Rabu, 29 September 2010

DiGi iPhone 4 Play

bile cakap pasal iPhone ni kite mesti ingat ipod. tujuan mereka sama jer. nak dengar lagu, ade satu perisian ia itu la dia
iTunes App Store..
menatang ni penuh ngan lagu yang korang leh download. mmg best tahap gaban lah. dah la kat dalam ni korang lah simpan korang nyer backup lagu. kalu iPhone korang hilang ker...kene curik ker..korang jangan risau pasal lagu2 korang yang korang kumpul bagai nak rak tu......biasanya kalu peminat lagu, dia akn frust menonggeng bab sume lagu hilang. susah kot nak kumpul sume tu.
so...ape lagi jom ber iPhone bersama DIGI>>>

Selasa, 28 September 2010

iam in mission--------------------------possible mission-----------------------------------

assalamualaikum...
saya ibrahim bin ghazali, mengisytiharkan. mulai malam ini saya akan mengubah mood. dari mood://lagho kepada mood://study.

oleh itu saya akan berhenti dari {blogging}{facebooking}{tengok movi}{lemah-longlai}{tido awal}{duk sajo}
{berbual-bual}

ok the end~~~~~~~~~~~~~

DiGi iPhone 4 Real

mane tak best nyer...bile cerite pasal G ni. iphone4 ni 4G.
korang tahu tak ape makne 4G ni?
maksudnya korang leh gune internet lebih laju dari broadband korang.
maksudnya korang leh download ape saje dengan pantas..
maksudnye korang leh penuhkan blog korang ngn entry2 giler..
maksudnya korang leh komen sume FB kengkawan korang sampai penuh.
maksudnya korang akan fail exam sbb asyik sangat ngn iphone ni...
 T-T...hehe

jadi baik korang jgn masuk pertandingan ni..bagi jer aku menang..hua..hua..hua

Sabtu, 25 September 2010

adakah kite sedar?

Seperti yang kite ketahui... Negara kite  nie banyak tugu.... Antara yang famousnya ialah 
Tugu Kebangsaan, Tugu Helang Laut  kat langkawi dan sebagainya.. Tahukah  kawan2 bahawa pada tahun 1993, Mufti  wilayah persekutuan telah mengeluarkan fatwa bahawa segala tugu-tugu itu serta pembinaannya adalah haram.... ciri-cirinya menyerupai berhala...dan melawatnya juga adalah haram.. Setelah fatwa itu dikeluarkan, maka ia digazetkan bermakna tindakan undang2 boleh dikenakan kepada sesiapa yang melawat tugu kebangsaan!

Tetapi sayang2... pihak atasan tidak suka akan keputusan itu maka disuruhnya pihak mufti menarik balik fatwa itu... Setelah berbincang.. . Mufti tersebut tidak mahu menarik balik fatwa itu... Maka pihak atasan telah menarik balik gazet tersebut maka apa yang tinggal ialah fatwa sahaja... tiada tindakan undang2 yang boleh diambil...

Menurut kupasan Ust. Harun Din, tugu2 ini boleh mendatang syirik... Beliau berkata... 'bawalah dosa anda sebesar langit dan bumi kepada Allah dan Allah mungkin akan mengampunkannya tetapi jika terdapat walau sedikit/sebesar zarahpon dosa syirik maka Allah tidak akan mengampunkan orang   itu...' dan kata beliau lagi... ' walaupun kita tidak pergi ke tugu2 tetapi jika kita
'redha' atau tidak melakukan apa2, berdiam diri, maka kita juga akan mendapat dosa tersebut iaitu dosa syirik...'

Contoh kedua yang beliau utarakan dalam perbincangan dosa  syirik ini ialah nama negeri perlis iaitu perlis indera kayangan... 'Menurut kamus dewan... indera bermaksud nama tuhan hindu manakala kayangan bermaksud tempat di mana tuhan2 bersemayam.. . maka makna
sebenar ialah perlis tempat tuhan hindu bersemayam.. '

Menurut beliau... Nama perlis ini juga mendatangkan dosa syirik... Perkara terakhir yang dibincangkan ialah isu perlembagaan negara...

