Ahad, 26 Ogos 2012

Selamat Hari Raya-barakallahu mingkum :)

assalamualaikum :)

selamat hari raye semua, terutama kepada yang tersangkut melawat blog aku yg dh bersawang nih :) lame bebonar eh tak update nyer. terima kasih jugak ak  nk ucapkan kepada En.Google sbb tak delete lagi account blogger aku nih..terimakasssssih (katenye alley miow).

raye aku tahun n tak seindah raya2 tahun lepas sbb ak demam la. start dari raye pertama sampai la raye ke-4. ape aktiviti aku?
  1. tido
  2. mkn
  3. tido
  4. chatting
  5. tido
  6. mkn 
balik jer solat raye terus masuk bilik kunci pastu tidooooo. tapi ak sangt terkilan sebab ak tak pun beraye ngn jiran aku, sampai la lo ni raye ke-8. jadi segan lak nk gi umah die bab dah terlalu liwat. dan yg paling aku rase cam terkillan yang amat bila taun n tak ade pun kami bermaaf-maafan ngn ummi ngn ayah....

mcm tak ade makne jer raye nih. rumah kawan-kawan baik aku mase maahad dulu pun tak sempat nk gi melawat emm. tak tahu lah macam mn, nnti lah aku cube usahakn.

by the way,kali n aku nk cerite bab menyambut hari raye :)  


ucapan raye

kalu kat malaysia bile kite jumpe sanak sedare mahupun sahabat handai ini yang akn kita ucapkn :


kite lebih kepada gembire mnyambut hari raya kerana bulan berpuase sudah pun berlalu. dan kita dah berjaya berpuase selama 30 hari (kalu cukup la kan ). 

tp pada zaman rasulullah dan masyarakat timur ke tengah pada mase ini mereka mengucapkan suatu yg berbeze :


sebab mereka begitu menghayati romadhon dan berdoa sesama sendiri selepas romadhon (pada hari raye tu la) agar amalan mereka selama ini pada bulan romadhon yg lepas khususnya diterima ALLAH. 

tak salah pun ape pun kite nk ucapkn, yang penteng kite semua menghayati suasana hari raye tuh sendiri. tp seboleh nye jgn la kita lupa akn ucapan yang diajarkn oleh nabi nih. selepas ucap selamat hari raye tuh selit sikit ucapan yg diajarkn nabi tuh :p mmg mula rase kekkok tp lame2 ok la. bukan nk menunjuk2 tp nk tegakkn sunnah nabi. same-same lah kite cube hidupkn sunnah nabi junjungn n yer. 

baju raye

hari raye kalu tak ada baju raye memang tak sah kan. tapi ade segolongan manusia tak kisah, ade baju ke, tak ade baju ke, bogel ke (opps hehehe) same sahaje. aku salah sorang kumpulan tuh huhuhu. tp bile kite bercakap bab baju raye kan mmg meriah. dgn manik2 nye labuci2 nye..huhu dah macam kerete berhias dah aku nengoknyer. 

tp semua tu tak ade masalah pun , bergaye la selagi boleh. lagi Allah sendiri suke kan kecantikan kan..kan..
tp bile dah terlalu cantik susah jugak oo.. ak tak nk komen la pasal golongan yg kate mereka tak sampai seru lagi. modah-modahan sampai la seru tu ye. padahal tu alasan jer nnti lah kite cerite bab seru menyeru nih.
ak seru nama mu huhuhu...

ok2 berbalik bab baju raye.. ak puji org kite nih bab berfesyen..mmg terbaik. kadang-kadang mate lelaki ini liar kesane kemari ralit melihat keindahaan ciptaan ALLAH ini, di tambah lagi dengan fesyen2 yg tersangt lah menawan dan plik2.. sekali imbas cam elien pun aade LOL..

tp kite same tahu la kn, Allah lebih suke kepada yg beserderhana dalam pemakain. jgn la terover sangt. sampai make-up tuh tak dapat nk beze ngn badut.

dan baju tuh jgn la ketat sngt sampai nasik lemak 50 sen tuh jadi tatapan umum..nasi lemak..nasi lemak... 50 sen..50 sen..kalu ustaz azhar lalu pun tercabut kupiah huhuhu...maaf ustaz eh gura jah. huhu masing-masing mau ingat la yer..teruskan berfesyen sekeretif anda.. wink*

tp kalu dh cantik tuh tak berfesyen pun tetap cantik

cantik kan..kan..

duit raye

bab duit raye n aku rase budak2 malaysia mmg untung lorh... sbb duit raye tempat kite dah menjadi sebagai suatu adat yg harus dan adekalanya sampai ketahap wajip diberi hahahaha.. nasib baik aku dah tua. huhu..
tp kwn aku unur 26 pun dapat hampir 400. giler lah........ sbb kwn aku tuh baby face kot. bab tu die dapat hahaha...

kalu kat negera luar, arab la paling mudah.. duit raye tak ade pun tempat mereka hahaha..cian budak2 arab nih.. tp mereka ade sedekah kat sane..sekali sedekah bukan 20 nsen macam duit raye yang kak limah bagi kat budak-budak kampung pisang. 2-3 ratus sorang ooo...

makanan raye

bila raye tibe sesetengah org nih mengambil kesempatan utk membalas dendam, dedam kesumat sebulan terpakse berpuase, jadi kene makan bnyak-banyak adoi, bodoh, bengap,bhalol punye manusia. mereka tak anggap puase tu mcm suatu nikmat dan anugerah dari Allah kepada mereka. 

tp mereka anggap tu adalah sebahgai suatu deraan :( hampeh nyer manusia, mcm Allah tu musuh mereka. macam Allah mendera mereka.

die tak sedar ke puase tu merupakan suatu anugreah Allah kepada hambanya?? betapa maha penyayang nye Allah kepada hambanya, Dia nk melipat gandakan pahala kepada ummat manusia nih dan mengampunkn dosa ummat manusia nih..lalu Dia menganugerahkan bolan romadhon kepada kita..

tp kita langsung tak bersyukur. ya ALLAH ampuni lah dosa2 kami.


tu jer la kot yang aku nk tulis kali nih. lain kali jumpe lagi yer salam bubbye!!!!!!!!!!!!!!!
wassalamualaikum eh maaf2 lupe nak ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin..takoblallahu minkum :)




 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.