Isnin, 19 Mac 2012

bangkitnye NOSTALGIA

kita semua ade mase silam kan. ade yang membuatkan kita bahagia, ade pulak yang buat kan kita sedih. semalam merupakan hari yang membangkit kan segala nostalgia sedih ambo. sampai hari nim pun masih terbawak-bawak.

semalam nak dijadikan cerite ambo jumpa bapak ambo buat kali pertama setelah hampir 2 bulan ambo tak jumpe dia. jumpa dia masa turun pejabat, dia naik dengan bini no.2 dia. bini dia duk dukung anak dia merangkap adik tiri aku. nama apa entah, taufik ker.. emm lantak lah kan.

bila terserempak ambo tergamam, lidah jadi kelu. dari rona muka dia dia pun nampak agak terkejut. tapi masing-masing senyap diam seribu bahasa. ambo keluar lif, dan die masuk lift. lift tutup terus hilang dari pandangan.

ambo jadik heran, kenape die senyap jer. pikir punye pikir datang la beberapa teori kenape dia tak tegur ambo :
  
  1.    die terkejut jugak tengok ambo
  2.    die takut nanti kalu dio tegur ambo ambo tinggi kn suare 
  3.    takut nanti ambo serang anak dan bini dia
haha.. tak tahu lah apa yang dia pikir. tapi ambo masa tu memang kaku. macam kena pukau terkejut berok. nasib baik tak ada heart attack.

entah lah apa yang ambo raso masa tu. sedih, gembire, geram, marah. tak tahu lah.. terkenang masa-masa lalu :) malas nak jumpo dia ambo naik tingkat 9 duk dalam bilik mesyuarat. solat zohor pun situ. duk situ sampai tertidur.

 tengah syok-syok ambo tido, tiba-tiba ada entah la makhluk ape duk miss call 2-3 kali. terjaga lah ambo kerana miss call itu. tengok msg :
i fatimah, sory ganggu
tersirap darah ambo mendengar itu. nape mamat nim msg ambo. mungkin dulu mase masih berkasih-kasih ngan dia dulu. ade lelaki nak kacau dia. tu yang dia bagi no. ambo. tak pun dia saja jer nak sakit kan hati ambo. tok tahu lah. 

teringat lak nostalgia lama ngan budak tuh :( dalam satu hari 2-3 nostalgia sedih menimpa.







sampai la malam ni perasaan tu tak hilang lagi. ambo belum stabil lagi ni. ya ALLAH lindungi lah aku dari perasaan gundah gulana. kuat kan lah hati ini ya ALLAH.


p/s: nak hidup dengan ceria nabi ada ajar kita doa untuk mengelakkan 7 perkara yang akan menyebabkan hati menjadi duka dan gundah gulana :) amal kan setiap pagi dan petang yer... nak senang bace jer makthurat tu

kehendak hati inim

sebab semalam ambo bercakap pasal kehendak (impian mungkin cite2 kot).

     1) nak beli DSLR


     2) nak manjat gunung (ade sume equipment manjat tuh)
     -kasut gotex
     -sleeping bag kalis air
     -stove
     -pisau serbe gune


     3) nak memiliki superbike ngn motocross


     4) nak memiliki kete 4x4 ngn kete sport sebijik


     5) nak ade rumah yang sederhana tapi laman yang luas gedabak (sampai leh wat ladang)


     6) nak backpaking, seluruh dunia (semua equipment pun mestila cukup kan)
      -kace mate itam polarite
      -kasut yg sesuai


     7) nak kawin ngn pompuan yang 5-10 tahun lebih mude dari ambo
      -macam model tp bukan model. muslimah solehah (haha)


     8) nok beli basikal mountain bike


     9) nak kerje ngn syarikat minyak :) (gaji masyuk)

setakat nim, nim jer kot ape yang ambo nak. mungkin lepas nim lagi banyak hehe.. tp sume ni adalah kehendak ambo. kalu tak dapat sume nim pun aku tetap boleh idup lagi hehe. kalu tak dapat ambo nok capai kat dunia nim. moga ALLAH akn berikan kepada ku di akhirat nnti amin :)


Terengganu batal pinjaman 6 pelajar sertai demo Bersih, Auku


Okey.

Tindakan neh kejam dan bermotifkan politik. Awat jahat sangat ahmad said neh? Benda dah lepas, itu satu hal dan benda pun bukan nya membabitkan penentangan terhadap kerajaan bien just mahukan spr bersikap adil dengan memahami tuntutan 8 perkara, pun nak hukum pelajar gak ka? 
Dah lupa ka titah agong dulu? Bengong. Menyusahkan rakyat jek yang korang pandai. Sikit2 guna teknik ugut. Ingat zaman ugut mengugut laku ka sekarang neh? Kelaut lah weh.

