Selasa, 31 Mei 2011

keadaa lapar RASULULLAH

Muslim dan Tarmidzi telah meriwayatkan dari An-Nu’man bin Basyir ra. dia berkata: Bukankah kamu sekarang mewah dari makan dan minum, apa saja yang kamu mau kamu mendapatkannya? Aku pernah melihat Nabi kamu Muhammad SAW hanya mendapat korma yang buruk saja untuk mengisi perutnya!
Dalam riwayat Muslim pula dari An-Nu’man bin Basyir ra. katanya, bahwa pada suatu ketika Umar ra. menyebut apa yang dinikmati manusia sekarang dari dunia! Maka dia berkata, aku pernah melihat Rasulullah SAW seharian menanggung lapar, karena tidak ada makanan, kemudian tidak ada yang didapatinya pula selain dari korma yang buruk saja untuk mengisi perutnya.

Suatu riwayat yang diberitakan oleh Abu Nu’aim, Khatib, Ibnu Asakir dan Ibnun-Najjar dari Abu Hurairah ra. dia berkata: Aku pernah datang kepada Rasulullah SAW ketika dia sedang bersembahyang duduk, maka aku pun bertanya kepadanya: Ya Rasulullah! Mengapa aku melihatmu bersembahyang duduk, apakah engkau sakit? jawab beliau: Aku lapar, wahai Abu Hurairah! Mendengar jawaban beliau itu, aku terus menangis sedih melihatkan keadaan beliau itu. Beliau merasa kasihan melihat aku menangis, lalu berkata: Wahai Abu Hurairah! jangan menangis, karena beratnya penghisaban nanti di hari kiamat tidak akan menimpa orang yang hidupnya lapar di dunia jika dia menjaga dirinya di kehidupan dunia. (Kanzul Ummal 4:41)

Ahmad meriwayatkan dari Aisyah ra. dia berkata: Sekali peristiwa keluarga Abu Bakar ra. (yakni ayahnya) mengirim (sop) kaki kambing kepada kami malam hari, lalu aku tidak makan, tetapi Nabi SAW memakannya – ataupun katanya, beliau yang tidak makan, tetapi Aisyah makan, lalu Aisyah ra. berkata kepada orang yang berbicara dengannya: Ini karena tidak punya lampu. Dalam riwayat Thabarani dengan tambahan ini: Lalu orang bertanya: Hai Ummul Mukminin! Apakah ketika itu ada lampu? Jawab Aisyah: Jika kami ada minyak ketika itu, tentu kami utamakan untuk dimakan.
(At-Targhib Wat-Tarhib 5:155; Kanzul Ummal 5:155)


Abu Ya’la memberitakan pula dari Abu Hurairah ra. katanya: Ada kalanya sampai berbulan-bulan berlalu, namun di rumah-rumah Rasulullah SAW tidak ada satu hari pun yang berlampu, dan dapurnya pun tidak berasap. Jika ada minyak dipakainya untuk dijadikan makanan. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:154; Majma’uz Zawatid 10:325)

Bukhari dan Muslim meriwayatkan pula dari Urwah dari Aisyah ra. dia berkata: Demi Allah, hai anak saudaraku (Urwah anak Asma, saudara perempuan Aisyah), kami senantiasa memandang kepada anak bulan, bulan demi bulan, padahal di rumah-rumah Rasulullah SAW tidak pernah berasap. Berkata Urwah: Wahai bibiku, jadi apalah makanan kamu? Jawab Aisyah: Korma dan air sajalah, melainkan jika ada tetangga-tetangga Rasulullah SAW dari kaum Anshar yang membawakan buat kami makanan. Dan memanglah kadang-kadang mereka membawakan kami susu, maka kami minum susu itu sebagai makanan. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:155)

Ibnu Jarir meriwayatkan dari Aisyah ra. katanya: sering kali kita duduk sampai empat puluh hari, sedang di rumah kami tidak pernah punya lampu atau dapur kami berasap. Maka orang yang mendengar bertanya: Jadi apa makanan kamu untuk hidup? Jawab Aisyah: Korma dan air saja, itu pun jika dapat. (Kanzul Ummal 4:38)

