Khamis, 20 Januari 2011

selamat hari jadi heng :')

mlm n january 21 umur aku masuk lah 21 tahun. mlm n ingt nk sambut ngn umi..nk beli kek kat secrate recepi..sambil tengok megika ngn umi :)..

kalu tahun lepas umur aku masuk 20 aku sambut ngn fatimah. dia belikan aku kek, belikan aku hadia. tahun an aku yg beli kan kek untuk diri aku sendiri. aku yang belikan hadiah untuk diri aku sendiri. agak menyayat hati lah :)..huhu

tapi aku rase mlm n la paling berkat :) insyallah :)

Selasa, 18 Januari 2011

forum USM

semalam aku gi USM : forum 24 jam hidup sebagai musleem
bende yg paling aku terase dan amat kagum adalah
"khalifah adalah dari perkataan khalfa = belakang. jika perdana menteri keluar negara tmbln akn menggntikn. ini lh yg dinamakn khalifah, pemangku. ALLAH menyebut manusia adalah khalifah, pemangku. pemangku kepada diri-NYA dibumi. kita merupakan pemangku ALLAH di bumi dalam melaksakan amal makruf dan nahi mungkar. ALLAH menaruh sepenuh kepercayaan kepada kita tampa memberi apa2 kongkongan, kita mampu membuat pilihan kita sendiri...adakah kita melaksanakan kepercayaan ALLAH terhadap kita..atau kita memperlekehkan kepercayaan yg ALLAH berikan kepada kita untuk menjadi pemangku-NYA di bumi.

islam merupakan sebuah agama yang kamil = sempurna dan shumul = merangkumi seluruh aspek kehidupan. yang mana ia merangkumi 24 dalam hidup kita. dari bangun tido, gosok gigi, mandi, berak, makan, bergaul, bercinta, berjalan, bernafas, belajar, hatta termenung sekali pun...semuanya diajar oleh islam.

kalau sekecil perbuatan seperti termenung juga diajar didalam islam apatah lagi dari aspek munakahat = perundangan, muamalat = ekonomi dan yang paling besar adalah siasah = politik.  untuk menjadi musleem yang sebenar2 musleem, bukanyer musleem plastik = munafik kita perlu melaksanakan semua ini. islam bukannyer macam matematik, 5 - 1 = 4. bukan begitu, islam adalah 5-1=0. satu daripada suruhan ALLAH yang terdapat didalam al-quran ditolak, semuanya juga akan tertolak. berhati-hati lah.

gejala sosial sekarang ni telah berleluasa, kita semua terdedah kepadanya. bukan hanya anda tetapi saya mengalaminya, menyesalnya hati ini usah diperkatakan lagi. kenapa ini terjadi? buang bayie, merempit degan tidak selamat. ada dikisah kan oleh Dr.Syed (sy lupe name ahli penal ni, die sedang mengambil specialist pediatric di USM) bahawa sekarang budak2 berumur 3-5 tahun sudah terdedah kepada sex.ade kes budak 6 tahun memasukkn jari kedalam lawan jantinya yg berumur 5 tahun. 50% daripada pelatih PLKN 2009 mengaku sedang active sexuality activity, 75% dari mereka mengatakan mereka active sexuality activity dari menengah rendah lagi.

mengapa ini berlaku. kerana dunia dihujung jari. taip jer kat google "melayu" aper yg keluar. telephone semakin canggih, diagih2 mereka gambar2 lucah, video2 lucah. semua nye senang. ade kes di kelantan, seorang pelajar sekolah yang mana amat dijaga oleh ibu ayah nyer. kerana mendapat keputusan yg baik dalam peperiksaan dihadiahi ayahnye sebuah telephone bimbit jenama X (bukan jenama sebenar). sebulan selepas itu hilang daranya, kerana bersms denagn seseorang yang tidak dikenali.

