Khamis, 10 November 2011

betape sikit nyer ilmu dan amal

assalamualaikum
kehadrat keng-kawan yang eden sayangi sekalian :)

macam mana ngan raye korban korang? aku kat sini alhamdulillah :) semua terbaik. aku walaupun sekolah agama tapi banyak yang aku tak tahu pasal korban nih. n la antara bende yang baru aku belajar :

                   1-wajib sebahagian dari daging korban tu mentah-mentah xleh masak bagi kat orang susah (orang yang tak melakukan ibadah korban). kalu hukum dah wajib tu maksudnyer
                                 -kalu tak buat make korban tahun tu jadi sia-sia @ batal.
                                 -kalu tak buat tak dapat pahala korban.

                  2-daging korban tu tak boleh simpan selepas rayer ke-4 (rayer korban 4 hari tahu tak?) kene habiskan, ataupun kene bagi-bagi kat orang. kalu tak sia-sia lah korban tahun tu. tak dapat pahala la kite.

                  3-kalu korban wajib (kerana nazar) maka haram lah bagi kiter unutk makan daging tu. kene bagi kat orang semua.

...................................................................................................................................................................
ni pulak bab aqiqah, tentang yang aku tak tahu

                  1-wajib duit sendiri (tak boleh pinjam)
                  2-sunat korban tuh di masak secara manis
                  3-sunat jangan patah-patahkan tulang (sendi tak aper)
                 4-sunnat muakkad pada hari ketujuh, tapi dituntut sehingga budak tuh sebelum baligh.
                 5-kalu die dah tua tapi die belum diaqiqah lagi, die boleh meng-aqiqahkan dirinyer sendiri.
                 6-bagi muallaf, die tak dituntut meng-aqiqahkan dirinyer jika die tak masuk islam lagi ketike die baligh.
                  7-bila bayi lahir azan telinge kanan, iqamat telinge kiri tak kire lelaki atau perempuan.
                  8-disunatkan membaca "alam nashrah" di telinge kanan dan "inna anzalna" di telinge kiri agar anak itu tidak berzina ketika dewase.

.....................................................................................................................................................................
ni pulak bab solat jenazah

                  1-sekali jer kiter perlu buat seumur hidup keatas seorang mayat.
keadaan 1, A dah solat jenazah keatas mayat B. jadi A tak boleh lagi nak solat kali ke-2 keatas B.
keadaan 2, A dulu lagho, tak solat jenazah B. lepas 20 tahun A insaf, A boleh nak solat keatas jenazah B kat atas kubur.

                   2-A gile@koma@tidur ari umur 20 tahun hingga 22 tahun. ketika A   berumur  21 tahun B meninggal dunia. jadi A tak boleh nak solat keatas jenazah B.
                    3-tidak boleh solat seorang muallaf keatas jenazah yang meninggal ketika dia belum memeluk islam
contoh, A masuk islam ketika berumur 21 tahun. ketika die berumur 20 tahun 11 bulan 29 hari ade B  mninggal. jadi A tak dituntut untuk solat keatas jenazagh ulamak tu.

                    4-mazhab syafie tak benarkan solat keatas jenazah yang tak berkhitan, terus tanam. kerana ade najis zohir kat topi kemaluan jenazah tuh. (mazhab lain dibolehkan tetapi jenazah tu mesti di tayammum dahulu, untuk memuliakan jenazah)

 .................................................................................................................................................................
alhamdulillah ni la ilmu aku bertambah hasil aku gi dengar tazkirah magrib tadi kat surau sri cemerlang.

dah lama benar aku tak menuntut ilmu fadu ain n. patut lah hati ni rase kosong jer. sepatutnyer sebagai muslim kite wajib mendengar hadis Rasullullah sekurang-kurang sekali dalam 40 hari (bukan hukum,tapi ni perlu untuk elakkan diri kite dikuasa nafsu atau  hasutan syaitan) yang dengar hadith nabi pun ader jugak di hasut syaitan. jadi kiter yang tak mendengar langsung nih?? wallhuaklam, no komen. jadi BFF (best frend forever) ngn setan hehe..


hehe.. kalu nak kawin kene belajar ilmu fardu ain dulu, feqoh = hukum2 dalam melayari rumah tanggo, sifat2 wanita hid, nifas, keno belajar hadith = lagu mano Nabi layan isteri (sunnah nabi ngn isteri) macam2 lah lagi :). ingat nak kawin n macam lembu kerbau ker? tengok berkenan terus kawin? no my frend. nafkah zohir boleh la bang. btin nyer mcm mane??



 



p/s :
ibraheng nak kawen. tapi belajar ilmu n bukan sbb kawin tapi sebab Allah insyallah betol niat...amin~~


0 orang mengomen:

Catat Ulasan

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.