Tarmidzi memberitakan dari Masruq, katanya: Aku pernah datang menziarahi Aisyah ra. lalu dia minta dibawakan untukku makanan, kemudian dia mengeluh: Aku mengenangkan masa lamaku dahulu. Aku tidak pernah kenyang dan bila aku ingin menangis, aku menangis sepuas-puasnya! Tanya Masruq: Mengapa begitu, wahai Ummul Mukminin?! Aisyah menjawab: Aku teringat keadaan di mana Rasulullah SAW telah meninggalkan dunia ini! Demi Allah, tidak pernah beliau kenyang dari roti, atau daging dua kali sehari. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:148)

Dalam riwayat Ibnu Jarir lagi tersebut: Tidak pernah Rasulullah SAW kenyang dari roti gandum tiga hari berturut-turut sejak beliau datang di Madinah sehingga beliau meninggal dunia. Di lain lain versi: Tidak pernah kenyang keluarga Rasulullah SAW dari roti syair dua hari berturut-turut sehingga beliau wafat. Dalam versi lain lagi: Rasulullah SAW telah meninggal dunia, dan beliau tidak pernah kenyang dari korma dan air.
(Kanzul Ummal 4:38)


Dalam riwayat lain yang dikeluarkan oleh Baihaqi telah berkata Aisyah ra.: Rasulullah SAW tidak pernah kenyang tiga hari berturut-turut, dan sebenarnya jika kita mau kita bisa kenyang, akan tetapi beliau selalu mengutamakan orang lain yang lapar dari dirinya sendiri. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:149)

Ibnu Abid-Dunia memberitakan dari Al-Hasan ra. secara mursal, katanya: Rasulullah SAW selalu membantu orang dengan tangannya sendiri, beliau menampal bajunya pun dengan tangannya sendiri, dan tidak pernah makan siang dan malam secara teratur selama tiga hari berturut-turut, sehingga beliau kembali ke rahmatullah. Bukhari meriwayatkan dari Anas ra. katanya: Tidak pernah Rasulullah SAW makan di atas piring, tidak pernah memakan roti yang halus hingga beliau meninggal dunia. Dalam riwayat lain: Tidak pernah melihat daging yang sedang dipanggang (maksudnya tidak pernah puas makan daging panggang). (At-Targhib Wat-Tarhib 5:153)

Tarmidzi memberitakan dari Ibnu Abbas ra. katanya: Rasulullah SAW sering tidur malam demi malam sedang keluarganya berbalik-balik di atas tempat tidur karena kelaparan, karena tidak makan malam. Dan makanan mereka biasanya dari roti syair yang kasar. Bukhari pula meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. katanya: Pernah Rasulullah SAW mendatangi suatu kaum yang sedang makan daging bakar, mereka mengajak beliau makan sama, tetapi beliau menolak dan tidak makan. Dan Abu Hurairah ra. berkata: Rasulullah SAW meninggal dunia, dan beliau belum pernah kenyang dari roti syair yang kasar keras itu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:148 dan 151)

Pernah Fathimah binti Rasulullah SAW datang kepada Nabi SAW membawa sepotong roti syair yang kasar untuk dimakannya. Maka ujar beliau kepada Fathimah ra: Inilah makanan pertama yang dimakan ayahmu sejak tiga hari yang lalu! Dalam periwayatan Thabarani ada tambahan ini, yaitu: Maka Rasulullah SAW pun bertanya kepada Fathimah: Apa itu yang engkau bawa, wahai Fathimah?! Fathimah menjawab: Aku membakar roti tadi, dan rasanya tidak termakan roti itu, sehingga aku bawakan untukmu satu potong darinya agar engkau memakannya dulu! (Majma’uz Zawa’id 10:312)

Ibnu Majah dan Baihaqi meriwayatkan pula dari Abu Hurairah ra. katanya: Sekali peristiwa ada orang yang membawa makanan panas kepada Rasulullah SAW maka beliau pun memakannya. Selesai makan, beliau mengucapkan: Alhamdulillah! Inilah makanan panas yang pertama memasuki perutku sejak beberapa hari yang lalu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:149)