teknology sekarang memang menakutkan. ustaz fazli (SU KerajaanNegeriKelantan) mengatakan untuk mengelak semua ini disarankan pelajar2 segere lah berkahwin, kalu yang mampu. saya ulangi kepada yang mampu. kalu tak mampu berpuasa lah. kadang2 puasa pun nafsu kiter masih lagi membuak2. kenapa? kerana kita tidak memenuhi tuntutan puasa itu. matanya perlu dijaga..telinganya perlu dijaga..lidahnya perlu dijaga..hatinya perlu dijaga...dan dia juga memperkenalkan 3K, untuk melawan arus noda gelobalisasi ini.
  1. kutip - megutip ilmu agama, ini adalah wajib kepada kita.kerana ilmu ini adalah fardu ain,inilah ilmu yang disebutkan baginda Rasulullah didalam hadis bagin "barang siapa inginkn dunia hendaklah dengan ILMU, barang siapa ingin kn akhirat juga hendaklah dgn ILMU, siapa yang inginkan kedua2nya maka hendaklah juga dengan ILIMU". sekarang ni mudah, ini zaman langit terbuka, dimana2 saja kuliah ilmu berada. masukkan ceramah2 agama kedalam mp3, telephone. dimana2 sahaja anda boleh mendengar nyer..
  2. kawan - singa akan hanya membaham seekor kamping yg bersendirian. walau betapa gagah dan tajamnyer tanduk kambing tersebut, dia tetap akan menjadi samtapan singa yg kelaparan. kita pun begitu walau pun agama kite kuat mcm mn pun kite tidak boleh duduk berseorangn. kerana syaitan2 yg bertopeng kan manusia berkeliaran diluar sana. mereka mungkn mempengaruhi kite jika kiter berseorang. jgn lah terlalu percaye kepada diri sendiri. oleh itu kite perlu sentiasa berdamping dgn kawan2 yg mana seperjuangn dgn kite. kerana mrk dapat memperingtkan kita ketika kiter terlalai. hadiri usrah2, ataupun buat usrah2.. kita tubuh kan kembali kegemilangn ikhwanul muslimeen. ingat lah kita dapat menilai seseorang itu dgn melihat siapa kawan mereka.
  3.  yg ke-3 tu tak pasti lah.

menurut ustaz fazli jugak, sekarang dosa dan pahala hanya dihujung jari, dengn menekan butang tag didalam facebook kita mampu memperolehi dosa menggunug. dengn menekan tag juga  kita mampu memperolehi paha berlipat kali ganda. jadi gunalah facebook anda, blog anda, twitter anda, kearah kebaikan, kearah nasihat menasihati.

dan ini lah yg sedang sy lakukan sekarang, moga dgn perkongsian ini ALLAH akan mengampunkan semua dosa2 yang sy lakukan selama ini. semoga ALLAH memberikan taufiknya kepada sy agar berubah, agar ALLAH swt memimpin sy kembali kejalan-NYA yg lurus..

moga kita menjadi musleem dan seterusnya mukmin yang sejati..insyallah

Isnin, 17 Januari 2011

aper aku belajar kt UMK?

assalamualaikum.....
ni aku nk beritau korang betape bestnyer belajor geoscience n..
logo n aku wat sendiri, tak ader kaitan sama ada hidup atau pun mati. agak comel kan. lambang bumi tu aper yang kami belajar sebenarnyer. semua nyer tentang bumi yang telah diciptakan ALLAH lebih kurang 4.6 billion tahun dahulu atau pun lebih.

huruf E dan O yg hilang berada didalam gabungn lambang bumi dan huruf G. simbol bumi yg berbentuk GEOID itu manggantikan O. manakalau E terbalik (e terbalik) berada didalam huruf G. ini menggambarkan  pengkhususan kami adalah mencari aper yng tersembunyi didalam bumi itu sendiri :)

manakala tulisan yng brwarne coklat plak melambangkn warna tanah yang mana menjadi kawan yang teramat rapat dengn kami dlm mendalami ilmu geoscience ini.

Universiti yg agak terpisah dgh Malausia Kelantan pula menggambarkan  betapa susahnye kelantan ingin mempunyai sebuah Universiti sedang kan perancangn telah dibuat 6-7 tahun dahulu lagi. biasa lah kerajaan xnk buat pembangunan di kelantan. kerajaan berat sebelah.tap oleh kerana desakan..terpakso lah dio ;p
simpangDua benci kerajaan korap..

bila belajar GEOSCIENCE n  la aper yg paling utama kiter akan dapat..dapat mengetahui sejarah penciptaan bumi. macam mana ALLAH jadikn bumi yng mana kejadiannya begitu complex dgn begitu mudah sekali. kun faya kun, jadilah maka ia pun terjadi. hebat nyer ALLAH tuhan sekalian alam. mmg kiter boleh merasai betapa susahnyer, betapa payah nya bumi n nk terbentuk. mcm mn asalnye bumi ini. berapa banyak perubahan yg berlaku. kita akan sedar siapakah DIA ALLAH yg sebenarnya. betapa agung-NYA kekuasaan-NYA. kita akan sedar hakikat penciptaan kiter kat dunia. kita akan sedar dan insaf atas segala dosa yg kiter lakukn. kita akan menjadi lebih beriman. insyallah.
S.B.G. = SEMUA BUDAK GANAS

moga kasih sayang antara kami sentia terjalin

semester n sakit sikit..aku belajar geochemistry, geophysic, setratigraphy, earth system. ni la antara subjek2 yg kritikal sem n.