Tahukah kawan2 bahawa... Perlembagaan Negara Fasa ke-14 mengatakan bahawa mana2 undang2 akan terbatal dan tidak boleh dipakai jika ia bertentangan dengan undang2 yang telah dinyatakan di dalam perlembagaan termasuklah undang2 hudud... iaitu undang2 yang dicipta oleh   Allah.

Kata beliau seterusnya.. ..
Dosa syirik boleh diakibatkan oleh...

1.
Mempertahankan perlembagaan serta undang2 ciptaan manusia dan membuatkannya mengatasi undang2 ciptaan Allah iaitu hudud dll.

2.
Menyokong mereka yang mempertahankan perlembagaan.

3.
Mereka yang berdiam diri .

4. MEREKA YANG MENGATAKAN BAHAWA HUKUM

 HUDUD ITU
ZALIM ( BERMAKNA ALLAH JUGA ADALAH ZALIM)


 
Dengan ini selesailah tanggungjawab aku


Tolong sebarkan email ni pada semua umat Islam. Kalau nak beli AL-QURAN yang dicetak dalam edisi baru. Hati-hatilah kerana ada 4 surah palsu ciptaan KAFIR laknatullah. Surah-surah itu adalah :

1) AL-IMAN

2) AL-WASAYA

3 ) AL-TAJASU

4) DANAL-MUSLIMOON


Jangan sesekali layari laman web ! www.thequran. com<
http://www.thequran .com / > (Father Zakaria) kerana segala isinya adalah palsu. Sebarkan email ini kepada umat Islam seramai yang mungkin!!!




Sebarkan jika anda sayangkan ISLAM....
jika sebaliknya.. .
nauzubillah. ..


copy dari http://www.alinaclover.com 

Rabu, 22 September 2010

thanks alot sachi...your present close to my heart :)


sachi.... hadiah ini  betol2 bermakna bagi diri ku..
bila ku pusing kuncinya... dan dengar musicnya..... hati ku menjadi sayu..
apatah lagi bila melihat mereka berpisah hati ini menangis syahdu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
disaat aku sedih merindu..
hadiah sachi datang ubati hatiku..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
ia begitu dekat dengan hati ku..
pandai sungguh pilihan mu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
menghiasi meja ku... tempat ku bersendu..
tempat ku bersyahdu..

hadiah ini betol2 bermakna bagi diri ku..
terima kasih padamu kawan ku..
akan ku simpan hadia mu..

hadiah mu ini dekat dihati ku....


Selasa, 21 September 2010

orang kate...

orang kate aku ni serious.
orang kate aku ni tak sporting.
orang kate aku ni membosankan.
orang kate aku ni berlagak.
orang kate aku ni perasan smart.
orang kate aku ni tak open minded.
orang kate blog aku GLOOMY..

perangai aku memang dah tak dapat nak ubah. aku memang macam ni. dah 20 tahun aku terdidik ngn perangai ni. nak ubah dalam sekelip mata tak leh. slow-slow nanti aku cube k :).

tapi pasal blog gloomy tu boleh diubah. nantikan insanlemoh versi ke-2. HUHUHU...HAHAHA...HUHUHU
(dah macam orang utan da... ;P)

Jumaat, 17 September 2010

kerana cinta..dia kecewe..kerana kecewa dia MURTAD????

ya ALLAH aku bersyukur kepada-MU walaupun hati ku patah.
walaupun aku dikecewakan oleh si dia.
tapi engkau masih berikanku rahmat mu.
engkau masih bukak kan aku pintu rahmat mu.
aku bersyukur kehadrat MU ya RABBI..

terkejut aku baca ni kat blog http://kuasarakyatperak.blogspot.com/ ..mmg sangat menakutkan..

kerana putus  cinta.
hilang sudah segan pada NYA.
sanggup menduakan pencipta alam maya
menukar agama jadi pilihannya
kerana apa?
kerana putus cinta.....

