Selasa, 26 Oktober 2010

"Red Ribbon Under the Sea Contest win Fuji Underwater Camera now!!!"


nape aku nak menang sangat camera fuji ni?
sebabnya (baca mcm nujum pak belalang) :-

1>> camera ni mahal dan berbaloi untuk dimenangi


2>> sebagai pelajar GEOSCIENCE aku memang amat memerlukan camera ni untuk dibawak ke field. mane la tau kan mase tngah syok2 cari fosil tak pun ambik speciment tibe2 hujan..jadi aku mmg amat memerlukannyer.



3>> aku tak ade pun camera,kalu nak ambik gambar kene guna camera hp yang amat kabur dan tak jelas. i realy need a new camere. :(
 tngok, kabur giler....

4>> lebih menyenangkan. org kate beli HP pintar senang sbb sume ade dlm satu gadjet.tapi sebenarnya tak. sbb function tak mencukupi dan susah nak kendalikan. aku mmg experience dlm hal yang menyulitkan ni.


5>> tapi aku ni jenis yg daring sikit. mana tak nyer sbb nk ambik gambar kat pantai aku sanggup bwk HP masuk pantai.hahaha kalu jatuh tak kan nayer?? gambar tak leh ambik, HP pun rosak!
ambik gambar pun posing2 pening eden...

best giler ar kalu dapat camera ni. gambar power..kalis air... orang kate memang mantop..hahaha kalu aku menang camera n, first pic aku ambik adalah gambar dalam kolam tepi kolej kediaman aku hahaha..nk tengok yang ade kat dalam tu. bb aku pernah tngok 2-3 org india memancing dalam kolam sekang-kang kera dan takat betis tu. nak siasat sikit. mana la tau ade ikan jaws. :P

ok lah aku nak study plak ni minggu depan dah exam. arap menang la nyer..
salam

lupe lak aku nak tag :-
  1. sachi
  2. cik gold 




100 check list untuk geoscientist sejati

if you want to be a true geologist you must done all this 100 check list

 The geologist's 100 things memento, from Geotripper.