aku perlu berunah untuk berjaya. bukan hngat tahi ayam dh ni :)
kami semua nk 4 flat :)

azam sem n...

assalamualaikum :)
camat pagi kawan2, pagi n aku terjage bab kawan aku study. rase jealouse la plak huhu..
aku ni tiap2 sem asyik berangn2 nk berjayer jer. usahanya tiada :) aku kene berubah ni...
ok perancangn aku :-
  1. sentiasa mengemas katil dn meja
  2. jgn buat bende lain sebelum mengulang kaji pelajaran hari ini
  3. no chatting Ym or IRC
  4. bersukan
ok ni jer kot..aku yakin dan aku pasti kalu aku dpt wat semua n 4 flat dlm genggaman..amin

Selasa, 11 Januari 2011

kenape aku ubah name blog aku ""simpang DUA"

assalamualaikum :)

korang dh makan pagi n? aku dh makan hua..hua..pagi n aku nk cerite kenape aku tukar name blog aku. emm.. alkisah~ maka tersebutlah kisah~ :p

korang kan tahu masalah aku, jadi kerana tidak dapat menanggyng bebanan ini aku pun pegi la jumpe counselor, puan mastura name die. sangat baik dan lemah lembut. so macam2 lah kiteorang lakukan bersama (sesi kaunseling k... :p)

aku rase lege cikit. aku dapat 3 bende berharga dalam sesi kaunseling ngan paun mas.
  1. aku sebenarnye paling sayang kat umi aku
  2. fatimah sebenarnya takut kat aku, takut aku masih menaruh harapan kat dia
  3. perkataan mampu mempengaruhi diri kiter :)
mengikut pengalaman dan pengetahuan paun mas, die menasihati aku agar menggunakan perkataan yang positife dalam hidup aku. jangan merendah diri. kerana dengan perkataan yang negetive kiter turut akan menjadi negetinve.  ok lah sebagai contoh..
bila kita mendapat pointer rendah aper yang akan kiter cakap? biasanya
  1. emm..aku mmg mcm n
  2. biase lah ramai lagi yg lagi rendah dari aku
  3. kenape aku selalu dpt rendah padahal orang lain dapat tinggi
  4. ni bukan markah aku, cikgu yang salah mark
korang agak2 aper yang budak no.1 & 2 buat lepas masuk sem baru? die akan terus kekal ngn perangai lama die. dia tak akaan berubah.

bagi budak 3 & 4 pulak, walau pun die nampak tak bersyukur, tetapi bile mula sem baru die akan berusaha untuk mendapatkn ape yang die nak. manusia n kadang perlukan tekanan untuk melonjak kehadapan. kata-kata tekanan dan positive memainkan peranan dlm menetukan kejayaan :)

merendah diri dalam sesetengah hal boleh la.. tapi jgn dalam semua hal.. so, sebab tu la aku tukar name blog aku n, dari "insanlemoh" kepada "simpangDUA". :))

jadi kenape aku pilih simpang dua??
kerana dalam hidup n kiter hanyer ader 2 pilihan.
  1. baik
  2. jahat
kiter mampu membuat pilihan. semua terserah kepada kite :) ader 2 pilihan jer, tak ader yang ketiga.  n untuk mengingatkn korang dan jugak diri aku..

n la sebab anape aku tukar name :)

Isnin, 10 Januari 2011

iam back..

assalamualaikum, geng :)
korang sihat tahun baru ni? aku alhamdulillah sesihat biase. maaf sebab aku privacykan  blog aku dulu. bukan aper, aku sebenarnye malas nak update. kini aku kembali dengan name yang baru, moto yang baru, kehidupan yang baru, status yang baru, fasyen yang baru. pendek kate semua baru :)

jom wat list bende baru aku:

  1. kini blogku bernama "simpangDUA" korang leh lawat kat (http://jalansimpangdua.blogspot.com)
  2. moto pun baru dah "kamu yang memilih jalan yang mana"
  3. aku dah tahu hala tuju aku
  4. aku bukan lagi widow/duda, tapi sekarang aku single balik :)
  5. aku sekarang lebih simple dari dulu, tapi semakin menjaga kecantikan :)
nanti aku tulis kenapa aku berubah serbe baru, cerite best kot. walaupun bukan cerite lucah atau 18 sex yang macam korang bace tu,(haram bai)tapi aku memberi jaminan halal dan menarik dari jakhim. ni jer la intro aku nnti aku update esok plak yer :)
bye2 dan wassalam
aim  back :)
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.