Khamis, 16 September 2010

LAPAR~~~~~~~~~

laparnye rasa.....,,.
mane tak nye semalam aku makan pagi jer, balik asmara ingat nak buat assingment, lepas siap baru la nak makan. tapi assingement tak buat-buat pun, jadi tak dapat makan. pagi tadi aku paksa kan diri jugak buat assingemant sebab lapar sangat. ni baru satu siap, english. bleh la pergi makan huhuhuhu....

jam 1110, 16 september 2010 >>> siap assingment 1 english (jom makan makan)

___________________________________________________________________________________

ALHAMDULILLAH...kenyang makan nasi ayam goreng ngn air cedol =RM 4.30
jom tido ...ZZZZZZjam 1349
arg....best dapat tido tengah hari (qoilullah) tido :) bangun. solat zohor. ingat nak pegi jamuan hari raya kat kompleks purnama. tapi pegi semua dah licin. aku pun pegi la beli kuih raye yang dah nak habis tempoh. tapi masih elok. beli biskut kering sama macam badan aku ni, pastu beli minyak rambut =RM11.50.
pastu aku g beli ais, dahaga kot. nak minam air sejuk cikit =RM0.70
balik asmara suh faris campakkan botol air, nak isi air =RM0.90

jam 1530
siap assingment hubungan etnik. tunggu nak gabung ngn budak2 ni jer.
jadi beleh la rehat jap..tunggu azan zohor berkumandang.

___________________________________________________________________________________

jam 1827
aku baru balik dari kebun AGRO PARK kt belakang tu. letih gak main ngan pokok-pokok tu. tapi best sangat, ye la sebelum aku balik rumah pokok tu kecik lagi. tapi tadi aku pegi dah membesar dah. rasa amat gembira bab macam dah berbudi dengan tanah. tak harapkan balasan mahupun pujian. aku gembira sangat.

tapi kat belakang tu bahaya sikit. semalam govindren nampak ade ular tedung. arap la ular tu baik kan. ok aku nak mandi ni....

Rabu, 15 September 2010

buat asssingment...

raya dah habis dah. kat kelantan 3 hari jer raya, bukan macam kat negeri-negeri selat sebulan ..(lama giler kan)
bila raya habis baru lah aku sedar, bnyak lagi assingement tak buat. aduh tertekan jiwa ini, dah la banyak. kalu aku masih kat rumah nampaknya tekterbuat lah. so kene wat anjakan tempat. perlu ade suasana yang nampak ciri2 study. kat mane?

tak lain tak bukan asmara. jom balik asmara, dan buat sume asinggment. caiyokk..

Khamis, 9 September 2010

pantun dipagi hari~~

pungguk termenung dihujung jendela
            nantikan bulan jatuh keriba
apalah nasib diri yang duka
            tunggukan kasih tak kunjung tiba



terbang merpati terbang lah tinggi
           terlalu tinggi ditimpa hujan
merana sungguh sakitnya hati
           cinta ditolak ketepian



adat merpatih membujur lalu
           adat bendahara bulat bergolek
alangkah hati pilu rasanya
           cintha dihati ditolak adik



panjat gunung bersama awang
           panjat tinggi sampai ke puncak 
kenapa hati masing terbayang
          sedangkan cinta sudah ditolak?



ya ALLAH engkau lah tuhan pencipta cinta.
ku mohon pada-MU leyapkan lah segala cinta yang berada dihatiku.
lenyapkan lah cinta kepada dunia. kepada kekasih. kepada saudar. rakan dan taulan. juga ibu bapa.
tinggalkan hanya cinta ku kepada MU.
kerna, apabila seorang hamba yang hina lagi dina mencintai TUHANnya yang maha esa, tinggi lagi perkasa.
maka dengan sifat maha penyayang dan pengasihnya DIA akan memasukkan cinta-NYA kedalam hati hambanya yang hina itu.
maka cintha itu akan tersebar kesekeliling nya. tampa mengenal musuh teman mahu keluarga. 
cinta itu akan kekal dan mewangi kerana cinta TUHAN tiada ketepian.
aku cintha pada-MU TUHAN...

Isnin, 6 September 2010

sejarah telah diubah.........