Baca bawah neh beb. Korang perhatikan ayat mb ganu yang aku boldkan ;

Kerajaan Negeri membatalkan serta-merta penajaan pendidikan di bawah Yayasan Terengganu (YT) kepada enam pelajar lelaki setelah didapati bersalah terlibat dalam demostrasi di Mesir baru-baru ini.
Keenam-enam pelajar yang sedang menuntut di beberapa universiti di Mesir itu didapati bersalah kerana terlibat dalam demostrasi, rentetan usaha untuk mendesak pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dan Bersih 2.0 yang menimbulkan kontroversi di dalam negara.
Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, keputusan untuk menarik balik tajaan ke atas pelajar berkenaan diteliti selepas mengambil kira kesahihan penglibatan mereka yang secara jelas telah melanggar peraturan.
“Kita hantar mereka (pelajar) ke Mesir untuk menuntut ilmu tetapi apa yang mereka lakukan adalah pergi berdemostrasi, berpolitik dan situasi ini tidak seharusnya berlaku.
“Malah, daripada surat rayuan yang dihantar kepada kita (Kerajaan Negeri) jelas jawapan yang mereka berikan tidak meyakinkan kerana kita telah kenal pasti melalui blog-blog dan Internet jelas muka mereka yang terpampang dengan memakai baju bersih dan membawa bendera Terengganu,” katanya. -sh-
Dia cakap pasal berpolitik kan? Ehh tak silap aku lah kan dan terbukti banyak kali juga pelajar2 pro bien elok je berpolitik dalam negara luar negara dalam kelas luar kelas dan sebagainya. Dan aku pernah dedahkan beberapa bukti email dan docs bila ada some1 yang hack email pembodek2 bien di mesir memberikan bukti printscreen betapa POLITIKnya guru2 yang pro bien kat sana. Dasat siot. 
Yang tue ada meh dikenakan tindakan? Guru dan student beb. Berpolitik pro bien walhal belajar guna wang pembayar cukai, bukan wang yang dibayar oleh menteri2 bien pun. Takde pun ko amek tindakan. Ada pernah ka? Tak pernah kan?

Beginilah nasib student, dianiayai weh. Ingat weh, apa yang bien dah buat kat rakyat malaysia neh. 6 orang menjadi mangsa kekejaman politik bien. Dan sebelum2 neh ramai telah menjadi mangsa mereka.
Mereka tak sedar orang dah benci depa tapi mereka dok paksa2 kita terima cara depa tadbir negara neh weh. Tangan yang mengundi bien pada pru - 13 akan datang ialah tangan yang menghalalkan kekejaman ke atas sahabat2 kita yang teraniaya angkara bien. Ingat tue. Bersedia kah anda menjadi rakan subahat bien di akhirat kelak? Lue fikirlah sendiri.

ambo kutip ni dari blog amenoworld. sian pulak kat budak-bidak tuh. ape salah mereka?? bersih bukannya badan politik? perhimpunan tuh nak mintak pilihan raya tang bersih. kalu nak kire berpolitik, umno buat kelab umno luar negara tuh, ape bende? bukan politik ker? tu ambo rase memang jelas lagi bersuluh., terang-terangan sebuah badan politik. hangin satu badan ambo duk pikir bende ni. ambo bukan nak berpolitik, t ambo raso nim la hakikat nyer. kezoliman yang ditunjukkan pemerintah. ni dah bukan satu malaysia, tp satu barisan national.

Ahad, 18 Mac 2012

kehendak VS keperluan

110 Antara Keperluan dan Kehendak
yang KEHENDAK tuh bergunug-gunung. berganang-ganang. seluas mata memandang, semua nak
21 Antara Keperluan dan Kehendak
semua nak bersenang-senang kan. padahal kesusahan tu lah yang mengajar erti kehidupan
31 Antara Keperluan dan Kehendak
korang gune lah sesuatu milik korang tuh samapi hancus. sampai kalu buang pun org pun tak de selere nak kitar semula haha
41 Antara Keperluan dan Kehendak
adew kew org nak lemas? kompius ambo
6 Antara Keperluan dan Kehendak
nak ipon gak...please~~~ hehe


7 Antara Keperluan dan Kehendak
hehe ni memang terase pedas nyew


 memang kalu nak kire kehendak nim memang tak terkire banyak nyew. betol lah adew pepatah melayu menyebut
bila diberi betis nak pahe :)
memang tepat lah tuh kan. bila dah dapat nokia N8 nak pulak nokia 808 pureview :). kalu nak diikutkan hati nim mati. tak penah berakhir, kalu berakhir pun bila dah mati, bila nyawa dah terpisah dari badan.

kadang-kadang bila tengok sesuatu yang kite berkenan, rase tak sabar-sabar nak beli. kalu tak beli sekarang takut pas ni tak ade dah, mungkin tak semurah ni. tapi percaye lah lepas beli bende tuh. seminggu dua pastu korang akan jumpa yang lagi murah. haha

ambo selalu terkene macam nim. tak tahu dah macam mana nak kawal nafsu KEHENDAK nim :)

p/s: kawal lah nafsu tuh. tak mati eh kalu tak dapat beli bende tuh
 
 



Latihan Industri yang membosankan





Sekang ni ambo sedang berLI (latihan industeri) kat salah satu jabatn kerajaan. kalu dulu jabatan kat jabatan kerajaan budak berLI tak ade alaun, sekarang nim alhamdulillah dapat la jugak rm15 sehari :). 

tapi tak tahu lah aku ni layak ker dapat rm15 sehari tuh, mane tak nyer datang selalu lewat jer :p. dekat punch card berturut-turut merah, dah macam qong xi fakcoi dah. hehe (sory bos).

