Isnin, 25 Julai 2011

org tamak selalu rugi

sebagai manusia yg biasa kiter mempunyai kemampuan yang terhad. kiter bukan  nyer robot atau makhluk planet namek. jadi kiter jgn terlalu angkuh untuk mengaut segala bende.

kita kene tahu sekadar mana kemampuan kiter. sejauh mana kiter boleh pergi. jgn kiter mengejar semua benda, takut nanti jadik seperti pepatah melayu ada mengatakan "yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran".

macam aku sekarang ni, aku SME, dlm masa yang sama aku sertai SEED, buat SIEP dan nak berniaga di bulan  romadhon. 4 perkara dalam satu masa. baru2 n aku present SME, memang hancur, pagi tadi aku present SEED lagi hancur macam nak nangis lak rase nyer.

ni semua kerana aku terlalu tamak, sehinggakan semua yang aku ada tercicir..semua yang aku kejar tak dapat. aku tak  mengenali siapa diri ini, dan apa kemampuan aku. ini pun menunjukkan bahawa aku belum mengenal ALLAH. kan ade pepatah arab "man arafa nafsahu faqad arafa rabbahu". siapa yg mengenal diri sendiri maka dia mengenal tuhan nya..

jadi aku yang tak kenal diri sendiri ni belum lagi mengenal tuhan yang menciptakan aku.


Rabu, 20 Julai 2011

kene berani sikit

tadi gi tukar tayar moto + tiub aku habis = rm50
emm duit yg kuar jer banyak yang masuk tarak. sebab tu lah aku nk trai berniaga, aku nak jual ikan keli bakar. insyallah kalu tak ade aral melintang pose n aku jadi peniaga lah :) hehe
tapi bila cakap pasal puasa romadhon aku risau. aku risau puase kali n jadi teruk mcm tahun lepas. astaghfirullah..moga ALLAH membantu aku.

tadi mase balik jalan2 ngn syakir kat jeram pasu (hehehe) ada cina giler. entah perangai macam aper. sbb syakir bawak kat tngah2 nk buat u-turn. tibe cina ni marah die masukikut celah kanan. pastu duk jeling2. aku pun tenung la balik.

pastu die u turn gi tmpat kiteorg. duk sumpah2, aku geram nak libas helmet kat kepale cine tu biar biol sikit. tapi entah aku n penakut kot. :( tp cina tu kalu die turun kete datang dekat aku memang pukul kasi pecah kepale. tamabah2 lagi kami berdue.
ya ALLAH campak kan lah rase berani dlm hati aku nih..




p/s : ayam n berani ker?

Selasa, 19 Julai 2011

contezz lagi :))

hahaha... org sekarang memang bijak2..nak menang contes dgn mencita contez :)) nice trick  aku menyokong  Ellismelia Mohamad  
like 
 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.