Aku lah wangsa yang bermaksud Harimau, hari ini aku dikenali sebagai Melayu dari rumpun Siam Islam..waris aku berasal dari Yunan. Sedarlah bangsa aku bahawa Melayu dahulunya bukanlah bangsa yang lemah dan malas. Sedarlah bahawa dalam bahasa Siam yang masih dipertuturkan di Kedah (bukan bahasa Thai) Merong itu bermaksud Naga Laut, Maha itu pembesar dan wangsa itu, bangsa harimau (puak tentera). 
Ini jelas merujuk kepada simbol naga Maharaja China Dinasti Tang ketika itu iaitu Sai Tee Sung. Maharaja Sai Tee Sung telah diislamkan oleh utusan baginda Rasulullah SAW, Saad bin Waqas dalam tahun 650 masihi lalu menghantar cucunya, Raja Merong Mahawangsa untuk menyebarkan islam di Nusantara. Maka islam lah kita hari ini dari tarikh itu, lebih bertamaddunlah kita orang-orang Yunan yang di gelar 'fei' oleh Maharaja China di nusantara ini.Hari ini kita bukan lagi 'fei', tapi Melayu.


sebenarnya apa yang telah kita pelajari sekarang ini adalah merupakan suatu sejarah yang telah diubah. daru turun temurun lagi. sejak dari zaman tersebarnya islam kepelusk dunia. apakah kita tahu bahawa siam itu adalah suatu bangsa yang beragama islam? cuba lah baca di link ini. apa yang kita pelajar dan ketahui adalah suatu cerita yang direka oleh penjajah. untuk apa? untuk membuatkan kita lupa asal kita yang agung dan hebat. asal agama kita yang sangat agung.

adakah anda ketahui naga, bunga teratai adalah suatu lambang islam pada suatu zaman yang lampau? semua ini akan membuka minda anda. mengajar anda siapa anda yang sebenarnya. betapa agungnya islam yang anda semua anuti. penjajah ini telah berpakat untuk menjatuhkan islam.

tapi mereka tahu islam akan bangkit suatu hari nanti, jadi mereka bunuh semua sejarah kita. yang boleh diangkut mereka bawa pulang ke negara mereka. yang tidak boleh diangkut mereka musnahkan. sehingga masjid pada zaman dahulu kita katakan candi.

terima kasih http://sejarahnagarakedah.blogspot.com/ 
kerana telah menyedarkan aku tentang sejarah silam bangsaku yang agung. kenapa harus aku terus bersedih kerana ditinggalkan oleh seorang perempuan? 


ya ALLAH bantu lah hamba-MU ini...
buanglah segala cinta yang berada dihati ini terhadap dunia. tinggalakn hanya cinta kepada MU, TUHAN sekalian alam. apabila cinta itu hanya untuk TUHAN pencipta cinta. maka TUHAN itu akan memasukkan cinta-NYA yang agung kedalam hati hamba-NYA itu. dan cinta itu akan tersebar kepada orang yang berada disekelilingnya. amin~~



cit...patut pun TV3 tarik balik iklan tu~~~

korang baca la sendiri kat link

akhirnya TV3 terpaksa akur (tahniah blogger&facebooker)

tak sangka kuasa bloggers dan juga facebookers (bravo...bravo...) akhirnya TV3 telah akur untuk menarik balik PROMO RAYA 2010 yang dikaitkan dengan iluminati aritu. baru jer dewan pemuda pas mane entah nak hantar bantahan dah tarik balik. tak ape la kali kita bantah lagi. kita tengok la macam mana pulak iklan yang baru nak buat nie.

tapi sempat pulak mereka nak buat yang baru padahal raya 3 hari lagi. aku rasakan TV3 dah tahu orang akan protes PROMO RAYA tu jadi dia dah sediakan yang lagi satu. jeng2~~~~~~~ wallahua'lam..
"anda mampu mengubahnya" wink..wink

Ahad, 5 September 2010

bila LELAKI dan PEREMPUAN lunch :)