1. See an erupting volcano
2. See a glacier [Alaska] [Iceland from the air]
3. See an active geyser such as those in Yellowstone, New Zealand or the type locality of Iceland [Yellowstone.]
4. Visit the Cretaceous/Tertiary (KT) Boundary. Possible locations include Gubbio, Italy, Stevns Klint, Denmark, the Red Deer River Valley near Drumheller, Alberta.
5. Observe (from a safe distance) a river whose discharge is above bankful stage
6. Explore a limestone cave. Try Carlsbad Caverns in New Mexico, Lehman Caves in Great Basin National Park, or the caves of Kentucky or TAG (Tennessee, Alabama, and Georgia
7. Tour an open pit mine, such as those in Butte, Montana, Bingham Canyon, Utah, Summitville, Colorado, Globe or Morenci, Arizona, or Chuquicamata, Chile.
8. Explore a subsurface mine.
9. See an ophiolite, such as the ophiolite complex in Oman or the Troodos complex on the Island Cyprus (if on a budget, try the Coast Ranges or Klamath Mountains of California). [Maybe?]
10. An anorthosite complex, such as those in Labrador, the Adirondacks, and Niger (there's some anorthosite in southern California too).
11. A slot canyon. Many of these amazing canyons are less than 3 feet wide and over 100 feet deep. They reside on the Colorado Plateau.
12. Varves, whether you see the type section in Sweden or examples elsewhere.
13. An exfoliation dome, such as those in the Sierra Nevada. [Yosemite.]
14. A layered igneous intrusion, such as the Stillwater complex in Montana or the Skaergaard Complex in Eastern Greenland.
15. Coastlines along the leading and trailing edge of a tectonic plate
16. A gingko tree, which is the lone survivor of an ancient group of softwoods that covered much of the Northern Hemisphere in the Mesozoic.
17. Living and fossilized stromatolites (Glacier National Park is a great place to see fossil stromatolites, while Shark Bay in Australia is the place to see living ones)
18. A field of glacial erratics
19. A caldera [Yellowstone]
20. A sand dune more than 200 feet high
21. A fjord
22. A recently formed fault scarp
23. A megabreccia
24. An actively accreting river delta
25. A natural bridge [Natural Bridges National Monument, Utah]
26. A large sinkhole
27. A glacial outwash plain [Germany]
28. A sea stack [Lookin out my window!]
29. A house-sized glacial erratic [Lassen]
30. An underground lake or river
31. The continental divide [3: Rockies, Appalachian, Alps]
32. Fluorescent and phosphorescent minerals
33. Petrified trees
34. Lava tubes [Lava Tubes National Park!]
35. The Grand Canyon. All the way down. And back. [Only from the rim.]
36. Meteor Crater, Arizona, also known as the Barringer Crater, to see an impact crater on a scale that is comprehensible.
37. The Great Barrier Reef, northeastern Australia, to see the largest coral reef in the world.
38. The Bay of Fundy, New Brunswick and Nova Scotia, Canada, to see the highest tides in the world (up to 16m)
39. The Waterpocket Fold, Utah, to see well exposed folds on a massive scale.
40. The Banded Iron Formation, Michigan, to better appreciate the air you breathe.
41. The Snows of Kilimanjaro, Tanzania,
42. Lake Baikal, Siberia, to see the deepest lake in the world (1,620 m) with 20 percent of the Earth's fresh water. [My dream, I WISH!]
43. Ayers Rock (known now by the Aboriginal name of Uluru), Australia. This inselberg of nearly vertical Precambrian strata is about 2.5 kilometers long and more than 350 meters high
44. Devil's Tower, northeastern Wyoming, to see a classic example of columnar jointing
45. The Alps.
46. Telescope Peak, in Death Valley National Park. From this spectacular summit you can look down onto the floor of Death Valley - 11,330 feet below.
47. The Li River, China, to see the fantastic tower karst that appears in much Chinese art
48. The Dalmation Coast of Croatia, to see the original Karst.
49. The Gorge of Bhagirathi, one of the sacred headwaters of the Ganges, in the Indian Himalayas, where the river flows from an ice tunnel beneath the Gangatori Glacier into a deep gorge.
50. The Goosenecks of the San Juan River, Utah, an impressive series of entrenched meanders.
51. Shiprock, New Mexico, to see a large volcanic neck
52. Land's End, Cornwall, Great Britain, for fractured granites that have feldspar crystals bigger than your fist.
53. Tierra del Fuego, Chile and Argentina, to see the Straights of Magellan and the southernmost tip of South America.
54. Mount St. Helens, Washington, to see the results of recent explosive volcanism.
55. The Giant's Causeway and the Antrim Plateau, Northern Ireland, to see polygonally fractured basaltic flows.
56. The Great Rift Valley in Africa.
57. The Matterhorn, along the Swiss/Italian border, to see the classic "horn".
58. The Carolina Bays, along the Carolinian and Georgian coastal plain
59. The Mima Mounds near Olympia, Washington
60. Siccar Point, Berwickshire, Scotland, where James Hutton (the "father" of modern geology) observed the classic unconformity
61. The moving rocks of Racetrack Playa in Death Valley
62. Yosemite Valley
63. Landscape Arch (or Delicate Arch) in Utah
64. The Burgess Shale in British Columbia
65. The Channeled Scablands of central Washington
66. Bryce Canyon
67. Grand Prismatic Spring at Yellowstone
68. Monument Valley
69. The San Andreas fault
70. The dinosaur footprints in La Rioja, Spain
71. The volcanic landscapes of the Canary Islands
72. The Pyrennees Mountains
73. The Lime Caves at Karamea on the West Coast of New Zealand
74. Denali (an orogeny in progress)

