Isnin, 4 Oktober 2010

horse riding = sakit

semalam aku tunggang kuda, kalu sebelum ni aku naik kuda padi-A tapi semalam aku aku try naik kuda siam-A. subhanallah, dah la tinggi, bekeng gilo (garang betol). kalu orang lalu kat tepi mesti angkat kaki nak teranjang. nak naik atas diapun kene panjat stabel (kandang) dulu.

alkisahnya bila aku nak naik 1st aku panjat la stable tu, bila panjat aku kene duduk mencangkung. pastu muaz bawak kuda tu plan2 tugas aku kene lompat atas kuda tu. aku mula2 teragak-agak jugak, takut siot. menatang kuda siam-A bukannyer kecik macam kuda padi. tapi lepas 2-3 kali muaz heret dekat aku, aku pun lompat atas belakang die. baru jer punggung aku mencecah belakang dia, die tonggeng aku, melayang2 terlambung ke udara pastu jatuh macam nangka busuk daa..

jatuh punggung dulu. mase tu tak sakit lagi. bila jatuh aku macam tak percaya  jer, aku duduk jer kat atas taik kuda. syakir cakap nasib baik muaz wat lari kude.kalu tak dah arwah aku kene pijak. alhamdulillah aku masih hidup lagi. kalu mati kat situ macam mana la nasib aku, entah neraka atau syurga.

lepas bangun aku macam tak puas hati giler bab kude tu pedajal aku macam tu. aku pun mintak muaz tarik sekali lahi kuda tu. kali ni aku terus naik. mula2 dia nak tonggeng jugak syakir pun cakap " heng paut tengkok die" aku cepat2 paut. sikit lagi nak melambung, tapi kali ni alhambdulillah...hurrey~~~~~~~~~
padan muko mu kudo...aku buleh naik doh mu..hahaha

pusing 2-3 kali, aku tak berapa pandai lagi kawal die, tapi yang penting aku dah boleh naik.huhuhu bila naik baru la paham muaz cakap "kude ni mcm kete, ade kancil, ade merchedis". mmg bila naik aku boleh rase perbezaannya. sngat selese, punggong pun tak sakit sangat. lembut jer cara dia jalan. maaf la weh tak leh upload gambar, laptop aku fail.....

nasihat aku kat korang, kalu nak naik kude atau buat ape2 baru, belajar dulu ngn orang yang berpengalaman. aku sebenarnya dah tanye muaz tapi die lupe nak cakap.. sakit saje punggung aku.. tapi aku tak salah kan die, dah aku nak naik tanggung la sendiri.

sebenarnya aku pun takut ni. takut jadi ape kat aku pada masa hadapan. sebab kuda punggung ni tempat sensitive. boleh bawak mati ooooooo....bukan takat mati kehidupan, tapi mati pucuk gak....takut2 
arap2 aku ok jer...insyallah..bantu lah hamba MU ini.

tapi sume tu tak mematahkan semangat aku untuk tegakkan sunnah nabi muhammad ini...ALLAHUAKBAR

mood pagi ni : sakit buntot + ceria + lengoh badan + lapar (sebab tak bangun sahur)

2 orang mengomen:

shafida berkata...

ahhahahahhaha..kalo mati.....ibumu di rumah, sapa nak jaga...
ibu di rumah tidur tak pejam mata laaa heng wei..........

jaga diri untuk orang yang menyayangi mu sayang.......

inSan leMoh sEgalo2nyo berkata...

em....
maaf kan aku ibu ku...

ya ALLAH panjangkn lah umur ku melebihi umur ibu ku..agar aku dapat menjaga ibu ku sehingga akhir hayat beliau... amin...

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.