Khamis, 7 Oktober 2010

bila wanita bersolek

assalamualiakum..selamat pagi blooooger.. :)

baru aku tahu macam mana cara aku study, baru aku tahu macam mana syakir study. aku yakin, aklu aku kekalkan macam ni aku akan menjadi antara orang yang akan berjaya dunia da akhirat.. caranya macam mana?

1-jgn tidor, study sampai tertido

sebabnya : bila kita buat mcm ni percaya lah kita akan terbangun awal...


2-pastikan nota sentiasa berada didalam genggaman

sebabnya : bila bangun tido terus rujuk nota masa otak tngah fresh lagi


3-jangan hasad, sebaliknya berkongsi ilmu

sebabnya : bila hasad aku akan jadi kere sumbang dan pintu ilmu akan tertutup

mood pagi ni : segar + ceria + sihat + berkalut wat slide utk present pagi ni jgk + puas (entah nape, mungkin bab jumpa cara study kot. alhamdulillah)


ok lah kita masuk bab bila wanita bertudung yer....
bagi aku wanita tu adalah secantik-cantik hiasan yang ALLAH jadikan kat muka bumi ni. tengan wajahnya yang ayu, rambut yang ikal, tubuh yang *tut (paham2 lah yer) jari2  yang runcing, kaki yang halus... memang ALLAH jadikan ciptaan wanita ni sebegitu, untuk menjadi hiasan dan tarikan di dunia. sebab tu lah secara fitrahnya lelaki tertarik kepada makhluk yang bernama wanita ni.

tapi kenapa wanita ni tak bersyukur dengan pemberian ALLAH ini? ataupun mereka tidak perasan akan pemberian ALLAH ini?

kenapa aku kata macam ni. kerana kebanyakan wannita yang aku jumpa termasuk EX aku suka sangat mekap. kalu nipis tu ok la sekadar pakai lipbump ngn conditionr. boleh la diterima lagi bab keasllian wajah ru masih terserlah lagi. tapi bila dah tambah dengan LIPSTIK merah menyala, PEMERAH PIPI, EYE SHADOW macam trafik light, CABUT & TOREH kening. kecantikan semula jadi yang ALLAH berikan telah hilang. yang tinggal hanya lah bahan2 kimia jer.

anda jangan terlalu hipokrit, sesetengah tempat hipokrit diperlukan tetapi bagi aku kalu bab mekap2 ni tak payah la. cuba bayangkan suatu kisah :-

tersebut lah kisah suami isteri yang baru diijabkabulkan, pada malam pertama sang suami berkata2           
                           "beruntung abang berkahwin ngn sayang cantik...."
sang isteri 
                           "ehek...ehek...abang~~ngde2~~"
sambil menepuk paha suami dengan rakus. maka malam tu macam biasa lah. bangun pagi nyer dengan penuh kasih dan sayang pada pagi pernikahan yang pertama sang suami bangun dan menyelak rambut yang terjurai menutupi muka sang interi yang tercinta. apabila menyelak rambut isterinya itu lantas cuba diciumnya dahi sang isteri. tiba....allaaaaaaaaaaaaaaaahuakbar............ pub sang suami jatuh terkulai dengan nafas yang terakhir..

nape? sebab mekap yang sang isteri pakai semalam dah meleleh seluruh muka sebab semalam *paham2 la yer. gincu terhirut sanpai ke kening. eyeshadow lak sampai ke dagu. mana tak meninggal?

nasihat aku, nak bermekap ok. tapi berpada2 lah yer. dalam islam pun kalu bermekap lebih2 ni tak dibolehkan, kalu bahasa kasar haram. nape? sebabnya awk nak tunjuk kat sape? kecantikan isteri hanya untuk suami, kalu dalam rumah pakai maskara macam hantu lapir tapi kuar rumah mekap tebal melangit tu nak tujuk kat sapa? kat suami atau orang ramai? menunjuk2 ape hukumnyer? bukan kah berdosa?

berdosa bukak kah neraka?

aku tak layak nak nasihat sapa-sapa. tapi pandai-pandai lah bawak diri yer. 

kerana diri-mu begitu berharga

7 orang mengomen:

♥♥Cik_Mar♥♥ berkata...

yup!!!mmg de sesetengah tu makeup dh mcm opera cina...hope cik mar takkan jd cmtu...huhu but klu bercelak tu masih boleh yer~~ngee

eita berkata...

betol...betol...buat apa nak mekap tebal sangat...kalau dah cantik tu takyah mekap pun cantik jugak....
tapi kan....takkan lah pasal mekap terus meninggal suami tu.....
mesti tahap cipan tu isteri dia bersolek..kalau tak takkanlah terkejut macam tu...heheheh

inSan leMoh sEgalo2nyo berkata...

huhu...suke bab ade orang setuju ngn sy.thanks cik mar.
mekap boleh...jgn melampau sudah..
bb org perempuan ni sememangnya sudah diciptakan cantik...

inSan leMoh sEgalo2nyo berkata...

entah la ita...sy dengar berita dari TV13 jer..huhuhu

Sachi Asukai berkata...

tv 13 heng?????hahaha...btw, make-up utk suami:) skenye!huhuu~tapi, adatlah..perempuan suka pd kecantikan..n ske tgk org yang cantik..subhanallah~

Tihara berkata...

good luck!

inSan leMoh sEgalo2nyo berkata...

bagi heng sume org pompuan ade kecantikannyer yang tersendiri, dan ia tak akan sama dengan orang lain. so jangan merendahkan diri anda kerana anda punya kekuatan yang tidak orang lain miliki.

makap utk suami tu wajib tau.mak sedara heng dah umur 38. dia cikgu, pagi pg sekolah langsung tak mekap. tapi bila balik umah, menjelang malam dia akan pakai lawa2 dan mekap lawa2, siap tanye lagi anak dia "cantik tak umi malam ni?" anak dia lagi tua dari heng. kerana apa? kerana nak sambut suami dia balik kerje~~~~
romantikkan? kan?
so sachi berlatih mekup bnyak2 nanti dah kawin kasi suami-mu cair huhuhu..

bukan takat pompuan suke kecantikan ALLAH lagi suka kecantikan. ade satu hadis, tak tak ingat mantan dia, tapi lebih kurang nyer begini.
"seorang sahabat mengadu kat RASULULLAH tntag seorang sahabat yang berpakaian segak dgn baju baru, kasut baru, semuanya sangat cantik (mungkin sahabat ni rasa kurang senang takut sahabat yang sorang lagi ni ujub dengan diri sendiri) jadi RASULULLAH jawab, sesungguhnya ALLAH itu cantik dan DIA suka kepaada kecantikan."

tihara, good luck untuk sy atau sachi??atau cik mar??atau eita??

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.