Bukhari meriwayatkan dari Sahel bin Sa’ad ra. dia berkata: Tidak pernah Rasulullah SAW melihat roti yang halus dari sejak beliau dibangkitkan menjadi Utusan Allah hingga beliau meninggal dunia. Ada orang bertanya: Apakah tidak ada pada zaman Nabi SAW ayak yang dapat mengayak tepung? Jawabnya: Rasulullah SAW tidak pernah melihat ayak tepung dari sejak beliau diutus menjadi Rasul sehingga beliau wafat. Tanya orang itu lagi: Jadi, bagaimana kamu memakan roti syair yang tidak diayak terlebih dahulu? Jawabnya: Mula-mula kami menumbuk gandum itu, kemudian kami meniupnya sehingga keluar kulit-kulitnya, dan yang mana tinggal itulah yang kami campurkan dengan air, lalu kami mengulinya. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:153)

Tarmidzi memberitakan daiipada Abu Talhah ra. katanya: Sekali peristiwa kami datang mengadukan kelaparan kepada Rasulullah SAW lalu kami mengangkat kain kami, di mana padanya terikat batu demi batu pada perut kami. Maka Rasulullah SAW pun mengangkat kainnya, lalu kami lihat pada perutnya terikat dua batu demi dua batu. (At-Targhib Wat-Tarhib 5:156)

Ibnu Abid Dunia memberitakan dari Ibnu Bujair ra. dan dia ini dari para sahabat Nabi SAW Ibnu Bujair berkata: Pernah Nabi SAW merasa terlalu lapar pada suatu hari, lalu beliau mengambil batu dan diikatkannya pada perutnya. Kemudian beliau bersabda: Betapa banyak orang yang memilih makanan yang halus-halus di dunia ini kelak dia akan menjadi lapar dan telanjang di hari kiamat! Dan betapa banyak lagi orang yang memuliakan dirinya di sini, kelak dia akan dihinakan di akhirat. Dan betapa banyak orang yang menghinakan dirinya di sini, kelak dia akan dimuliakan di akhirat.’

Bukhari dan Ibnu Abid Dunia meriwayatkan dari Aisyah ra. dia berkata: Bala yang pertama-tama sekali berlaku kepada ummat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut! Sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan merajalelalah syahwatnya!
(At-Targhib Wat-Tarhib 3:420).

kronchong perut di pagi hari

bila pagi datang menerpa,
bila mana matahari tersedar dari tidutnya yg lena,
ketika itu juga kronchong perut mula berdendangan bersuara,
memainkan lagu kelparan bermula,

bila pagi menyinari alam,
berhujjah bertingkah melawan malam,
tapi perut ini tetap tidak duduk diam,
aku sangga selepas semalan bersemayam,
perut ini bisa terlupa lapar semalam,

rupanya lapar semalam hanya hilang seketika,
ketika mimpi mengulit pancarindra,
sangkaan aku meleset, ingt kan boleh terhilsng kelaparanya,
sanggka aku dapat menipu badan sendiri melupakan dia,
rupanya tidak, kelarana lapar memang suatu yang nyata.

Sabtu, 28 Mei 2011

Indah Khabar dari Rupa

assalamualaikum...

selamat pagi kelantan.
ari ni ana nk tulis pasal negeri ana yang tercinta ni,
KELANTAN DARUL NAIM, KOTA BHARU BANDAR RAYA ISLAM

pagi n kawan ana ade tegor, pasal kelantan. die kater kelantan n indah kabar dari rupe. katenye name kota bharu bandar raya islam. tapi,tengok kiri kanan tak megambarkan islam langsung. pompuan tak pakai tudung, pakai baju nampak *TUUUT.. pakai seluar macam telanjang. couple sana sini, monggek lelaki pompuan, pegang tangan, berpelukan.

ana malu bila kawan ana cakap macam tu, sebuah negeri yang mengaku islam. tetapi penduduk dia tak amalkn islam sepenuhnye.

mana perginye undang-undang yang kene kn saman kepada wanita yang tidak menutup aurat. dimana perginya majlis perbandaran? kenape biarkan maksiaat n berleluase. kalu kelantan yang dikatan islam ni anak muda nya rosak. mana lagi negeri yang nk mendaulatkan islam di malaysia?

