Jumaat, 5 Julai 2013

Bila dh abih belajar

Salam alaik

Congrate pada kawan-kawan yang dah abis belajar sekali ngan aku tahun ni. Mase exam final tuh hanya tuhan yang tahu betape terseksenya batin nih, same jer pun sebenarnye setiap sem hehe.. Mn taknya pelajaran yg belajar selama satu sem nk dihafal dlm 1 mlm :D
ni banner majlis convo kali pertama, aku nyer kali ketiga mcm mn la gamak nyer kn emm...

Macam tu lah alkisah kejadian untuk 6 subjek pada sem terakhir untuk tahun terakhir ni. Mase tengah exam mmg tak sabar-sabar nak grade, nak habis kn semua nya. Tp almaklumlah sebagai org yg "short minded" mcm aku nih tak pikir pun ape nk wat lepas tu, yer la lepas dh bergelar mahasiswa.

Sekang ni semua nya dlm dilema, my feeling was strong toward "further study", tp masaalah nyer sekang ni pengambilan pelajar master sume dah tutup. Tak la semua, UM ader lagi bukak lagi kot. And masalah kedua aku pulak, bidang yg aku nk sambung tuh tak ade kat malaysia. bukan nk bangge ke hape, tp tu la masalahnyer.

For your information, aku nyer pengkhususan adalah HYDROGEOLOGY, atau pun dalam bahasa jawi nyer AIR BAWAH TANAH. menatang n tak ader pun kat malaysia (untuk coursework la, kalu nk wat research boleh jer kalu ade uni yg setuju ngn proposal yd dicadangkn ).
ni la pengetahuan yg paling asas dlm HYDROGEOLOGY

Tapi masalah untuk postgraduate nyer research ni mase die tak menentu, dan ilmu yg bakal kita dapat tu pun hanya menjurus kepada apa yang kite buat (research kite) jer. Btw tujuan aku nk ambik master ni adalah sebab aku tak berape nk yakin dgn ilmu dan pengetahuan yang aku ade selama ni. Nk gi kerje ngn ilmu yang sekangkang kere nih. Dah la semua aku belajar semate2 nk exam jer pun, lepas exam semua hilang, semua lesap. emm masalah- masalah.

Tp aku mmg minat abis  ngan HYDROGEOLOGY n. Mmg la prospect perkerjaan dari sudut gaji tak sekaya keje dalm bidang petroleum, tp ok la dpt paham pasal bumi, dapat bantu org ramai, kerje tak seteruk petroleum industries (keje mcm kuli batak, sory to said).
Hehe aku nyer 1st draft. buat pun kelam kabut jer. aku wat dlm 1++ pages ingat siket giler. tp ade kwn wat 50 pages jer.. nyesal T-T sob..sob..

So seakng n ngah siap kn 2nd draft utk FYP aku, dlm pale masih lagi buntu.. Mase depan bukan takat kelam. Tp gelap al-zulumat dh ni. Ngah Tuhan pun dh makin jauh.. Risau nk menghadapi bulan ROMADHAN ni. risau takut ROMADHAN kali ni jadik sie2..ya ALLAH pilih lah hamba-MU yang lemah lagi hina ini menjadi tetamu-MU bg bulan romadhan ni. mudah mudahan degan ade tiba nya bulan romdhan ni aku leh berubah dengan bantuan ALLAH. Moga ALLAH bagi pencerahan, ditunjuki jln yg lurus dan kekal padanya.

Selamat beribadah semua


p/s: perbanyakkan amalan pada bulan romadhan nih. jgn bnyak tido n main game ( padahal 3-4 game baru download dlm pc mcm mn nie :/)

 
Copyright (c) 2010 rimbun menghijau. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.