76. The giant crossbeds visible at Zion National Park
77. The black sand beaches in Hawaii (or the green sand-olivine beaches)
78. Barton Springs in Texas
79. Hells Canyon in Idaho
80. The Black Canyon of the Gunnison in Colorado
81. The Tunguska Impact site in Siberia
82. Feel an earthquake with a magnitude greater than 5.0.
83. Find dinosaur footprints in situ
84. Find a trilobite (or a dinosaur bone or any other fossil)
85. Find gold, however small the flake
86. Find a meteorite fragment
87. Experience a volcanic ashfall
88. Experience a sandstorm
89. See a tsunami
90. Witness a total solar eclipse
91. Witness a tornado firsthand. (Important rules of this game).
92. Witness a meteor storm, a term used to describe a particularly intense (1000+ per minute) meteor shower
93. View Saturn and its moons through a respectable telescope.
94. See the Aurora borealis, otherwise known as the northern lights.
95. View a great naked-eye comet, an opportunity which occurs only a few times per century [I've seen the Northern Lights and one of the spectacular comets of the 1990's at the same time. Possibly the most amazing thing I've ever witnessed.]
96. See a lunar eclipse
97. View a distant galaxy through a large telescope
98. Experience a hurricane
99. See noctilucent clouds
100. See the green flash


if you had done all this you can call yourself as a true geoscientist. 


source : http://geologimalaysia.blogspot.com/

Rabu, 13 Oktober 2010

weee~~~

mood pagi ni = happi + ceria +segar + berselera

why?
had found the solution

for what?
love story

how?
forget everyting that she had done. and start thinking that we just a friend..

when?
from today

who?
all especialy fatimah

aku gak gembira bb umi pun dah sihat dah........alhamdulillah

Selasa, 12 Oktober 2010

cinta seorang lelaki...

assalamualaikum... celamat pagi (,")

sejuk betol duk dalam library ni. sekang ni aku duk umah, bab umi tak berape sihat. dia demam sikit. oleh kerana aku satu-satunya anak yang duk paling dekat ngn umah jadi aku la ynag bertanggungjawab jaga kesihatan umi (doakan umi cepat sembuhyer..). rupa-rupanya ada hikmah jugak aku masuk umk (uni malaysia kelantan) bleh jugak jengok2 umi yang berseorangan kat umah.

sekarang ni umi dah beransur sihat, tapi tak la 100%. aku pagi ni sebenaqnyer ade kelas. pagi2 lagi aku  terpaksa tinggalkan umi bersendirian untuk menuntut ilmu kat umk. sampai jer kat kelas, aku tengok tak sde orang. try cuba call hadi. dia cakap kelas batal.. nape lah tak sampai maklumat kat aku. kalu dulu sde jugak informer..sekarang dah tak dah. huhu

so nak balik umah petang ni ade kelas lagi. jadi melepaklah kat library yang sejuk membeku ni. ingat nak study bb exam dah dekat, tapi melekat pulak kat blog ni hahaha...i love blogging :) tapi sampai hati mereka tak bagi tahu aku..sedih T_T siapa lah aku bagi mereka kan?...kan?..

mood pagi ni : sedikit sedih + kesejukan + kelaparan (walapun dah makan kat umah) + lepas post ni nak study dah 

bila bercerita bab cinta seorang lelaki aku ada teringat suatu pepatah
     "cinta sang ayah hanya sampai ditangga, tetapi cinta sang ibu dibawa mati"
cinta seoarang lelaki yang bergelar suami dan ayah@bapa ini hanya ketika isteri dan anak2 didepan mata jer, bila dah pegi kerje, anak dan isteri dah tak ada kat depan mata cinta tu dah tak ada.. dah habis..
betol ker??


pendapat pertama
 betol...lelaki mmg macam tu sebab tu lah ALLAH dah bagi kelonggaran kat lelaki untuk kawin 4.. tatapi..dengan bersyarat :- 

i) Mampu memberi nafkah asas seperti pakaian dan makan minum.
ii) Mampu menyediakan tempat tinggal yang wajar.
iii) Mampu menyediakan kemudahan asas yang wajar seperti pendidikan dan sebagainya.
iv) Sihat tubuh badannya dan tidak berpenyakit yang boleh menyebabkan ia gagal memenuhi tuntutan nafkah zahir yang lain.
v) Mempunyai kemampuan dan keinginan seksual.

 dan yang paling penteng pastikan jika berpoligami tak akan menimbulkan kekacauaan dalam rumah tangga..