adakah undang-undang tentang cara pemakaian di kelantan kini sudah tidak diamalkan? atau cara pelaksanaan tidak berkesan? kerana seingat ana dulu sebelum pergi matrikulasi dalam 2008 nk tngok pompuan tak pakai tudung memang tak boleh. sebab memang tak ada. tapi bila balik dari matrik dalam 2010 semua berubah. KB dah macam KL cara pemakiannya, cara pergaulanya. kenapa ini berlaku?

ana, sedih bila tengok keadaan macam n. ana tak tahu apa yang ana perlu lakukan. ana rasa bersalah sebab ana tak mampu nak menyumbang apa kepada negeri ini. ana tak mampu nak membantu negeri ini. kerana diri ana sendiri pun terumbang-ambing.

ana sendiri pun berjalan tak tentu arah. turut terpalit dalam dosa kemaksiatan ini. ana tidak kuat, bagaimana dengan sahabat seMAAHAD ana dulu. ana harap mereka lebih kuat dari ana mengharungi hidup cobaan hidup ini. ana pernah tersungkur mnyembah bumi, tewas dek nafsu berajakan syaitan ini. ana ingin kembali kepadanya.

kelantan bumi yang ana cintai, walaupun ana dilahirkan di serawak. tetapi ana tetap cintakan bumi ini, kerana di bumi ini lah ana membesar, ana mengenal erti keihdupan. ana ingin negeri ini sentiasa diberkati. sentiasa diredhoi. ana ingin negeri ini terus berada dibawah pimpinan ulama. ana tak redo, ana tak rela bumi ini jatuh ketangan Barang Naik kerana ana tahu negeri ini akan hancur di bawah mereka. smua yang TNGA dah bina akan musnah.

ana teringat TNGA ada mengatakan
kelantan n bagaikan sepetak sawah padi bersama petak2 lain di sebuah kawasan sawah padi yang luas bernama malaysia. semua petak lain padinya rosak, padinya dimakan tikus, dan serangga perosak yang lain. kelantan ingin di pagar untuk menghalang dari di masukki perosak2 tadi. tadi pagar berduri yang dipasak di sekeliling petak sawah itu tidak kuat untuk menahan asakan perosak2 dari luar kelantan. ia tetap masuk. tampa ada siapa mampu  menyekatnya.
 kalau lah kelantan itu tidak berada di malaysia :( silap2 bukan macam tu, tapi kalu lah malaysia n macam kelantan :)

ana nak membantu tapi ana sendiri pun terkontang-kanting.... marilah kita sama-sama berubah. kita sama-sama membina sebuah negara yang sepenuhnya islam. bukan dalam sesetengah hal jer.

agak2 macam mana ana nak bantu negeri ana yang tercinta ni..

Jumaat, 27 Mei 2011

Assalamulaikum….
Takbir! Allahuakbar!!!

Alhandulillah, 20 Mei lepas ana pergi ke “PERHIMPUNAN 10,000 PEMUDA NEGERI KELANTAN” n macam salah satu cara PAS untuk menarik anak-anak muda menyertai PAS dan untuk melawan balik gelombang merah yang di taja oleh UMNO Kelantan baru-baru ni. Gelombang merah ni kononnya nak mempertahankan keadilan di negeri Kelantan ini. Antara yang mereka membantah adalah projek kerajaan negeri iaitu “ladang rakyat”. 

Mereka mendakwa ladang rakyat merampas tanah penduduk kampong. Padahal tak wujud pun soal rampas merampas. Yang wujudnya adalah orang kampong ceroboh tanah kerajaan. Jadi bila kerajaan nak guna tanah tu kerajaan ambk la, sebab dah memang hak kerajaan. Jadi bila kerajaan nak buat perojek untuk membantu rakyat termiskin kerajaan mengambil balik tanah tu, bukan unutk keroni, tpi untuk rakyat termiskin kat Kelantan. Tak percaya? Gi di PKINK dan tengok senarai nama penerima. Kami bukan macam umno, kroni.

