Khamis, 19 Mei 2011

Mapping di jeli


Assalamualaikum

Dah hampir sebulan ana ngn kengkawan gi wat mapping kat jeli, maaf la yer baru jer update. Nk menulis memerlukan semangat sebenarnya. Entah nape semangat tu hilang di tengah jalan. Baik lah, selepas sehari last exam kiteorang gi area JELI untuk wat geological mapping, maksud nyer adalah, menanda batuan kat kawasan tu dalam BLIND MAP yg di bekalkan. Setiap kumpulan ader 6-7 ahli group, 2 kebanyakannya 2 lelaki dan 4 pomuan tp dsebabkan ader yg malas nk pergi ader lah beberape bilangan ganjil. entah aku pun tak paham alasan mereka. lantak lah huhuhu..

Group 1
hijaz (barrel)
Aisyah aini (khianite)
Annur
Kiyah 

Group2
syakir (anticline)
Syafik noh (syncline)
Munirah (azurite)
Nurul PRS

Group3
syazwan
Nani

Group4
muaz (gabbro)
husna

Group5
ana (pyrite)
Wak
Each
Cikgu
pijah

ni jer kot yang ana ingat. Tp yang lebih menarik setiap kami ader nama samara batu kami sendiri, kalu korang tngok kat hujung2 tu, ader term-term geology. Tu la nama kami digunakan sepanjang mapping tu dan insyallah berkekalan. Ana sngt menyukainyer huhu… tp bnyak gak yang tak leh ingat susah huhu. Pelan-pelan ok kan? huhu.

Tapi muaz paling best kami panggil die GAY_BRO (gabro) huhuhu sian dier. Tapi muaz cool, accept all what people give him  love <3 muaz. haha ana tak gay ok.
Kat sana kami bermalam selama 3-2 malam tido dalam tank, ana satu tank ngan Wak comel, huhuhu.. moto kami tidooooo sepanjang masa. Masa nak balik HP WAK hilang, merata kami cari tapi tak jumpe, tapi bila 2 minggu balik umah rupe-rupe ada dalam beg ana.huhu maaf yer WAK, n pun masih dalam dilemma, nak bagi tahu ker tak nak hiuhuhu. (baik wat senyap jerk an)

Hari pertama
Gunung Reng

Memang best sebab exam dah habis, kami semua pergi dengan hati yang lapang dan gembire. Base camp kami kat tepi GUNUNG RENG. Gunung yang sangat istimewa, kerana gunung n adalah sebuah bukit batu kapor (lime stone yang hamper bertukar menjadi marble kami panggil die n jenis sedimentary + metamorphic = metasediment) yang dikelilingi batuan igneus rock. Plek kan kejadian gunung n. semua orang pelek dan tak boleh huraikan nya. PROF UBAID pun pelek huhu. kalu die plek kami bertambah-tambah la plek nyer.

Base camp kami betol2 tepi SUNGAI PERGAU, n pun antara sungai terpelek jugak, ader pasang surut. Mula-mula sampai “ oh air cetek jer” tapi 5 minit kemuadian paras air dah naik dengan mendadak dan laju. Mana tak nyer, kat atas tu Empangan Pergau. sekali die lepaskn air, sekali air naik. die tutup empangan air cetek. macam tu la hari2. sebab tu kawasan rekriasi ni tak ader ramai orang datang.

Mula-mula sampai bus, van 2 jam setengah baru sampai sebab ada urusan tak selesai jadi kami pun menunggu la van tu sampai. Ana, SYAFIK SYNCLINE,MUAZ GABBRO,SYAKIR ANTICLINE ngan MASS DONY pergi menerokai gua kat GUNUNG RENG tu.
n pintu gua Gunung Reng

Kami masuk sampai tak boleh turun, nak turun ikut jalan masuk bahaya sebab lantai licin ngan tahi kelawar, hamper sejam jugak mencari jalan turun akhirnya berjaya jugak. Dia susah sebab gunung n seketol batu yang curam. Bukan landai macam bukit granite kat banjaran titiwangsa. Kire kami terjun jer ikut curam ari tu hahaha.. senonok betol, adventures kate kan. rasa macam geologist sejati lak :).
tengah berehat sebab tunggu va lama sangat

luar panas baik masuk gua sejuk bai
kami panjat tebing curam yg di penuhi tahi kelawar :)


Hari first masak memamng best, rasa rapat sangat ngan kawan-kawan, MUNIRAH YASMIN, NAINA CORAL, NANI, AZALEA, SACHI ASUCHAI, PROF UBAID, MASS DONY. Kami masak gotong royong, semua masak huhuhu.. sampai lab assistance suke bab tak payah masak semua kami yang masak.
pemandangan dari Gunung Reang


aku mendaki bersama abg handsome ni la
tengok la saje beras tu nk bilas pun tak reti huhu

agak2 sape n cekak2 pingang n huhu.. penat basuh beras yer kak?

emm..ko tengok jer la Lea..nk buat tak pandai huhu

"macam n cara nak basuh beras" yen

kami bukan nak masak sngat nak main jer huhu

ok anak2 nk makan aper ari ni abah masak

boleh ker tu mass?

Hari kedua
Group aku diberi petak no.6 sebagai kawasan kami . petak 4x4 km tu lah kami kene selongkar habis-habis. Memang sangat menarik, siap jumpe air terjun kecik lagi, siap mandi-mandi lagi. Ader sikit salah faham, tapi malas nak ingat dan tulis sakit hati jer hua..hua..hua.. kerje kami tak selesa, sedih gak kan :(.
pengembaraan bermula : jumpe group  ijaz tersesat kawasan aku

penat jalan dik eh?

betol ker jalan kiter n? mcm mn group ijaz leh dtg sini? cek balik tepi jalan jer beb, dtg lori mampus kene langgar haha

ayyo..makcik ini ambik gambar die jer huhu

wak meredah hutan tuuu

ini outcrop yer

ini pelak yg telah terwethered

penat jalan weh

ecah belanje jeruk magge :)

kene jalan lagi?

pemain bola umk huhu

tengok sian aku kene mandi semata2 nk ambik sediment huhu

mini air terjun sngt best!

tengok betapa aku bekerje keras huhu

woi2 aper n main air kami berbasah tau ambik sample huhu

berkelas tepi kolam air terjum huhu solat pun tepi ni :)

ok, kire2 kedudukan kiter sekang ni

walaupun leteh kene siapkn jugak pete tu

mia siao baring lagi. pizah siap wat trick silap mata. pen terbang :)

adoi dah mcm baby 5 bulan akak sorang n

masuk bilik..masuk bilik..


Malam kedua n sebenarnya IJAZ BARREL nak letak jawatan tapi tak leh sebab semua sibuk siap kan peta. Sian tuan haji, huhu. Malam tu memang meletehkan.dah la jalan jauh siang nyer, kene siapkn peta lak, tidor pun dah bergelimpangan , lelaki pom puan pun same ..huhuhu
dah la malam pertama kene dende :p


Hari ketiga
Tak ader aper menanarik just pebentangan, group aku leh no.2 walaupun peta tak siap. Dan kami bertolak balik umk.
Trip kali ni aku betol2 enjoy dan banyak ilmu yang ana boleh terima kasih kat semua yang menjayakan program n.

0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.