pendapat kedua 

ini pengalaman aku sendiri llah..sebagai mana yang kawan2 sume tahu. aku dah break-up ngan fatimah. sepatutnya kalu betul lah pepatah tu aku sekarang dah boleh lupakan dia. tapi kebenaran adalah sebaliknya.. aku masih lagi teringatkan dia. bila nampak kawan sekelas cube nak mengorat dia hati ni jadi sakit..sakit yang teramat..tengok dia pun dah buat aku gundah gulana.

kenapa susah bagi aku untuk melupakan dia, banyak dah aku buat.. tapi hati ni masih kat dia.  entah lah..aku pun tak tahu dah nak buat macam mana. susah oo bilaa couple nagn budak sekelas..tiap2 hari jumpa..asal kelas jer jumpa dia..asal kelas jer jumpa dia.... nyesal tak dengar nasihat akak2 ngan umi.. kawan aku pu ade nasihat jugak dulu..tapi... nak wat macam mana perkara dah jadi. aku pun dah berjanji ngn diri sendiri xakan ulangi lagi kebodohan ini. 

rasa macam nak tangguh sem jer.. tak nak sekelas dengan dia..tapi tu nampak sangat lari masalah kan.. pengecut.. tapi aku dah bingung....tak tahu nak buat apa lagi...

aku pun dah tak tahu lagi cinta ku ini berlandaskan apa..iman..nafsu..atau apa ..

memang menyesal tak sudah...what should i do...how could i concentrate on my study...betul lah umi cakap.. cinta masa belajar ni pemusnah masa hadapan..

bijK pandai ada mengatakan:- 
                                 "barang siapa yang mencintai dunia ini akan melalui 3 kesengsaraan
  1. sengsara untuk mendapatkan apa yang dicinta
  2. sengsara untuk mengekalkan cinta apabila diperolehi (takut kehilangan)
  3. sengsara apabila cinta itu pergi.. 
kenapalah kita memilih cinta yang tak akan kekal abadi ini padahal ada cinta yang kekal mewangi..
alangkah bodohnya manusia yang terperangkap dalam jerangkap samar percintaan yang tidak diredoi ini..

alangkah bodohnya..alangkah bodohnya...

nasihat ibu diketepi..
amarah kakak dianggap rintangan percintaan yang suci..
padahal seemuanya adalah tipu duniawi..
menyesatkan insan-insani..


 alangkah bodohnya..alangkah bodohnya...
dulu kasihan untuk melepakan diri..
berpegang tegoh dek pepatah diminati..
ikan dipancing jangan dilepasi..
nanti ikan mati..
sakit membawa diri..
tapi sekarang siapa disakiti..
ikan melepasi diri..
sang pemancing kaku tangan dilukai..
dek sirip yang menajami..


alngkah bodonya..alangkah bodonya..
kasihankan ikan takut mati..
tapi tangan pula dilukai..
bukan luka sahaja menzahiri..
tetapi ia menjalar bernanah melarati..


alangkah bodonya..alangkah bodohnya..
sampai bila harus begini..

 alangkah bodohnya..alangkah bodohnya

Ahad, 10 Oktober 2010

bila sakit baru ingat ALLAH?

assalamualaiku~~~ camat malam sume :))

aku rase ngntuk sangat malam ni. letih bab ari ni bnayk sangat aktiviti. banyak tau.
  • 7am-2pm =  innirace MPC
  • 2-3pm      = balik tumah
  • 3-5.30pm = pegi rumah klong
  • 5.30-7.15pm = mengurut (main topic to night)
  • 10pm            = balik asmara
  • sekang ni tengah wat slide untuk present pagi 8.30 pagi esok
tengok jadual aku hari ni penuh kan. baju innorace pagi tadi masih ku pakai. korang tahu ape tu innorace? aku pun tak tahu haha..
apa yang akau tahu
  • dianjurkan oleh MPC (tak tahu ape maksud dia :P)
  • hadiah tempat pertama rm1000. 2nd rm900. 3rd rm800 -------> 10th rm200
  • 148 buah pasukan
  • 1 pasukan 5 ahli
  • dapat baju free, makan free dan cup cake free
  • point pertama kene reka sesuatu ngn alatan yang telah disediaakan
memang mencabar lah, kelu2 yang dia bagi buat kami semua kepenatan. dah la ade puzzle kene sediakan. nasib baik yang tolong jaga point tu kawan2 aku. so jawapan dapat dengan mudah.hahaha
alhamdulillah.