Jadi untuk bertidak balas ngan gelombang merah tu, dewan pemuda pas pun buat la perimpunan 10k pemuda Kelantan. Tapi tak tahu lah kesan nya macam mana, kerana aku rasa yang pergi n dah semestinya anak-anak muda yang dah semestinya menyokong PAS. Orang UMNO wajib tak akan datang kan.
Tapi apa yang aku bangga adalah jumlah yang datang lebih dari 10k, PADANG PERDANA tu penuh. Memang tak tahu lah datang dari pelusuk mana. Subhanallah bilangan nya memang melampau-lampau banyak nyer. Sempat jugak TOK GURU berseloroh “kito nyo nok 10k jah, tapi bakpo hk mari ni rama gini mo lalu”. Haha…dalam kelembutan pun TOK GURU mampu membuat kami tersenyum, ade gak yang gelaknye melampau-lampau (kawal nafsu bang..kawal).

Tentative program
Program bermula seawal jam 3 petang dimana kehadiran pemuda baru menceceh dalam 2-3k. ader peminat moto classic ader penunggang basikal (lupe name basikal tu, yg kaler warne warni tu). Cuaca agak panas, sebab tu lah tak ramai yang still kat padang, panas. Ana pun gi belakang duduk bawah khemah. Sebab tu Nampak macam 1k jer. Tapi ramai lagi sebenarnye duk berselerak.
 
Mula kami di hiburkan dengan DIKIR HALAQAT tok joro, tukang karut semua pakai jubah. Awok-awok pulak pakai baju melayu berkain pelekat. Mereka berdikir mengalunkan irama merdu di samping berdakwah, ana rasa ini merupakan suatu kelainan dalam berdikir. Ia sngat hebat, pas mendahului UMNO dari segi kesenian. Betol la RAIHAN kata, berhibur tiada salahnya, tetapi kene pandai pilih hiburan. Tapi ana tengok mereka berdikir pun tiada semangat. Haha mungkin bab dah tua kot. Mana la anak2 muda yang lebih bertenaga?
 
Lepas tu bob lokman lak ikon terbaru PAS. Bob n sebenarnya cicit kepada Allahyarham TOK KENALI, ulama negeri Kelantan. Bila dengar ucapan dia subhanallah penuh bersemangat dan pemahaman beliau tetang islam tu Nampak amat mendalam. Antara kata-kata beliau yang ana rase amat, dan teramat bernilai adalah,
 
“kita berjuang, kita menyokong pas kerana apa? Adakah kerana semangat yang membuta tuli? Kita perlu tekad kan perjuangan ini kerana ALLAH. Kita berhimpun disini adalah kerana ALLAH. Kenapa saya berkata perjuangan ini (mengundi, menyokong PAS) adalah kerja agama? Kerana terlalu banyak maksiyat telah tersebar meluas dikalangan anak-anak muda, hiburan melampau. Kita perlu memilih pemimpin yang mana mampu untuk menyekat semua ini. Membuat hiburan berasakan islam”
 
Lebih kurang la. Aku pun tak ingat sebab semua dah bercampur aduk. Maaf uncle bob. Apa yang aku baru tahu dan kagum, RASHIDAH UTAMA nyanyian search tu adalah ciptaan beliau. Subhanallah memamng taj tersangka.
Lepas tu kuar plak MAN peserta raja lawak 5. Aku tengok budak ni biaq betoi, macam tak betoi jer. Huhu maaf ABANG MAN, tapi baru jer 2-3 patah dia berucap orang azan, die pun senyap. Pastu ana dengan suara lantang “azan la man” dah masuk waktu ni. Dia macam serba salah, pastu dia pun dengan konpidennya azan..subhanallah merdunya suare~~
 
Abih jer azan tiba tikar dihampar,semua org gi ambik air sembahyang. Pastu semua semayang ramai2 atas padang. Aku macam tak percaya betapa cepatnya semua nya berlaku. Tapi ni la kelebihan program PAS anjur berbanding UMNONGOK. Walaupun tengah berucap, berhenti . bukan hanya hormati azan, tetapi untuk solat. Ada bende macam n dalam UMNONGOK?
 
