam dulu kan, setiap bulan puasa kerajaan negeri wat khemah besar-besaran kat stadium wat solat terawih. dulu ade satu company cina sponser. puluh2 ribu jugak...

dia  :  (dia pun potong aku cakap) tu rasuah la tu.

aku :  lepas habis jer bulan romadhon mereka mintak sesuatu dari menteri besar. tapi tok guru tak bagi. ape yang saya nampak kerajaan negeri ambik ape yang orang bagi, tapi tak bagi ape yag orng tu mintak. (bangge kot aku dapat cakap mcm tu kat dia)

aku :  (aku cepat2 potong ape dia cakap xnak lanjutkan lagi perbualan nie..mengarut jer) tu kan frem gambar yang hezry buat..(sambil aku tunjuk kat frem yang hezry buat kat die)

lepas tu dia cakap pasal isu kafir mengkafir la pulak...

dia  :  orang cina bersatu demi bangsa. tapi pas ape? berbaik dengan DAP tapi mengkafirkan UMNO?

ape korang nak espect aku jawab??

aku :  aku un cakap, apa yang saya nampak, pas sebenarnya mencari platform untuk sebarkan islam. bila dia nampak parti rakyat merupakan satu platform yang sesuai untuk menyebarkan islam, pas pun bergabung ngn pakatan tu untuk memudah kan lagi untuk menyebarkan islam. tengok bile karpal singh kata "kalau nak buat hukum hudud langkah mayat saya dulu". pas pun kate yang dia tak akn bersama dengan pakatan kalu macam tu. sampaikan Anwar sendiri datang berbincang denagn tok guru.

die :  boleh percaya ke anwar tu??

aku dah tak ingat ape aku jawab kat dia.

nasib baik ade budak sedang menunggu kat luar. aku pun kuar la.. dengan hati yang membare.. perlu ker die sentuh hal politic? kalu AUKU dibuat untuk mengelak pelajar bercakap hal politik.jangan la cakap hal politik dengan pelajar. ni die plak yang timbulkan.

mentality seorang anak melayu bergelar mahasiswa

seorang anak melayu yang bermantelity kan kayu, bila dah masuk universiti mereka akan bawak budaya kekayuan mereka jugak. aku baukan nak keritik sape2, tp nie untuk renungan kita bersama.

sepatutnya bila dah melangkah ke gerbang ilmu ni kita harus berubah. tinggalkan semua budaya kekayuan yang kita amal kan kat kampung tu, kita perlu melakukan anjakkan paradigma. bukannya berderama, mahupun berlakon sebagai seorang mahasiswa padahal hakikatnya mantelity ini masih lagi terperangkapp dek kekayuan yang masih menebral.

macam kat sini, masuk jer waktu orang bersahur budak2 umk akan berbalas mercun..ulang sekali lagi berbalas mercun bukan pantun ngan pengunjung setia kopitiam kat sebelah, yang kwn aku tengok semua bertaraf ayah2. tapi aku tak kisah sangat, mereka tu bukannya belajar tinggi pun, tapi kita nie. kita bergelar mahasiswa, kenapa kita nak ikut mereka ini yang sudah pasti bermantelitykan kayu?

sepatutnya kita pandai menggunakan otak untuk berfikir. bukan hanya ikutkan hawa dan nafsu. mentality kayu nie bukan saje main mercun jer. tetapi semua yang membawa kearah sesuatu yang tidak berfaedah. macam main mercun, tengok "blue" mengumpat, melepak 4-5 jam, berdating, membute (tidor),tak studi -etc-

aku tak ckp kat org lain, aku pun same mantelity kekayuan tu amat susah nak di buang. tapi sampai bila nak terus kekal sebagai kayu. aku cadangkan marila kita mulai tumbuh, keluarkan putik2 daun yang menghijau. kita perlu berubah. kita perlu mencuba untuk menogkah arus, membelah badai, mendaki ganang.... untuk menggapai impian..emmm

memang susah..tapi insyallah akan berjaya. Allah pun akui kesusahan ni. cune tengok terjemahan surah al- insyirah....

~wassalam~
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.