LI ni memang membosan kan kalu korang masuk jabatan kerajaan sebab mereka tak akan bagi korang tugas. kat sini die nak korang kenal pejabat jer. mereka tak akan bagi korang tugas sebab korang masih lagi undergraduet, tak ade pengalaman kate mereka. (memang aku tak tahu ape-ape pun)

jadi nasihat aku pada mana-mana yang nak buat latihan industeri kat jabatan kerajaan kene rajin carik kerje. jangan pulak sampai kerje kerani pun korang tolong buat. kene pandai carik kerje yg berkaitan dengan korang la. 

jangan jadik kere sumbang, try bergaul ngan sebanyak mumkin pekerje. selami skop kerje mereka, tp jangan la pulak dilebel busy body. nanti mereka kate korang nim poyo lak. baik jadik budak bodoh dan amat-amat memerlukan bimbingan dan bantuan. 

tp kalu cakap memang mudah kan, nak buat tu yang susah. aku pun hampir-hampir mati kebosanan dalam nih. nasib baik ade abg-abg yg sporting :) leh la jugak wat bual. aku ade gak try mintak kerje tapi tak dibagi.mungkin bab memang aku nim tak ade kemahiran kot.

boooooosaaaannn~~ kan-kan. tapi kawan-kawan aku kat negeri lain ok la pulak. tak ade la kebosanan macam aku kat sini. tngok sempat lagi aku update blog nim .

 
p/s : jom tido semua hehe.. baru tak bosan kan2

Sabtu, 17 Mac 2012

berkahwin dengan sepupu

<script type="text/javascript" language="JavaScript" src="http://surah.my/4/23.js"></script>


pagi2 nim ambo dah menggatal, duk pikir kawin. bese la kan remaje hormon lebih siket :). bukan ape, pagi tadi pas baiki moto ambo gi ziarah mak sedare. duk bual2 terkeluar lah bab sepupu ambo yang bertunang minggu lepas. 

semua mak-mak sedare agak terkilan bab sepupu ambo tuh tak bincang pun ngn mereka pasal calon. tup-tup bawak rombongn meminang. 

lepas puas mengutuk, memfitnah, mengumpat sane-sini hehe. sampai la giliran ambo di ajukan soalan
mung ado gewe ko heng???
teringat lak kat fatimoh ex ambo dulu hehe. dengan pantas ambo nafi kan. kalu dulu ade lah sekang nim xade niat dah nak couple2 nim. nak couple ngn umi ambo kat umah jer. love u umi hehe~~

mak sedare ambo pun dengn tegasnye ( cewahh) kate die dah cop dah seseorang unutk ambo. haaah!!!! siape minah tuh???



@#$%^ anak !@#$%^& merangkap sepupu aku!!!



 ish tak boleh jadik nim.. dengan sedaya upaya ambo cube mengatakan tidak mungkin. what should i do :"(



tapi kalu nak diikut kan tak salah bernikah ngn sepupu, nabi pun nikah kan anak die fatimah ngn umi kalthum dekat ali bin abu thalib sepupu baginda. nabi sendiri pun nikah ngn sepupu baginda, zainab binti al-jahsyi.

ayat (surah ansisaa' ayat 23 kat atas tu pun tak masukkan sepupu sebagai golongan yang tak sepatutnya kawin. kan-kan, kire halal lah kawin sepupu nim.

tp islam tak galakkan sebab hubunagn kekeluargaan tak berkembang. hilang pulak sorang mak sedare ngn bapak sedare. kan jadik makin kurang tuh ahli keluarga.

kadang-kadang ambo rase macam nk kawin dengan anak yatim. kalau ambo kene kijer luar tinggal umi sorang-sorang umah. die boleh teman , jage, dan bantu umi ambo kat umah. raye pun tiap-tiap tahun leh balik umah hehe. tp bile pikir-pikir pulak orang kate kawin dengan anak yatim susah. tak kire la lelaki ke pompuan, bab mereka tak pandai k tunjukkna kasih sayang sebab mereka tak pernah rase kasih sayang (semoga ALLAH membantu anak-anak yatim).

bile pikir bab nim jadi pening lak kan :( ambo serahkan segale-galenye pada takdir ALLAH. sebab ambo yakin ALLAH lebih tahu ape yang terbaik untuk diri ini.


p/s : jom kawin unutk elak maksiat emmm~~~

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.