Khamis, 26 Ogos 2010

kenape kene berpolitik kalu tak boleh??

hari ni aku rasa amat tertekan sekali. first bekas awek aku ajak pegi jumpe penasihat akademik same2. aku pun kate ok. tup2 dia tinggalkan aku macam tu jer. ok la aku tak terasa sangat. tapi ada la sikit terkilan dihati. first tekanan.

lepas tu aku pun masuk la bilik PA sorang-sorang, mula-mula aku tak tahu nak cakap ape. jadi aku start ngan bende paling simple. perkenalkan who am i. pastu aku ambik jurusan apa? pastu aku cerita la yang aku sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

aku :  saya sebenarnya berminat nak masuk kelab renang.

dia  :  kan kelab renang ni khusus untuk orang cina sahaja?

aku :  tu la sbb nya saya tak masuk. bulan puasa ni malam-malam ingat nak beribadah.solat terawih ker,baca    al-quran ker.

aku :  saya sebenarnya tak berapa setuju dengan kelab nie dr. kenapa mereka hanya dengan kaum mereka? nampak sangat perkauman disitu.

dia  :  tu la kalu awk nak tahu. bangsa cina tak pikir pun pasal bangsa lain. mereka hanya pikir pasal bangsa meraka. tu macam dalam exco kerajaan negeri kelantan, annuar tan. (aku plek nape kuar pasal kerajaan negeri lak)

aku :  oooo...yang exco kebudayaan dan pelancongan tu?

dia  :  dia bukannyer pikir sangat hal orang melayu. dia pikir macam mane nak bantu kaum dia jer. biar la dia tu islam pun. (terkejut kot bile die ckp mcm tu)

aku :  (aku pun try la sokong ape dia cakap) betol lah dr. macam dulu kan, setiap bulan puasa kerajaan negeri wat khemah besar-besaran kat stadium wat solat terawih. dulu ade satu company cina sponser. puluh2 ribu jugak...

dia  :  (dia pun potong aku cakap) tu rasuah la tu.

aku :  lepas habis jer bulan romadhon mereka mintak sesuatu dari menteri besar. tapi tok guru tak bagi. ape yang saya nampak kerajaan negeri ambik ape yang orang bagi, tapi tak bagi ape yag orng tu mintak. (bangge kot aku dapat cakap mcm tu kat dia)

aku :  (aku cepat2 potong ape dia cakap xnak lanjutkan lagi perbualan nie..mengarut jer) tu kan frem gambar yang hezry buat..(sambil aku tunjuk kat frem yang hezry buat kat die)

lepas tu dia cakap pasal isu kafir mengkafir la pulak...

dia  :  orang cina bersatu demi bangsa. tapi pas ape? berbaik dengan DAP tapi mengkafirkan UMNO?

ape korang nak espect aku jawab??

aku :  aku un cakap, apa yang saya nampak, pas sebenarnya mencari platform untuk sebarkan islam. bila dia nampak parti rakyat merupakan satu platform yang sesuai untuk menyebarkan islam, pas pun bergabung ngn pakatan tu untuk memudah kan lagi untuk menyebarkan islam. tengok bile karpal singh kata "kalau nak buat hukum hudud langkah mayat saya dulu". pas pun kate yang dia tak akn bersama dengan pakatan kalu macam tu. sampaikan Anwar sendiri datang berbincang denagn tok guru.

die :  boleh percaya ke anwar tu??

aku dah tak ingat ape aku jawab kat dia.

nasib baik ade budak sedang menunggu kat luar. aku pun kuar la.. dengan hati yang membare.. perlu ker die sentuh hal politic? kalu AUKU dibuat untuk mengelak pelajar bercakap hal politik.jangan la cakap hal politik dengan pelajar. ni die plak yang timbulkan.

0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.