kite orang kene jalan sejauh 5.5km sambil perhatikan clue2 disekeliling dan jawap puzzle. penat weh. macam nak @#$%.. nauzubillah. tapi yang penting kiteorang enjoy. yang tak enjoy nyer, kite orang just sagu hati jer. :((((( hanya dapat hamper kecik. macam kecewe la jugakkan. tapi ok la dapat hamper dari tak dapat ape2.

rekaan kretife kite orang ni macam biasa jer. tak lah berape kretife, tapi still ok. kami buat tempat simpan bill 4in1. ok la.huhuhu

pastu balik rumah dan tumpang klong pegi rumah dia. klong yang bawak kereta huhu. klong tu jenis penakut. aku tngok masa bawak kereta tegak jer badan macam tak bernafas. pegang stering kemas giler. bila sampai tarific light dan free gear. dia lepas nafas (mengeluh) macam terlepas suatu bebanan yang besar hahahaha. chaiyok kak long~~~~~~~~~

mood malam ni : letih + penat + sakit urat + nak tido + essingment jahat

bab ari ni pasal bila sakit baru la ingat kat ALLAH, ni dah memang dah jadi kebiasaan kat semua manusia. dalam bahasa arab manusia itu adalah insan, yang kata dasarnya adalah nasia = lupa. memang ALLAH menjadikan manusia ni pelupa.

macam aku sendiri, bila sihat lupe kat ALLAH, solat pun cangkul. tapi bila dah kene musibah, contoh terbaru ni jatuh kuda memang dah tak berharapkan siapa2. hanya pada ALLAH tempat berharap. tu la sebabnya ALLAH turunkan musibah kat kita agar kita selalu mengingatinya.

ALLAH bukanyer zalim, sesuka hati jer nak sakitkan kita. tapi bila ALLAH sakitkan kita tu tandanya DIA sayangkan kita. DIA tak nak kita terus hanyut dibuai mimpi duniawi, dia nak kita mengingatinya.

jadi berbaik sangka lah kat ALLAH (think +ve) jangan cepat melatah dengan mengatakan ALLAH tinggalkan aku, ALLAH dah tak sayangkan aku, ALLAH saja nak kenekan aku. nauzubilllah, jangan mudah melatah bila menghadapi masalah dan musibah. kita kene tahu dan memahami bahawa rahmat ALLAH mendahului murkanya. sebanyak mana pun kita wat maksiat kat dunia ni ALLAH tak akan jatuhkan hukuman direct kat kita ummat muhammad. ALLAH akan tangguhkan pembalasan itu diakhirat kecuali durhaka kepada kedua2 orang tua.

maka tadi apabila telah dimomokkan kat ummi ("tok nikoh la mung" hahaha) aku pun pegi umah tukang urut, abg ipar yang bawakkan. habis seluruh badan aku dia urut. best kot macam spa. hahaha dia kata aku "medu" atau bahasa standard nye adalah gasterik. memang betul pun, dokter pun ade cakap gak. aku bagi dia rm20. tersenyum pakcik tu puas. pakcik tu cakap aku tak ade ape2, tak mati pucuk lagi hahahaha. ye..... boleh kawin~~~~~alhamdulillah..terima kasih pakcik :)

p/s
so kepada blogger2 perempuan yang belum kawin lagi saya bukak kembali tawaran diri hahahah.... :P baru ni dah tutup kejap. alhamdulillah semuanya dah kenbali normal.

gurau jer ye....