Lepas tu ana tinggalkan majlis tu walaupun tngah berlangsung, sebab nak gi umah NANI, dia kate ada kenduri kendara. Aku pun gi lah, undangan mesti dipenuhi walaupun agak berat aku nk tinggalkan padang tu.
Sampai umah NANI semua makanan dah habis T-T yang ader hanya lah kek coklat yang memang amat sedap. Huhu terima kasih KAKAK NANI sebab buat kek ini untuk kami hahaha…
 
Malam tu aku gi solat magrib kat PADANG PERDANA ramai-ramai bersama pemuda-pemuda lain. Subhanallah……aku tngok bilangan yang hadir malam tu. Ader la dekat 30-35k ..penuh padang…dari utara ke selatan..dari timur ke barat.. penuh padang. Kalu tngok bilangan malam tu memang hancur la UMNONGOK kat Malaysia. PUTRAJAYA memang dalam telapak tangan huhu…
 
Yang jadi MC mlm tu saudara YB Baihaqi. Dia kater formula untuk masuk PUTRAJAYA senang jer. kiter kene menang Kelantan, UMNONGOK kalah Terengganu, kiter menang kedah, UMNONGOK kalah perlis,kiter menang perak, UMNONGOK kalah Pahang, kiter menang pulau pinang, umno ngok kalah negeri Sembilan, kiter menang borneo, umnongok kalah johor…. Beres! Huhu boleh masuk lawak antarabangsa n huhu..
 
Malam tu lepas magrib kiteorang buat khatam al-quran. 100 kali khatam al-quran subhanallah..tapi sempat baca hamper satu juzuk jer. Sebab dah masuk waktu isyak..ader solat hajat ramai-ramai.. Alhamdulillah himpunan n memang Berjaya. Ana harap lain kali kiter akan ader buat yang lebih besar dari ni lagi. Insyallah
tok guru pulang dari kuliah pagi jumaat

semangat betol saudara ali :)

saudara BOB LOKMAN dengan "KERONCONG UNTUK ALLAH"

MAN (peserta raja lawak  5) azan asar :) sedap suare hang.

Dikir Halaqah reformasi dunia dikir barat

sanggup berpanas demi ISLAM

persatuan motosikal antik kelantan pun datang

persatuan basikal jenis n pun datang

sangat panas....tapi masih bertahan :) moga ALLAH meredhoi kite semua amin..

tibe2 jer sembahyang beramai2 di tengah padang...mcm sekelip mata..tibe jer :) n baru islam yg sebenarnya

solat magrib

menjelang isyak padang dh tak muat..terlampau penuh

anak2 muda :)


pungut tanda tangan untuk royalti kelantan

sign bang...sing

mana nk tulis n dh penuh

pompuan pun sama2 berjuang menegakkan keadilan

bahagianya pakcik boleh tanda tangan tanda sokongn nk mintak royalti

hahaha....budak2

panjang kain ni...ana pun tok tahu lah berape panjang

heheh



 


lepas program IPON 10K pemuda negeri kelantan, UMNONGOK terus fire PAS. kater mereka PAS mempergunakan budak-budak untuk berpolitik, semua orang besar2 UMNONGOK terus mengutuk PAS. pagi n (27/05) tok guru jawab balik dalam kuliah jumaat..kater tok guru,
kito ajar budok2 tentang politik islam, kerana politik ni bende yang tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan. beribu2 tahun dahulu lagi politik telah mewarnai kehidupan manusia, kecik atau besar, tuo atau mudo. jadi apo saloh ambo ajar politik islam kepado budok2 sekoloh? ajar mereko bagaimano politik yang sebenar dalam islam?
emm kawan2 jom kito gi perhimpunan bersih bulan jun n.....demi ISLAM tertegak di tanah air ini..