Lelaki
1. Terus pegi kedai
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan
1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang, cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke??tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi?sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik"
30. Sampai depan kaunter “berapa?"
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
34. Bayar.Berdiri masukkan duit baki
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa.Duduk. .
40. Alamak.Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan0 tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tgk orang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

No wonder women are more complex than men emotionally (aku copy kat link)

seronok bace blog org lain..;)

yang paling tak leh blah aku jumpa gambar nie :-

hebat kan, malaysia boleh beb~~~~~  beruntung leh tinggal kat malaysia nie, semua boleh. tudung + skirt boleh, judi pun jadi halal, iklan raya luminati kat tv3...korang wajib baca tau. best sesangat.

Sabtu, 4 September 2010

budak cina kene belasah?

kenapa? bagaimana? siapa?

ramai yang kata kejadian ni berkait rapat dengan isu namawee vs pengetua vs amno @ isu cina masuk surau @ isu nama ALLAH????

semua ni berlaku sebab kegoan masing2 menegakkan ideology masing2. PR cara dia, UMNO cara dia. mangsa nya rakyat. dalam hal ni umno cuba menambat hati penyokong melayu, bila sesuatu kejadian isu yang berkait rapat dengan budaya adat atau pun agama UMNO bangkit dan cuba menjadi juara rakyat walaupun dia sendiri tak tahu ape yang sebenarnya berlaku. bila satu2 isu tercetus boleh kata semua pemimpin UMNO masuk paper nak bagi komen masing2. padahal ilmu agama kureng.

pastu jadi lah salah faham disitu. tindakan mereka bukan mereda kan keadaan tapi membangkit kan lagi amarah rakyat terhadap kaum lain. bagai menyimbah minyak petrol kedalam api. sepatutnya mereka serahkan hal ni kepada yang pakar bukan berdasarkan ilmu sendiri yang cetek. kalu kail panjang sejengkal jangan diduga lautan luas.

tapi tu lah kenyataanya dunia akhirzaman ni. pemimpin diangkat dari golongan yang jahil (agama). jadi ini lah yang terjadi. agama dipergunakan. bukan menggunakan agama.

UMNO kata kerusi melayu kat parlimen semakin berkurangan jadi mereka nak bersatu dengan PAS. bila pas tolak mereka menunding jari kat PAS pulak xnak berbincang. sepatutnya mereka sedar kenapa kerusi melayu kat parlimen berkurangan.

semua ni kerana mereka jugak yang pandai2 pecahkan kawasan parlimen 2004 tu kenapa? kawasan padat penduduk melayu dipecahkan sehingga mejoriti melayu telah hilang. depa pun letak la calon MCA ngn MIC.
pastu tempat yang padat penduduk melayu sendiri mereka pi letak MIC macam kat hulu selangor..mana tak kurangnya kerusi melayu?

yang PAS pulak nape tolak ajakan UMNO? mula2 aku pun rasa macam PAS ni bodoh sombong dan terlalu menyimpan dendam. tapi bila ku pikir2, memang releven tindakan PAS. UMNO kata nak bergabung, tapi setiap hari hentam PAS dalam akhbar. mane la PAS nak bergabung, UMNO ni pun satu lagi bodoh. dan bila aku kaji dieorang punya matlamat dan teras perjuangan memang tersangtlah berbeza.

UMNO = memperjuangkan melayu
PAS= memperjuangkan islam

ni la teras kepada perpecahan UMNO dan PAS. dasar perjuangan. bila dah dasar perjuangan berbeza macam mana nak bergabung.

mungkin  korang marah kalu aku kata UMNO tak memperjuangkan islam. tapi ini lah hakikat. katakan lah dia nak memperjuangkan islam tapi tak bleh sebab MCA ngan MIC tak bagi, jagan lah pulak menghalang dan memandang rendah usaha kerajaan kelantan nak melaksanakan islam.

macam kes hukum HUDUD 1990, bulan sembahyang, dinar emas. sekalipun tak leh menunjukkan sokongan yang padu  jangan la plak kutuk berbakul2..

nanti mengundi tahun depan aku nak undi PAS la plak. korang macam mana?
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.