aku bimbang nnti tua makin melarat jer. nanti baru umur 40 dah bongkok macam umur 80. nauzubillah. kalu aku sendiri sakit macam mana aku nak jaga umi. so aku kene kuat dan sihat.........
bab kawin ok la kau serah kat umi, kaida ngn klong. carikan aku seorang isteri yang solehah yer. aku tak mengharapkan yang terbaik, sebab aku snediri pun bukannyer seorang yang baik. kan ALLAH dah cakap awal2 lagi lelaki yang baik untuk peremppuan yang baik. apa aku nak hanya lah seoarang isteri yang sejuk mata aku, ummi, kida, klong memandang. dengan melihat dia hati aku menjadi tenang tu belum lagi dengar suara dia. subhanallah....

wahai bakal isteri ku, yang belum ku jumpa
belum ku kenal
ayuh la sama2 kita berubah,
ayuh la sama2 kita bertaubat dan memohon keampuanan dari NYA yang esa
agar rumah tangga kita bahagia.....
amin...

kepada bakal isteri ku diluar sana...
aku akan berusa mencintai ALLAH dengan sepenuhnya agar lahir dari NYA cinta ku kepada mu...

Khamis, 7 Oktober 2010

bila wanita bersolek

assalamualiakum..selamat pagi blooooger.. :)

baru aku tahu macam mana cara aku study, baru aku tahu macam mana syakir study. aku yakin, aklu aku kekalkan macam ni aku akan menjadi antara orang yang akan berjaya dunia da akhirat.. caranya macam mana?

1-jgn tidor, study sampai tertido

sebabnya : bila kita buat mcm ni percaya lah kita akan terbangun awal...


2-pastikan nota sentiasa berada didalam genggaman

sebabnya : bila bangun tido terus rujuk nota masa otak tngah fresh lagi


3-jangan hasad, sebaliknya berkongsi ilmu

sebabnya : bila hasad aku akan jadi kere sumbang dan pintu ilmu akan tertutup

mood pagi ni : segar + ceria + sihat + berkalut wat slide utk present pagi ni jgk + puas (entah nape, mungkin bab jumpa cara study kot. alhamdulillah)


ok lah kita masuk bab bila wanita bertudung yer....
bagi aku wanita tu adalah secantik-cantik hiasan yang ALLAH jadikan kat muka bumi ni. tengan wajahnya yang ayu, rambut yang ikal, tubuh yang *tut (paham2 lah yer) jari2  yang runcing, kaki yang halus... memang ALLAH jadikan ciptaan wanita ni sebegitu, untuk menjadi hiasan dan tarikan di dunia. sebab tu lah secara fitrahnya lelaki tertarik kepada makhluk yang bernama wanita ni.

tapi kenapa wanita ni tak bersyukur dengan pemberian ALLAH ini? ataupun mereka tidak perasan akan pemberian ALLAH ini?

kenapa aku kata macam ni. kerana kebanyakan wannita yang aku jumpa termasuk EX aku suka sangat mekap. kalu nipis tu ok la sekadar pakai lipbump ngn conditionr. boleh la diterima lagi bab keasllian wajah ru masih terserlah lagi. tapi bila dah tambah dengan LIPSTIK merah menyala, PEMERAH PIPI, EYE SHADOW macam trafik light, CABUT & TOREH kening. kecantikan semula jadi yang ALLAH berikan telah hilang. yang tinggal hanya lah bahan2 kimia jer.

anda jangan terlalu hipokrit, sesetengah tempat hipokrit diperlukan tetapi bagi aku kalu bab mekap2 ni tak payah la. cuba bayangkan suatu kisah :-

tersebut lah kisah suami isteri yang baru diijabkabulkan, pada malam pertama sang suami berkata2           
                           "beruntung abang berkahwin ngn sayang cantik...."
sang isteri 
                           "ehek...ehek...abang~~ngde2~~"
sambil menepuk paha suami dengan rakus. maka malam tu macam biasa lah. bangun pagi nyer dengan penuh kasih dan sayang pada pagi pernikahan yang pertama sang suami bangun dan menyelak rambut yang terjurai menutupi muka sang interi yang tercinta. apabila menyelak rambut isterinya itu lantas cuba diciumnya dahi sang isteri. tiba....allaaaaaaaaaaaaaaaahuakbar............ pub sang suami jatuh terkulai dengan nafas yang terakhir..