Khamis, 19 Mei 2011

CONFERENCE DI UKM

Program ni sehari jer, MASS DONY yang buat die nak kenal kn SBG UMK kat UKM ngan persatuan geology kat Malaysia macam
  1. IGM (Institude Geology Malaysia) 
  2. Langkawi GEOpark
  3. GSM ( Geology Society Malaysia) 
  4. YES (Young Earth Scientist)
Ana ingat budak-budak uni lain ader. Tengok2 UMK jer huhu. But still ok, I like the forum with DR.JONNOT (chairman of YES Malaysia), PROF IBRAHIM KOMO (pengarah lestary) dan DR LEE wakil GSM. 
Faedah forum n memang banyak antaranya,
  1. ana boleh kenal orang geology berpengaruh di Malaysia
  2. masalah yg dihadi o;leh geologist khususnya
  3. salah anggap manusia tentang geology
  4. dan hubungkan link dgn persatuan2 geology berdaftar
terima kacih sama MASS DONY ya :)
sini gak ana kenal ngan sorang junior SBG,  IMAH. Hari-hari ana meroyan dengan dier huhu aku tak ambik bnyak gambar untuk ni, simpan beteri HP untuk 3 hari menggila di kL bersama abg syncline ngn anticline :) sem depan memang banyak ar activiti nak dibuat, nk buat mendaki gunung lagi, mpi lagi, research ngn Pak Arham lagi. huh sibuk2 

Mapping di jeli


Assalamualaikum

Dah hampir sebulan ana ngn kengkawan gi wat mapping kat jeli, maaf la yer baru jer update. Nk menulis memerlukan semangat sebenarnya. Entah nape semangat tu hilang di tengah jalan. Baik lah, selepas sehari last exam kiteorang gi area JELI untuk wat geological mapping, maksud nyer adalah, menanda batuan kat kawasan tu dalam BLIND MAP yg di bekalkan. Setiap kumpulan ader 6-7 ahli group, 2 kebanyakannya 2 lelaki dan 4 pomuan tp dsebabkan ader yg malas nk pergi ader lah beberape bilangan ganjil. entah aku pun tak paham alasan mereka. lantak lah huhuhu..

Group 1
hijaz (barrel)
Aisyah aini (khianite)
Annur
Kiyah 

Group2
syakir (anticline)
Syafik noh (syncline)
Munirah (azurite)
Nurul PRS

Group3
syazwan
Nani

Group4
muaz (gabbro)
husna

Group5
ana (pyrite)
Wak
Each
Cikgu
pijah

ni jer kot yang ana ingat. Tp yang lebih menarik setiap kami ader nama samara batu kami sendiri, kalu korang tngok kat hujung2 tu, ader term-term geology. Tu la nama kami digunakan sepanjang mapping tu dan insyallah berkekalan. Ana sngt menyukainyer huhu… tp bnyak gak yang tak leh ingat susah huhu. Pelan-pelan ok kan? huhu.

Tapi muaz paling best kami panggil die GAY_BRO (gabro) huhuhu sian dier. Tapi muaz cool, accept all what people give him  love <3 muaz. haha ana tak gay ok.
Kat sana kami bermalam selama 3-2 malam tido dalam tank, ana satu tank ngan Wak comel, huhuhu.. moto kami tidooooo sepanjang masa. Masa nak balik HP WAK hilang, merata kami cari tapi tak jumpe, tapi bila 2 minggu balik umah rupe-rupe ada dalam beg ana.huhu maaf yer WAK, n pun masih dalam dilemma, nak bagi tahu ker tak nak hiuhuhu. (baik wat senyap jerk an)

Hari pertama
Gunung Reng

Memang best sebab exam dah habis, kami semua pergi dengan hati yang lapang dan gembire. Base camp kami kat tepi GUNUNG RENG. Gunung yang sangat istimewa, kerana gunung n adalah sebuah bukit batu kapor (lime stone yang hamper bertukar menjadi marble kami panggil die n jenis sedimentary + metamorphic = metasediment) yang dikelilingi batuan igneus rock. Plek kan kejadian gunung n. semua orang pelek dan tak boleh huraikan nya. PROF UBAID pun pelek huhu. kalu die plek kami bertambah-tambah la plek nyer.

Base camp kami betol2 tepi SUNGAI PERGAU, n pun antara sungai terpelek jugak, ader pasang surut. Mula-mula sampai “ oh air cetek jer” tapi 5 minit kemuadian paras air dah naik dengan mendadak dan laju. Mana tak nyer, kat atas tu Empangan Pergau. sekali die lepaskn air, sekali air naik. die tutup empangan air cetek. macam tu la hari2. sebab tu kawasan rekriasi ni tak ader ramai orang datang.