nape? sebab mekap yang sang isteri pakai semalam dah meleleh seluruh muka sebab semalam *paham2 la yer. gincu terhirut sanpai ke kening. eyeshadow lak sampai ke dagu. mana tak meninggal?

nasihat aku, nak bermekap ok. tapi berpada2 lah yer. dalam islam pun kalu bermekap lebih2 ni tak dibolehkan, kalu bahasa kasar haram. nape? sebabnya awk nak tunjuk kat sape? kecantikan isteri hanya untuk suami, kalu dalam rumah pakai maskara macam hantu lapir tapi kuar rumah mekap tebal melangit tu nak tujuk kat sapa? kat suami atau orang ramai? menunjuk2 ape hukumnyer? bukan kah berdosa?

berdosa bukak kah neraka?

aku tak layak nak nasihat sapa-sapa. tapi pandai-pandai lah bawak diri yer. 

kerana diri-mu begitu berharga

Isnin, 4 Oktober 2010

horse riding = sakit

semalam aku tunggang kuda, kalu sebelum ni aku naik kuda padi-A tapi semalam aku aku try naik kuda siam-A. subhanallah, dah la tinggi, bekeng gilo (garang betol). kalu orang lalu kat tepi mesti angkat kaki nak teranjang. nak naik atas diapun kene panjat stabel (kandang) dulu.

alkisahnya bila aku nak naik 1st aku panjat la stable tu, bila panjat aku kene duduk mencangkung. pastu muaz bawak kuda tu plan2 tugas aku kene lompat atas kuda tu. aku mula2 teragak-agak jugak, takut siot. menatang kuda siam-A bukannyer kecik macam kuda padi. tapi lepas 2-3 kali muaz heret dekat aku, aku pun lompat atas belakang die. baru jer punggung aku mencecah belakang dia, die tonggeng aku, melayang2 terlambung ke udara pastu jatuh macam nangka busuk daa..

jatuh punggung dulu. mase tu tak sakit lagi. bila jatuh aku macam tak percaya  jer, aku duduk jer kat atas taik kuda. syakir cakap nasib baik muaz wat lari kude.kalu tak dah arwah aku kene pijak. alhamdulillah aku masih hidup lagi. kalu mati kat situ macam mana la nasib aku, entah neraka atau syurga.

lepas bangun aku macam tak puas hati giler bab kude tu pedajal aku macam tu. aku pun mintak muaz tarik sekali lahi kuda tu. kali ni aku terus naik. mula2 dia nak tonggeng jugak syakir pun cakap " heng paut tengkok die" aku cepat2 paut. sikit lagi nak melambung, tapi kali ni alhambdulillah...hurrey~~~~~~~~~
padan muko mu kudo...aku buleh naik doh mu..hahaha

pusing 2-3 kali, aku tak berapa pandai lagi kawal die, tapi yang penting aku dah boleh naik.huhuhu bila naik baru la paham muaz cakap "kude ni mcm kete, ade kancil, ade merchedis". mmg bila naik aku boleh rase perbezaannya. sngat selese, punggong pun tak sakit sangat. lembut jer cara dia jalan. maaf la weh tak leh upload gambar, laptop aku fail.....

nasihat aku kat korang, kalu nak naik kude atau buat ape2 baru, belajar dulu ngn orang yang berpengalaman. aku sebenarnya dah tanye muaz tapi die lupe nak cakap.. sakit saje punggung aku.. tapi aku tak salah kan die, dah aku nak naik tanggung la sendiri.

sebenarnya aku pun takut ni. takut jadi ape kat aku pada masa hadapan. sebab kuda punggung ni tempat sensitive. boleh bawak mati ooooooo....bukan takat mati kehidupan, tapi mati pucuk gak....takut2 
arap2 aku ok jer...insyallah..bantu lah hamba MU ini.

tapi sume tu tak mematahkan semangat aku untuk tegakkan sunnah nabi muhammad ini...ALLAHUAKBAR

mood pagi ni : sakit buntot + ceria + lengoh badan + lapar (sebab tak bangun sahur)

Ahad, 3 Oktober 2010

DiGi iPhone 4 Life


nak iphone4 dari DiGi~~
hidup ni tak lengkap tampa iPhone4 disisi..
hidup ni tak ceria tampa iPhone4 digenggami..
hidup ni tak sempurna tampa iPhone4 menemani..
hilang sudah warna-warni dunia ini...
hilang entah dimana..tampa iPhone4 dari DiGi..
maka berilah aku sebijik menjadi kekasih hati..
oh..iPhone4 dari DiGi...