Mula-mula sampai bus, van 2 jam setengah baru sampai sebab ada urusan tak selesai jadi kami pun menunggu la van tu sampai. Ana, SYAFIK SYNCLINE,MUAZ GABBRO,SYAKIR ANTICLINE ngan MASS DONY pergi menerokai gua kat GUNUNG RENG tu.
n pintu gua Gunung Reng

Kami masuk sampai tak boleh turun, nak turun ikut jalan masuk bahaya sebab lantai licin ngan tahi kelawar, hamper sejam jugak mencari jalan turun akhirnya berjaya jugak. Dia susah sebab gunung n seketol batu yang curam. Bukan landai macam bukit granite kat banjaran titiwangsa. Kire kami terjun jer ikut curam ari tu hahaha.. senonok betol, adventures kate kan. rasa macam geologist sejati lak :).
tengah berehat sebab tunggu va lama sangat

luar panas baik masuk gua sejuk bai
kami panjat tebing curam yg di penuhi tahi kelawar :)


Hari first masak memamng best, rasa rapat sangat ngan kawan-kawan, MUNIRAH YASMIN, NAINA CORAL, NANI, AZALEA, SACHI ASUCHAI, PROF UBAID, MASS DONY. Kami masak gotong royong, semua masak huhuhu.. sampai lab assistance suke bab tak payah masak semua kami yang masak.
pemandangan dari Gunung Reang


aku mendaki bersama abg handsome ni la
tengok la saje beras tu nk bilas pun tak reti huhu

agak2 sape n cekak2 pingang n huhu.. penat basuh beras yer kak?

emm..ko tengok jer la Lea..nk buat tak pandai huhu

"macam n cara nak basuh beras" yen

kami bukan nak masak sngat nak main jer huhu

ok anak2 nk makan aper ari ni abah masak

boleh ker tu mass?

Hari kedua
Group aku diberi petak no.6 sebagai kawasan kami . petak 4x4 km tu lah kami kene selongkar habis-habis. Memang sangat menarik, siap jumpe air terjun kecik lagi, siap mandi-mandi lagi. Ader sikit salah faham, tapi malas nak ingat dan tulis sakit hati jer hua..hua..hua.. kerje kami tak selesa, sedih gak kan :(.
pengembaraan bermula : jumpe group  ijaz tersesat kawasan aku

penat jalan dik eh?

betol ker jalan kiter n? mcm mn group ijaz leh dtg sini? cek balik tepi jalan jer beb, dtg lori mampus kene langgar haha

ayyo..makcik ini ambik gambar die jer huhu

wak meredah hutan tuuu

ini outcrop yer

ini pelak yg telah terwethered

penat jalan weh

ecah belanje jeruk magge :)

kene jalan lagi?

pemain bola umk huhu

tengok sian aku kene mandi semata2 nk ambik sediment huhu

mini air terjun sngt best!

tengok betapa aku bekerje keras huhu

woi2 aper n main air kami berbasah tau ambik sample huhu

berkelas tepi kolam air terjum huhu solat pun tepi ni :)

ok, kire2 kedudukan kiter sekang ni

walaupun leteh kene siapkn jugak pete tu

mia siao baring lagi. pizah siap wat trick silap mata. pen terbang :)

adoi dah mcm baby 5 bulan akak sorang n

masuk bilik..masuk bilik..


Malam kedua n sebenarnya IJAZ BARREL nak letak jawatan tapi tak leh sebab semua sibuk siap kan peta. Sian tuan haji, huhu. Malam tu memang meletehkan.dah la jalan jauh siang nyer, kene siapkn peta lak, tidor pun dah bergelimpangan , lelaki pom puan pun same ..huhuhu
dah la malam pertama kene dende :p


Hari ketiga
Tak ader aper menanarik just pebentangan, group aku leh no.2 walaupun peta tak siap. Dan kami bertolak balik umk.
Trip kali ni aku betol2 enjoy dan banyak ilmu yang ana boleh terima kasih kat semua yang menjayakan program n.

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.