MPI + letih + penat + malu + pengalaman baru + banggo = alhamdulillah

alhamdulillah dengan berakhirnya malam sinfoni khasih tadi maka tamat la sudah minggu penghayatan islam 2010. penat la jugak minggu ni. walaupun banyak kesilapan yang berlaku, dan aku aku laku kan sengaja atau pun tak aku tetap berbangga dan berterima kasih kat semua yang terlibat. tadi bnyak aku ambik gambar kawan2.nak upload tapi sayang tak leh. ingat nak tujuk kat korang sume. tapi tak ade rezeki la nampaknyer.


mood malam ni = mengantuk + letih + longlai + puas hati + gembire + malas nak gi kelas esok


maaf la yer, bnyak lagi aku nak tulis entry ni. tapi tak larat lah. layan peminat-peminat UNIC tadi buat aku penat jer.huhu

aku tengok penonton lelaki tak ade ape2 pompuan sampai yang kelihatan nak nangis tengok UNIC depan mata hahaha. aku rasa kalu UNIC kenyit mata cikit jer kat die mesti terus rebah dan pengsan. nape la budak2 ni memuja mereka sampai macam tu. padahal dia pun same ngn kita. tak ade lebihnya. 

mata dah ngntuk...nanti aku sambung esok2 ek..............

Sabtu, 2 Oktober 2010

termungkir janji

hehe.. aku dah janji ngn diri sendiri tak nak main FB ngn BLOG selama sebulan ni, bab nak study. tapi susah bila kita nak tinggalkan apa yang selalu kita lakukan. boleh tu boleh tapi kene ade istiqomah yang tinggi dan mendalam.. tu yang susah, tapi kalu sape2 dapat istiqomah dia lah orang yang bakal menggapai kejayaan dunia dan akhirat.

mood hari ini = bosan + tak tahu buat ape + mcm memerlukan seseorang untuk bermeseg (tak tahu sape)

semalam aku tolong Jt wat program nasyid, abg shah suruh aku jadi MC. aku pun sanggup lah sebab nak cube pengalaman baru katekan. sebelum ni dah pernah tapi dah tersangat lame aku tak jadi MC. bace doa tu biase, tapi MC ni susah cikit.. die kene prtah bercakap dan tak terkongkong ngn skrip. biasenyer kene spontan jer. malam tadi berdiri jer kat depan otak tibe2 jadi blank..hahaha malu2.

tapi semalam best sebeb majlis tu kite2 jer yang datang. tak ade orang luar kire tak malu sngat lah....wink**

semalam 3 kumpulan yang masuk bertanding aiman (wakil fasa), al-naim (wakil FTKW) dan Annajatussalam2 (ftk). semua best tapi ade la kesilapan cikit, tapi impak dia besar. macam kumpulan fasa, pengadil tak formal cakap dieorang silap pilih solo. tapi intro diorang fuh...meremang bulu roma... tapi aku yakin mereka ni boleh digilapkan lagi...agar mereka akan bersinar suatu hari nanti.

pasal DJ plak, aku ni sebenarnya tak pandai ngn bende alah ni. aku tak berbakat. ko tahu, hadi jadi Dj sehari terus dapat peminat. bb hadi pandai....aku kureng cikit.tapi tak ape, sume ni adalah pengalaman.

malam nie kiteorang ade wat nasyid, jemput UNIQ.. kire event besar gak ar.. aku jadi ajk cedere hati jer. but still new to me.. takat nie jer la ye..nnti post lagi..

nak upload gambar sebenarnyer. tapi tak leh, entah laptop aku ade masalah....sedih :(
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.